.no

Bukplastik med figurformning och eventuell åtstramning av magmusklerna

De flesta vill ha en platt, slät och fast mage. Under graviditeten sträcker sig huden avsevärt, och sammandragningen av huden efter födseln är ofta inte tillfredsställande. Andra har varit överviktiga och efter bantning får ett besvärligt fettförkläde där huden hänger ner. Andra har en ärftlig predisposition för en olycklig fördelning av fett på buken. Intensiv träning och bantning ger inte alltid önskad effekt på egen hand.

För att få det optimala resultatet av bukplastik/bukplastik och för att undvika komplikationer rekommenderas att du har en så normal vikt som möjligt. Om du röker måste du sluta röka minst en vecka före operationen och två veckor efter. Om hudens elasticitet bevaras och inte sjunker för mycket kan problemet lösas enbart genom fettsugning. Om det finns mycket lös hud, så kallade baksmälla, bör en åtdragning av huden vanligtvis utföras utöver bukplastik.

Vid liten bukplastik/bukplastik avlägsnas överflödig hud efter en första fettsugning. Hos vissa kvinnor blåses magmusklerna sönder under graviditeten. Muskelmembranen kan dras åt under operationen. Med full bukplastik/bukplastik skapar du en ny plats för naveln (i samma höjd som den var från början) och du tar bort betydligt mer överflödig hud och kan strama upp muskler både under och ovanför naveln. Ärret ligger oftast kvar strax ovanför hårfästet (könshåret) och ut mot sidorna. Om du har ärr från tidigare operationer (t.ex. kejsarsnitt) beaktas detta när du planerar en bukplastik.

Vi stänger vanligtvis såret med stygn som löser sig på egen hand. Det är vanligt att sätta in ett eller två avlopp (rör) som tar bort blod och vätska från sårområdet under huden. Dessa tas vanligtvis bort dagen efter bukplastik vid första kontrollen. Först är ärren ofta röda, kliande och hårda, men med tiden bleknar de och mjuknar. Ärren är dock dolda av trosor eller baddräkt och kommer därmed inte att synas. I sällsynta fall blir ärren breda och tydligt synliga eftersom detta beror på patientens egna ärftliga egenskaper. Vi rekommenderar att du tejpar ärren i några månader efter bukplastik/bukplastik. Om en ärrkorrigering kan förbättra förhållandena görs detta i upp till ett år efter operationen.

För full (stor) bukplastik ges i princip sjukskrivning i 2-3 veckor.

Före operationen

Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är osäker på om du ska vara förkyld eller liknande måste du kontakta oss. Operationen utförs inte när du har influensa med feber, hosta eller annan infektion i kroppen. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub lösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.

Dagen före operationen och på operationsdagen, tvätta med Hibiscrub-lösning i duschen över hela kroppen. Detta är en desinfektionstvål som ska sköljas av med vatten och huden torkas med en ren handduk. Ta på dig rena kläder när du lämnar hemmet. Använd inte parfym och grädde. Alla smycken, piercing och nagellack/falska naglar måste tas bort senast dagen före operationen och returneras 7 till 10 dagar efter operationen.

För att få bästa möjliga resultat och för att undvika komplikationer rekommenderas att du har en normalvikt och inte ett alltför högt BMI. Om du röker, eller använder nikotin som snus eller elektroniska cigaretter, måste du sluta minst 2 veckor före operationen och 2 veckor efter operationen.

Du ska möta fastan för operationen. Det vill säga, du bör inte äta mat inklusive frukt eller dricka juice med massa eller mejeriprodukter 6 timmar före operationen. Du kan dricka vatten, juice, fruktlös juice eller kaffe/te utan mejeriprodukter eller tuggummi/godis/halstabletter upp till 4 timmar före operationen. Mediciner som du kan ta på operationsdagen kan sväljas med max 1 glas vatten. 100 ml upp till 1 timme före anestesistart.

Det är viktigt att du cirka 14 dagar innan operationen slutar ta mediciner som tunnar ut blodet, gärna efter samråd med din husläkare eller oss. För andra mediciner konferera med kliniken före operationen. Mycket vitlök och hälsokostberedningar bör inte heller konsumeras.

Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationens slut, eftersom du själv inte kan köra bil, ta kollektivtrafik eller taxi ensam.

På operationsdagen

Du kommer att tas emot av vår personal som kommer att slutföra dig för operationen innan kirurgen ser dig. Innan själva proceduren kommer kirurgen att gå igenom proceduren, utarbeta den planerade och svara på dina frågor du kan ha. Anestesipersonal kommer också och hälsar på dig och svarar på dina frågor.

När operationen ska påbörjas hämtar operationssköterskan dig och städar operationsområdet medan narkospersonalen ger dig ett lugnande medel i armen så att du sover under operationen. Dessutom sätter kirurgen lokalbedövning i operationsområdet för en långvarig smärtstillande effekt i operationsområdet efter operationen, vilket dessutom minskar blödningen i området.

Efter operationen flyttas du till uppvakningsrummet där du har en egen säng. Du vilar sedan i 1-2 timmar och serveras mat och gott om dryck i form av bröd, yoghurt och juice (kom ihåg att informera om allergier). Smärtstillande medel kan ges vid behov.

Kirurgen kommer att träffa dig innan din hemresa/hotellvistelse och du kommer att klargöras av en narkosläkare innan du går hem med en vuxen följeslagare. PVK som är fäst vid handen tas bort innan du lämnar. En bil eller taxi måste användas som transportmedel omedelbart efter operationen, vi rekommenderar inte kollektivtrafik eller promenader.

Efter operationen

Alla patienter kommer för postoperativ uppföljning dagen efter operationen. Vi rekommenderar inte att du reser med flyg de första 48 timmarna efter operationen. Under denna tid ska en kontrolltid ordnas på kliniken och du ska komma för en kontroll på kliniken dagen efter operationen.

De första timmarna efter operationen kan du känna dig lite trött, och ibland lite illamående. Det är viktigt att du tar smärtstillande medicin efter överenskommelse och efter behov, och se till att dricka mycket under den första dagen. Vissa människor kan bli lite yr, så det är en bra idé att ta några minuter att gå upp. De första två dagarna ska du vara lugn och ligga så stilla som möjligt. De närmaste fem dagarna kan du flytta försiktigt. Om du har ett aktivt jobb är det en bra idé att stanna hemma.

Vi rekommenderar Micropore operationstejp som kan köpas på apoteket. Vissa reagerar med rodnad och klåda på tejp och man ska då ha 2-3 «tejpfria» dagar. Man kan också försöka byta till en annan typ av tejp, till exempel silvertejp eller silikontejp från 3M eller Mepitac. Om detta inte hjälper, stoppa bandet.

Operationsområdet kommer att vara svullet, tätt och ofta blåslaget efter operationen. Detta varar i 2-3 veckor. Svullnaden i området som är fettsugning avtar gradvis, mycket av svullnaden är borta inom 3-4 veckor, men det kan ta upp till 3-4 månader innan området normaliseras.

Slutresultatet kan endast bedömas efter 3-6 månader. Kontroller avtalas med kliniken; dagen efter operationen, efter 1-2 veckor och 3-6 månader, samt slutkontroll efter ett år. Du måste ringa dig själv för att ordna kontrollerna, alternativt boka tid hos kliniken på operationsdagen.

Blödning och infektion är ovanligt och kräver i mycket få fall reoperation och/eller antibiotikabehandling. Anestesikomplikationer, såsom allergiska reaktioner mot bedövningsmedel, är extremt sällsynta.

En del kan få ytliga sårinfektioner runt naveln och i ärret längst ner i buken. Dessa kräver oftast bara lokal behandling och enkel sårvård, men kontakta kliniken så att kirurgen kan bedöma om antibiotika eller annan behandling är nödvändig.

Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid skal man vente med i ca. 4- 6 uker.

Du ska bära kompressionsplagg i 3 veckor efter operationen. Du kan ta bort kompressionsplagget när du duschar och tvättar.

