.no

AMERIKANSKT SAMFÖRING FÖR ASTETISK PLASTKIRURGI: BIA-ALCL

American Society for Aesthetic Plastic Surgery har publicerat nya riktlinjer för skydd mot utveckling av BIA-ALCL (Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymfom).

BIA-ALCL är en ovanlig typ av lymfom som bildas nära bröstimplantat och utvecklar en sådan tumör i bröstet mellan 3 och 14 år efter införandet av bröstimplantat. Denna tumör uppstår som ett resultat av vätskeretention vid implantatet, eller en sådan klump i bröstet eller armhålan.

BIA-ALCL är inte förknippad med bröstcancer eftersom det inte involverar själva bröstvävnaden men är vanligtvis inneslutet i en fibrös kapsel runt implantatet.

Vanliga symtom ökar bröstvolymen, klump i bröstet eller armhålan. Risken för BIA-ALCL uppskattas till 1 per 50 000. I perspektiv är risken för bröstcancer 1 av 8 kvinnor. Det är inte möjligt att förutsäga vem som kommer att få denna sjukdom. Det kan hända med både saltlösning och silikonimplantat.

Diagnosen görs genom ett prov av vävnadsvätska (cytologi och CD30).
Behandlingen består av avlägsnande av implantat och kapsel. I alla kända fall var detta en 100 % effektiv behandling av BIA-ALCL. Nya implantat kan sättas in vid ett senare datum.

OBS! Bröstimplantat är inte livslångt och måste i allmänhet alltid bytas ut eller tas bort vid en viss tidpunkt. Vanliga orsaker är migration av implantat, kapselbildning och implantatbrott.

Orsaker till BIA-ALCL är bakterier i lymfom och runt implantatet i det behandlade bröstet, vilket skapar en inflammatorisk process. För enskilda kvinnor kan genetiska faktorer vara av betydelse. Smala implantat har 0 % risk att utveckla BIA-ALCL.
Bakterieinfektioner som komplikationer av implantatinsättning har visat sig leda till BIA-ALCL. Det finns en detaljerad 14-stegsplan för att minska risken för att bakterier fäster vid implantatet under operationen. Dessa steg har också visat minskad risk för kapselbildning.

Kontakta din läkare om du misstänker BIA-ALCL eller vill veta mer.
Vi på Oslo plastikkirurgi är oroliga för din säkerhet och gör allt för att minimera komplikationsriskerna.

Läs mer på:  https://www.surgery.org/sites/default/files/Member-FAQs_1.pdf