Bröstförstoring med implantat/protes/silikon

Oslo Plastikkirurgi har mer än 20 års erfarenhet av bröstförstoring med implantat och vi har över tusen opererade patienter. Vi har skrivit flera professionella artiklar med våra erfarenheter inom området (se bilaga nedan) och har publicerats i internationellt erkända tidskrifter som Kirurgen och Anesthetic Surgery Journal, samt föreläst och hållit kurser i många norska och internationella forum och kongresser inom plastik. kirurgi över hela världen.

Vissa kvinnor upplever en störning i bröstens utveckling vilket leder till underutvecklade och/eller asymmetriska former på brösten. Andra har upplevt en förlust av fett och slappa bröst efter graviditet och/eller viktminskning. Detta kan upplevas som både kosmetiskt och intimt pinsamt för vissa. Dessa grupper är vanliga kandidater för bröstförstoring med bröstimplantat.

Själva proceduren sker så att en ficka förbereds under bröstkörteln, en annan metod är under bröstmuskeln. Ett tredje och ofta bättre alternativ är att placera implantatet under huden på bröstmuskeln (bröstmuskeln). Man skyddar då protesen med själva fascian (hinnan runt muskeln) och undviker samtidigt att använda själva muskeln. En silikonprotes sätts in i fickan av en storlek och typ som valts i samarbete med patienten innan operationen.

Ärret placeras antingen under bröstet (vanligast), runt bröstvårtan eller i armhålan. Rippling (rynkor) i huden undviks om implantatet placeras under muskeln eller under fascian. Valet baseras på vad som passar patientens anatomi och kommer att ge det bästa estetiska resultatet.

Amnings förmågan förstörs normalt inte av operationen, eller möjligheten till mammografiundersökning. Bröstförstoring ökar inte heller förekomsten av bröstcancer.
(se mer under FAQ)

Under konsultationen undersöks bröstens form och storlek samt läge för att ta reda på vad som behöver korrigeras i förhållande till form och volym. Vi på Oslo plastikkirurgi vill hela tiden skapa en säker miljö för konsultation och undersökningar.
Vidare fotograferas brösten och vi mäter viktiga avståndsmätningar för att bedöma möjligheten till implantat. Du får sedan testa med speciella behåar med proteser i olika storlekar och former.

Vi visar flera före- och efterbilder så att du kan få en uppfattning om resultatet. Om så önskas kan vi visa 3D-animering av resultatet. Meddela oss gärna om detta innan konsultationen så att vi kan beräkna extra tid.

I vissa fall kan även patientens eget fett tillsättas implantatet för att ytterligare förbättra bröstets kontur och öka volymen, vilket ger ett mer naturligt resultat, en så kallad hybridprocedur. Se din egen information i bröstbehandlingsmenyn.

Om våra proteser

Oslo Plastikkirurgi använder sig av världens ledande tillverkare av proteser från Mentor, som erbjuder både runda och droppformade (anatomiskt formade) implantat i olika storlekar. I samråd med kirurgen väljer du vilket implantat som passar dig. Implantaten är fyllda med en unik, patentskyddad silikongel; MemoryGel.

MemoryGel är ett sammanhängande gelatinliknande ämne som fungerar som ett fast ämne och inte är flytande. MemoryGel känns som naturlig bröstvävnad och ger bästa möjliga estetiska resultat.

Denna finns i flera profiler, från måttlig till ultrahög profil. Utsidan av protesen innehåller silikon. Gällande formen kan proteserna vara runda eller droppformade, det senare ger vissa kvinnor en mer naturlig form av bröstförstoring, men är något mindre lämplig för kvinnor som vill ha fyllighet i bröstets övre pol. Vi använder endast godkända implantat, med låg risk för bristning och andra komplikationer.

Mentor har livstidsgaranti mot brott, läs mer om «MENTOR-löftet – Garanti i en klass för sig» här; https://mentorimplants.no/wp-content/uploads/2021/09/mentorlofte-pasientbrosjyre-2017.pdf

Upphämtning och boende

Du måste i förväg komma överens med en person om att hämta dig på kliniken ca. 1 timme efter avslutad operation då du själv inte kan köra bil, åka kollektivt eller taxi ensam. Du måste också ha någon med dig samma dag och första natten.

