Bröstlyft (mastopexi)

Ett bröstlyft bör lyfta och strama upp brösten, som kan ha förändrats till följd av amning och/eller viktförändring eller endast med normalt åldrande. De som bara har hängande bröst behöver ofta bara ett bröstlyft utan förminskning eller möjligen kombinerat med insättning av proteser. Bröstlyft utförs på ett liknande sätt som bröstförminskning genom att man vanligtvis bara tar bort överflödig hud, flyttar bröstvårtan och bildar körtelvävnad. Ärren går runt bröstvårtan, eventuelt också vertikalt neråt. Ärren är då mindre med bröstlyft än vid bröstförminskning. Ibland finns det ett behov av att sätta in ett implantat (protes) under bröstlyftkirurgi när det inte finns tillräckligt med volym i det hängande bröstet. Detta klargörs i förväg under en grundlig konsultation där resterande bröstvolym samt dina önskemål beaktas (se info om b-skakningslyft i kombination med bröstprotes).

För att få bästa möjliga resultat, och för att undvika komplikationer i samband med bröstlyft, rekommenderas att du har en så normal vikt som möjligt. Om du röker, sluta minst 1 vecka före operationen och var rökfri i 2 veckor efter bröstlyft. Amnings förmågan förstörs normalt inte av de tekniker vi använder i bröstlyft. Känslan i bröstvårtan kan ibland gå förlorad eller minska, men den kommer ofta tillbaka. Vi brukar sy såret med stygn som läker på egen hand. Det kan senast behöva sätta in ett avlopp (rör) som tar bort blod och vätska från woundområdet under the skin. Dessa tas vanligtvis bort efter 1-2 dagar vid första kontrollen. Bröstlyft ger ingen grund för sjukskrivning.

Hämtning och boende

Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationens slut, eftersom du själv inte kan köra bil, ta kollektivtrafik eller taxi ensam. Du bör också ha någon med dig samma dag och den första natten.

Bor du långt från kliniken rekommenderar vi att du bor i Oslo, antingen med familj/vänner eller på hotell.

Hotell i närheten av Oslo Plastikkirurgi;

Frogner House Apartments, Bygdøy Allé 53.

Hemsida; https://frognerhouse.no (vi har avtal med Frogner House Apartments) informera om oss vid bokning av rum.

Hotel Gabels Hus i Gabelsgate 16.

Hemsida; www.nordicchoicehotels.no

Före operationen

Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är osäker på om du ska vara förkyld eller liknande måste du kontakta oss. Operationen utförs inte när du har influensa med feber, hosta eller annan infektion i kroppen. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub lösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.

Dagen före operationen och på operationsdagen, tvätta med Hibiscrub-lösning i duschen över hela kroppen. Detta är en desinfektionstvål som ska sköljas av med vatten och huden torkas med en ren handduk. Ta på dig rena kläder när du lämnar hemmet. Använd inte parfym och grädde. Alla smycken, piercing och nagellack/falska naglar måste tas bort senast dagen före operationen och returneras 7 till 10 dagar efter operationen.

För att få bästa möjliga resultat och för att undvika komplikationer rekommenderas att du har en normalvikt och inte ett alltför högt BMI. Om du röker, eller använder nikotin som snus eller elektroniska cigaretter, måste du sluta minst 2 veckor före operationen och 2 veckor efter operationen.

Du ska möta fastan för operationen. Det vill säga, du bör inte äta mat inklusive frukt eller dricka juice med massa eller mejeriprodukter 6 timmar före operationen. Du kan dricka vatten, juice, fruktlös juice eller kaffe/te utan mejeriprodukter eller tuggummi/godis/halstabletter upp till 4 timmar före operationen. Mediciner som du kan ta på operationsdagen kan sväljas med max 1 glas vatten. 100 ml upp till 1 timme före anestesistart.

Det är viktigt att du cirka 14 dagar innan operationen slutar ta mediciner som tunnar ut blodet, gärna efter samråd med din husläkare eller oss. För andra mediciner konferera med kliniken före operationen. Mycket vitlök och hälsokostberedningar bör inte heller konsumeras.

Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationens slut, eftersom du själv inte kan köra bil, ta kollektivtrafik eller taxi ensam.

