English Norwegian Swedish
Nyheter
ISAPS Möte 4-6 Maj 2017, Kairo Klinikens överläkare Dr. Amin Kalaaji deltog som Faculty medlem och ordförande i ISAPS (International Society ... Läs mer Rumpförstoring med eget fett. Klinikens överläkare ger svar i intervju med Stavanger Aftenblad Dr. Kalaaji, överläkare vid Oslo Plastikkirurgi blev intervjuad av Stavanger Aftenblad om den explosiva ökning... Läs mer
HISTORIA

Även om plastikkirurgi som teknik har använts i flera tusen år, fick plastikkirurgi – som eget specialområde och sin nuvarande form – sin popularitet under det senaste århundradet. Särskilt efter andra världskriget har behovet för rekonstruktion, och därmed fint kosmetisk utseende, blivit större än det tidigare var. Kosmetisk kirurgi har under de sista åren haft en betydlig ökning i efterfrågan och blivit mer populärt och accepterat, och inte minst ekonomiskt överkomligt för de flesta.

Läs mer

Intimkirurgi är inte ett skapat behov - Oslo Plastikkirurgi

 

I en debattartikel  i Aftenposten uttrycker Oslo Plastikkirurgi sin åsikt kring intimkirurgi, något som har fått mycket fokus den sista tiden. Här ger vi vår syn på saken.

Intimkirurgi behandlar hygieniska, fysiska, psykiska och/eller intima problem. Dessutom finns det vissa slags behov som uppstår efter en födsel. Intimkirurgi ska enligt vår mening inte utföras för att designa underlivet.

Att jämföra intimkirurgi utförd i Norge med könsstympning, anser jag ytterst värt att kritisera. Det visar på en avsaknad av förståelse för  både intimkirurgi och könsstympning. Man likställer en tvångshandling, ett övergrepp mot små barn och kvinnor, med en frivillig medicinsk behandling. Intimkirurgi är en behandling som erbjuds kvinnor för att förbättra samliv och livskvalitet. Vid könsstympning sker det motsatta, livskvaliteten, självtilliten och samlivet kan i motsatt grad ödeläggas.

Ett förbud skulle vara en dålig lösning som kan gå emot sitt syfte. Det skulle ge spelrom för oseriösa aktörer i utlandet, där man varken har garanti för kvalitet, etik eller uppföljning.

Hållningen som vi har till våra patienter är att ingenting är onormalt. Det finns stora variationer inom det normala. Behandling värderas först när det förorsakar obehag av en eller flera av de ovannämnda orsakerna.

VI ger grundlig information om både komplikationer och vad man kan förvänta som resultat, något som vi också är förpliktigade till att upplysa om. Om operationena görs av rätt anledningar och av en kvalificerad plastikkirurg, är risken för komplikationer små. Kvinnorna som opereras med intimkirurgi, är allra oftast vuxna kvinnor, dom är välutbildade, har partner och barn. Dom har levt med de här plågorna i många år. Som läkare har jag ansvar och plikt att lägga till rätta dessa kirurgiska ingrepp när det är försvarsbart.

 

Läs hela artikeln ( Aftenposten.no )

Läs hela artikeln (PDF)Publisert med Visto CMS