Bor du långt från kliniken rekommenderar vi att du övernattar i Oslo, antingen med familj/vänner eller på hotell.

Hotell nära Oslo plastikkirurgi;

Frogner House Apartments, Bygdøy Allé 53.

Hemsida; https://frognerhouse.no

Hotell Gabels Hus i Gabelsgate 16.

Hemsida; www.nordicchoicehotels.no
(vi har avtal med Frogner House Apartments)

Före operationen

Du ska vara frisk på operationsdagen. Om du är tveksam om du ska vara förkyld eller liknande ska du kontakta oss. Operationen görs inte när du har influensa med feber, hosta eller annan infektion i kroppen. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub-lösning 40 mg/ml, som du kan köpa på apoteket.

Dagen före operationen och på operationsdagen, tvätta din kropp med Hibiscrub-lösning i duschen. Detta är en desinficerande tvål som ska sköljas av med vatten och huden torkas med en ren handduk. Bär rena kläder när du går hemifrån. Använd inte parfym och kräm. Alla smycken, piercingar och nagellack ska tas bort senast dagen före operationen och eventuellt läggas tillbaka 7 till 10 dagar efter operationen.

För att få bästa möjliga resultat och för att undvika komplikationer rekommenderas att du har en normalvikt, och inte ett överdrivet högt BMI. Om du röker, eller använder nikotin som snus eller elektroniska cigaretter måste du sluta minst 2 veckor före operationen och 2 veckor efter operationen.

Du måste närvara vid operationen fastande. Det betyder att du inte ska äta mat inklusive frukt eller dricka juice med fruktkött eller mejeriprodukter 6 timmar före operationen. Du kan dricka vatten, juice, juice utan fruktkött eller kaffe/te utan mejeriprodukter eller tuggummi/droppar/halstabletter upp till 4 timmar före operationen. Läkemedel som du kan behöva ta på operationsdagen kan sväljas med max 1 glas vatten. 100 ml upp till 1 timme före narkosstart.

Det är viktigt att du ca. 14 dagar innan operationen avslutas med blodförtunnande medicin, gärna efter samråd med din husläkare eller oss. För andra mediciner, kontakta kliniken före operationen. Mycket vitlök och hälsokostpreparat bör inte heller konsumeras.

Du måste i förväg komma överens med en person om att hämta dig på kliniken ca. 1 timme efter avslutad operation då du själv inte kan köra bil, åka kollektivt eller taxi ensam.

Om du ska sätta in bröstproteser, är över 40 och det var länge sedan du fick dina bröst undersökta kan det vara lämpligt att göra en mammografiundersökning innan operationen.

På operationsdagen

Du kommer att tas emot av vår personal som förbereder dig för operationen innan kirurgen träffar dig. Innan själva operationen kommer kirurgen att gå igenom operationen, göra upp planen och svara på eventuella frågor du kan ha. Anestesipersonal kommer också och hälsar på dig och svarar på dina frågor.

När operationen ska börja hämtar operationssköterskan dig och tvättar operationsområdet medan anestesipersonalen ger dig lugnande medel i armen så att du sover under operationen. Dessutom lägger kirurgen lokalbedövning på operationsområdet för en långvarig smärtlindrande effekt i operationsområdet efter operationen, vilket också minskar blödningar i området.

Efter operationen flyttas du till uppvakningsrummet där du får en egen säng. Du vilar sedan 1-2 timmar och serveras mat och mycket dryck i form av bröd, yoghurt och juice (kom ihåg att informera om allergier). Vid behov ges smärtstillande medel. Kirurgen kommer att träffa dig innan du återvänder hem/hotellvistelsen och du blir frikänd av anestesipersonal innan du reser hem med en vuxen följeslagare. PVC som fästs på handen tas bort innan du går.

Bil eller taxi ska användas som transportmedel direkt efter operation, vi rekommenderar inte kollektivtrafik eller promenader.

Efter operationen

Alla patienter kommer för en postoperativ kontroll dagen efter operationen. Vi rekommenderar inte att du reser med flyg under de första 48 timmarna efter operationen. Under denna tid ska en kontrolltid bokas på kliniken och du ska komma på kontroll på kliniken dagen efter operationen.