På operationsdagen

Du kommer att tas emot av vår personal som slutför dig för operationen innan kirurgen ser till dig. Anestesipersonal kommer också och hälsar på dig och svarar på dina frågor. När operationen är på väg att påbörjas hämtar operationssköterskan dig och tvättar operationsområdet medan narkospersonalen ger dig ett lugnande medel i armen så att du sover under operationen. Dessutom sätter kirurgen lokalbedövning i operationsområdet för en långvarig smärtstillande effekt i operationsområdet efter operationen, vilket dessutom minskar blödningen i området.

Efter operationen flyttas du till uppvakningsrummet där du har en egen säng. Du vilar sedan i 1-2 timmar och serveras mat och gott om dryck i form av bröd, yoghurt och juice (kom ihåg att informera om allergier). Smärtstillande medel kan ges vid behov.

Kirurgen kommer att träffa dig innan din hemresa/hotellvistelse och du kommer att klargöras av en narkosläkare innan du går hem med en vuxen följeslagare. PVK som är fäst vid handen tas bort innan du lämnar. En bil eller taxi måste användas som transportmedel omedelbart efter operationen, vi rekommenderar inte kollektivtrafik eller promenader.

Efter operationen

Alla patienter kommer för postoperativ uppföljning dagen efter operationen. Vi rekommenderar inte att du reser med flyg de första 48 timmarna efter operationen. Under denna tid ska en kontrolltid ordnas på kliniken och du ska komma för en kontroll på kliniken dagen efter operationen.

De första timmarna efter operationen kan du känna dig lite trött, och ibland lite illamående. Det är viktigt att du tar smärtstillande medicin efter överenskommelse och efter behov, och se till att dricka mycket under den första dagen. Vissa människor kan bli lite yr, så det är en bra idé att ta några minuter att gå upp. Under de första två dagarna bör du vara lugn och ligga så stilla som möjligt, med din torso upphöjd. De närmaste fem dagarna kan du flytta försiktigt. Om du har ett aktivt jobb är det en bra idé att stanna hemma. Efter operationen får du ett speciellt bandage som tas bort efter 3 dagar, tejpen hålls på i 2 veckor. Vi stänger såret med stygn som löser sig av sig själva. Du bör bära en sport-bh i 6 veckor efter att bandaget har tagits bort. När du har tagit bort tejpen (efter 2 veckor) kan du duscha området och sätta på nytt tejp. Det rekommenderas att du tejpar ärren med hudvänlig tejp i minst 2 månader. Operationstejp som Micropore eller Steri-Strip köps på apoteket alternativt silikontejp.

Slutresultatet kan endast bedömas efter 3-6 månader. Kontroller avtalas med kliniken; dagen efter operationen, efter 1-2 veckor och 3-6 månader, samt slutkontroll efter ett år. Du måste ringa dig själv för att ordna kontrollerna, alternativt boka tid hos kliniken på operationsdagen.

Blödning och infektion är ovanligt och kräver i mycket få fall en reoperation och/eller antibiotikabehandling. Anestesikomplikationer, såsom allergiska reaktioner mot bedövningsmedel, är extremt sällsynta.

Bröstlyft ger i princip ingen grund för sjukskrivning, men om du har fysiskt arbete rekommenderar vi att du tar hänsyn till detta de första dagarna efter operationen.

Fysisk träning och hårt fysiskt arbete bör försenas i cirka 4 veckor.

Ärren är ofta röda, kliande och hårda i början, men med tiden kommer de både att blekna och mjukna. Ärren är dock dolda av behåar och kommer inte att synas i halsringningsklänningar. I sällsynta fall kan ärren bli breda och tydligt synliga, beroende på kvinnans egna ärvda hudegenskaper. Vi rekommenderar därför att du tejpar ärren i ett par månader efter en bröstförstoring. Gipsband köps på apotek.

Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat görs detta kostnadsfritt inom ett år, förutsatt att det finns en medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential. Detta är vår garantiperiod.

Kontaktformulär

Om du vill veta mer eller har frågor, använd kontaktformuläret så svarar vi dig så fort vi kan!

//

Dr. Amin Kalaaji

Ansvarig läkare är Dr. Amin Kalaaji, överläkare MD, specialist i plastikkirurgi och klinikchef vid Oslo Plastisk Kirurgi, och chef för Norsk Forening for Estetisk Plastisk Kirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har många befattningar och håller föreläsningar och utbildningar runt om i världen. Detta gynnar alla våra patienter eftersom han alltid är uppdaterad om de senaste och mest avancerade behandlingarna och kirurgiska teknikerna.

Patientsäkerhet, hög kvalitet och individuell behandling väger alltid tyngst hos Oslo plastikkirurgi.