De första timmarna efter operationen kan man känna sig lite trött, och ibland lite illamående. Det är viktigt att du tar smärtstillande medel enligt ordination och efter behov, och ser till att du dricker mycket vatten under de första 24 timmarna. Vissa personer kan känna sig lite yr, och det är därför lämpligt att ta några minuter när man reser sig.

De första två dagarna måste du vila och ligga så stilla som möjligt, med överkroppen upphöjd. Under de kommande fem dagarna kan du röra dig försiktigt. Om du har ett aktivt jobb är det en bra idé att stanna hemma. Efter operationen får du ett speciellt bandage som tas bort efter 3 dagar, tejpen hålls på i 2 veckor. Du måste ha en sport-bh i 6 veckor efter att bandaget tagits bort. Efter att tejpen tagits bort (efter 2 veckor) kan du duscha området och applicera ny tejp. Det rekommenderas att du tejpar ärren med hudvänlig tejp i minst 2 månader. Kirurgisk tejp som Micropore eller Steri-Strip finns att köpa på apoteket, alternativt silikontejp.

Vi stänger till såret med stygn som löser sig av sig själva. Vi brukar inte föra in en drän (slang), bara i väldigt få fall sätts det in för att ta bort blod och vätska från sårområdet under bröstet. Dessa tas vanligtvis bort på kliniken 1–2 dagar efter operationen.

Slutresultatet kan bedömas först efter 3–6 månader. Uppföljningskontroller avtalas med kliniken; dagen efter operation, efter 1–2 veckor och 3–6 månader, samt en sista kontroll efter ett år. Du måste själv ringa för att ordna med kontrollerna alternativt boka tid med kliniken på operationsdagen.

Blödning och infektion är ovanligt och kräver i väldigt få fall en reoperation och/eller antibiotikabehandling. Anestesikomplikationer, som till exempel allergisk reaktion på anestetika är extremt sällsynt.

Bröstförstoring ger i princip ingen grund för sjukskrivning, men om du har ett fysiskt arbete rekommenderar vi att du tar hänsyn till detta de första dagarna efter operationen.

Fysisk träning och hårt fysiskt arbete bör utföras i ca. Två veckor.

I början är ärren ofta röda, kliande och hårda, men med tiden kommer de både att blekna och mjukna. Ärren döljs dock av behåar, och kommer inte att synas i lågt skurna klänningar. I sällsynta fall kan ärren bli breda och tydligt synliga, detta beror på kvinnans egna ärftliga hudegenskaper. Vi rekommenderar därför att du tejpar ärren i ett par månader efter en bröstförstoring. Gipstejp finns att köpa på apotek.

Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat sker detta kostnadsfritt inom ett år under förutsättning att det finns medicinsk indikation och tydlig förbättringspotential. Detta är vår garantiperiod.

Kontaktformulär

Om du vill veta mer eller har frågor, använd kontaktformuläret så svarar vi dig så fort vi kan!

//

Dr. Amin Kalaaji

Ansvarig läkare är Dr. Amin Kalaaji, överläkare MD, specialist i plastikkirurgi och klinikchef vid Oslo Plastisk Kirurgi, och chef för Norsk Forening for Estetisk Plastisk Kirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har många befattningar och håller föreläsningar och utbildningar runt om i världen. Detta gynnar alla våra patienter eftersom han alltid är uppdaterad om de senaste och mest avancerade behandlingarna och kirurgiska teknikerna.

Patientsäkerhet, hög kvalitet och individuell behandling väger alltid tyngst hos Oslo plastikkirurgi.

FAQ

Oslo Plastikkirurgi svarar här på vanliga frågor, och vi hoppas att detta ska ge dig bra information. Vi vill vara behjälpliga i processen inför en operation.

Har du fler frågor är det bara att skicka ett mejl till oss: info@osloplastikkirurgi.no eller ring oss på tel: 22 55 42 90.

När du vill ha större bröst och/eller byta form.

När du har underutvecklade eller rörformiga bröst.

Vid volymskillnad på brösten/bröstasymmetri.

Vid operationen prepareras en ficka under bröstkörteln, alternativt under bröstmuskeln. Ett tredje och ännu bättre alternativ för de flesta är att placera implantatet under membranet i bröstmuskeln, då uppnår man även skydd av protesen med själva fascian (hinnan runt muskeln) och slipper samtidigt använda själva muskeln.