FAQ

Oslo Plastikkirurgi svarar här på vanliga frågor, och vi hoppas att detta ska ge dig bra information. Vi vill vara behjälpliga i processen inför en operation.

Har du fler frågor är det bara att skicka ett mejl till oss: info@osloplastikkirurgi.no eller ring oss på tel: 22 55 42 90.

Bröstlyft passar dig som har hängande och hängande bröstkorg.

Alla patienter måste gå igenom en konsultation före operationen. Konsultationen kommer att utföras av vår erfarna plastikkirurg som kommer att ställa frågor om din medicinska status; tidigare eller nuvarande sjukdomar, tidigare operationer, användning av droger och liknande. Därefter utförs en undersökning, och kirurgen överväger en eventuell operation. – Om du är lämplig för operation får du information om själva operationen, försiktighetsåtgärder för tiden före och efter ingreppet, och du får svar på dina frågor. -För patienter med långa resor erbjuder vi konsultationer via telefon och/eller videokonsultation. Vi skickar sedan ett hälsoinformationsformulär i förväg som ska fyllas i och returneras till oss före samrådet. Du skickar också några bilder till oss. – om en operation skulle behövas kommer kirurgen att göra en grundlig bedömning dagen före den planerade operationen.

Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är osäker på om du ska vara förkyld eller liknande måste du kontakta oss. Operationen utförs inte när du har influensa och/eller feber eller hosta eller annan infektion. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub lösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.
I Norge är det inte tillåtet att före och efter visa bilder på silikon från kosmetiska ingrepp i marknadsföring eller på klinikens hemsida. Vi kan dock visa bra bilder från tidigare patienter när du kommer för en konsultation med kirurgen. Detta kan vara till stor hjälp när du diskuterar storlek, och det kan göra det lättare för dig att föreställa dig ett förväntat resultat.
Vi kan också erbjuda förstudier med ett 3D-bildsystem. Då tar vi bilder på din kropp och kan använda fotosimulering för att visa dig hur ett förväntat resultat kommer att se ut.

Ärren går runt bröstvårtan och vertikalt ner och därmed är ärren mindre vid bröstlyft än vid bröstförminskning. Du får inte det så kallade ankarformade ärret. Först är ärren ofta röda, kliande och hårda, men med tiden bleknar de och mjuknar. Ärren är dock dolda av behåar eller baddräkter och kommer inte att synas i halsringningsklänningar. I sällsynta fall blir ärren breda och tydligt synliga eftersom detta beror på patientens egna ärftliga egenskaper.

Vi rekommenderar att du tejpar ärren i ett par månader efter bröstlyftet. Om ärrkorrigering kan förbättra förhållandena görs detta i upp till ett år efter bröstlyft.

Du kan kombinera bröstlyft med andra ingrepp. Ibland finns det ett behov av att sätta in proteser under bröstlyftkirurgi när det inte finns tillräckligt med volym i de hängande brösten, eventuellt fetttransplantation. Detta klargörs i förväg under ett grundligt samråd med hänsyn till den återstående bröstvolymen samt dina önskemål.
Viss smärta kan uppstå omedelbart efter operationen, så det är viktigt att du tar din smärtstillande medicin enligt överenskommelse. Obehag och eventuellt smärta kommer normalt att pågå 2-3 dagar efter operationen.
Efter operationen får du ett speciellt bandage som tas bort efter 3 dagar, tejpen hålls på i 2 veckor. Du bör bära en sport-bh i 6 veckor efter att bandaget har tagits bort. När du har tagit bort tejpen (efter 2 veckor) kan du duscha och sätta på nytt tejp. Det rekommenderas att du tejpar ärren med kirurgisk tejp i 2 månader av typen Micropore eller Steri-Strips.
De första 2 dagarna ska du vara lugn och ligga så stilla som möjligt, med överkroppen upphöjd. De närmaste 5 dagarna kan du gå upp försiktigt. Fysisk träning och hårt fysiskt arbete bör försenas i cirka 4 veckor efter bröstlyft.
Du kan lätt bli gravid efter ett sådant ingrepp. Bröstlyft påverkar inte amningsförmågan med de tekniker vi använder. Du kommer att informeras om detta på konsultationen av vår kirurg före operationen.
Vi har ett års garanti för operationen och om det upp till ett år efter ingreppet finns en medicinsk indikation vid otillfredsställande resultat kan en ny operation/korrigering förväntas kostnadsfritt. Detta är vårt ettåriga garantiavtal.