Rapporterna om eventuella kort- eller långtidsbiverkningar av silikoninsatser har inte bekräftats vetenskapligt. Att sätta in bröstimplantat anses idag vara ett säkert ingrepp enligt strikta EU/EES-regler. Bröstimplantat associerat anaplastiskt storcelligt lymfom (BIA-ALCL) är en sällsynt typ av lymfom förknippad med texturerade implantat som till stor del inte används idag. Utmärkande för bröstimplantat med BIA-ALCL är att maligna celler finns antingen i vätskan (svullnad) runt protesen eller som infiltrat i proteskapseln, vilket har inträffat tidigast ett år efter operationen. Risken att utveckla eller dö av BIA-ALCL är minimal, men det är alltid viktigt att ta risker och fynd på allvar.
Det finns även botande behandling om sjukdomen upptäcks i god tid. Vi erbjuder våra patienter via protesföretaget livslång rådgivning om de har frågor om sina implantat från oss.

Se gärna vad vi har kommenterat i Aftenposten i ämnet, och se gärna ytterligare bilagor nedan.

https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/ddWwEO/det-er-trygt-aa-legge-inn-brystimplantater-amin-kalaaji

En silikonprotes sätts in av en storlek och typ som valts i samarbete med patienten innan operationen. Ärret går antingen under bröstet (vanligast), runt bröstvårtan eller genom armhålan.

Oslo Plastikkirurgi använder de välkända Mentor Memory Gel-proteserna. De finns med en slät eller strukturerad yta och med en måttlig till ultrahög profil. I samråd med kirurgen bestämmer du vilket implantat som är rätt för dig.

Man kan få implantaten med olika typer av gel. Mentors implantat finns från storlek 100cc. Mentor är CE- och FDA-godkända implantat. Implantaten har livstidsgaranti vid läckage (dvs de ersätter själva implantatet) och de ger även subvention för operationen vid läckage inom 10 år.

Alla patienter ska ha en konsultation innan operationen. Konsultationen genomförs av vår erfarna plastikkirurg som kommer att konferera med dig och ditt medicinska tillstånd och motivation för operation. Därefter görs en undersökning och kirurgen överväger en eventuell operation.

Om du är lämplig för operation får du information om ingreppet, försiktighetsåtgärder för tiden före och efter operation och du får svar på dina frågor. Vi fotograferar sedan brösten och tar viktiga avståndsmätningar för att bedöma behovet av implantat. Du får då testa en speciell bh-protes, både storlekar och former. Vi visar flera före- och efterbilder och om så önskas kan vi skapa en 3D-animation av resultatet. Meddela gärna detta innan konsultationen så att vi kan beräkna i god tid. Läs gärna mer under «före operation».

Under en konsultation får du ett recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub-lösning 40 mg/ml, som du kan köpa på apoteket.

För patienter med lång resa erbjuder vi konsultation via telefon- och/eller videokonsultation. Vi skickar då i förväg ett hälsoupplysningsformulär som ska fyllas i och returneras till oss innan konsultationen. Du skickar även några bilder till oss, alternativt tar vi en videokonsultation.

Det är viktigt att hälsoupplysningsformuläret och bilder kommer in innan konsultationstiden.

Om en operation blir aktuell kommer kirurgen att göra en noggrann bedömning dagen innan den planerade operationen, vid en konsultation på kliniken. Du måste ge tid för detta.

Du ska vara frisk på operationsdagen. Om du är tveksam om du ska vara förkyld eller liknande ska du kontakta oss. Operationen görs inte när du har influensa och/eller feber eller hosta eller annan infektion i kroppen. Du kommer att tas emot av vår personal som välkomnar dig och tillsammans förbereder dig för operationen innan kirurgen tittar på dig inför operationen och ritar upp den planerade operationen samt svarar på dina frågor. Anestesipersonal kommer också och hälsar på dig och svarar på dina frågor. Efter operationen serveras du mat och gott om dryck i form av bröd, yoghurt och juice (meddela gärna om du vill ha en annan kost/har allergi).

Vi har 1 års garanti. Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat sker detta kostnadsfritt inom ett år, förutsatt att det finns medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential. Detta är vårt ettåriga garantiavtal.