Du kanske är igång efter operationen, men det är viktigt att gå framåt med knäck i knäna första veckan för att lindra såret. Efter en vecka kan du gradvis räta upp dig mer och vara i normal aktivitet eftersom huden kommer att sträcka sig. Du bör ordna så att du har möjlighet att ta det lugnt de första 1-2 veckorna efter operationen, eventuellt längre om du har ett fysiskt tungt jobb. Om du har fått muskelstramning (rafing) utförd måste du vänta med tunga lyft och träning av magmusklerna de första 3 månaderna efter operationen.

Det är ganska vanligt att känsligheten längst ner i buken minskar efter bukplastik. Känsligheten kommer gradvis att förbättras under de första 12 månaderna, men det är vanligt att förbli bedövad längst ner i buken runt ärret.

Hämtning och boende

Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationens slut, eftersom du själv inte kan köra bil, ta kollektivtrafik eller taxi ensam. Du bör också ha någon med dig samma dag och den första natten.

Bor du långt från kliniken rekommenderar vi att du bor i Oslo, antingen med familj/vänner eller på hotell.

Hotell i närheten av Oslo Plastikkirurgi;

Frogner House Apartments, Bygdøy Allé 53.

Hemsida; https://frognerhouse.no (vi har avtal med Frogner House Apartments) informera om oss vid bokning av rum.

Hotel Gabels Hus i Gabelsgate 16.

Hemsida; https://nordicchoicehotels.no

Möjliga komplikationer i samband med bukplastik

Blödning: Det blöder alltid och vätskor något från sårets kanter efter proceduren. Större blödningar som kräver reoperation är mycket sällsynta och kommer att manifestera sig när magen blir uppsvälld och stora mängder dyker upp på avloppet. Om detta inträffar händer det vanligtvis kort (6-8 timmar) efter operationen. Vissa blödningar är självbegränsande medan andra kräver reoperation. Kontakta din kirurg om det finns tecken på blödning. Slutresultatet påverkas vanligtvis inte av detta.

Detta är en onormal vätskeretention i det kirurgiska området som kan förekomma 1-2 veckor efter operationen. Tecken på detta kan inkludera långsamt ökande svullnad längst ner i buken och en «svullnadskänsla» i det kirurgiska området. Om detta inträffar, kontakta kliniken så att vi kan tömma vätskeretentionen.

Kontaktformulär

Om du vill veta mer eller har frågor, använd kontaktformuläret så svarar vi dig så fort vi kan!

Dr. Amin Kalaaji

Ansvarig läkare är Dr. Amin Kalaaji, överläkare MD, specialist i plastikkirurgi och klinikchef vid Oslo Plastisk Kirurgi, och chef för Norsk Forening for Estetisk Plastisk Kirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har många befattningar och håller föreläsningar och utbildningar runt om i världen. Detta gynnar alla våra patienter eftersom han alltid är uppdaterad om de senaste och mest avancerade behandlingarna och kirurgiska teknikerna.

Patientsäkerhet, hög kvalitet och individuell behandling väger alltid tyngst hos Oslo plastikkirurgi.

FAQ

Oslo Plastikkirurgi svarar här på vanliga frågor, och vi hoppas att detta ska ge dig bra information. Vi vill vara behjälpliga i processen inför en operation.

Har du fler frågor är det bara att skicka ett mejl till oss: info@osloplastikkirurgi.no eller ring oss på tel: 22 55 42 90.

De som vill ha mindre och eller ytor mage.

Alla patienter måste gå igenom en konsultation före operationen. Konsultationen kommer att utföras av vår erfarna plastikkirurg som kommer att ställa frågor om din medicinska status; tidigare eller nuvarande sjukdomar, tidigare operationer, användning av droger och liknande. Därefter utförs en undersökning, och kirurgen överväger en eventuell operation.

Om du är lämplig för operation får du information om själva operationen, försiktighetsåtgärder för tiden före och efter ingreppet, och du får svar på dina frågor.

För patienter med långa resor erbjuder vi konsultationer via telefon och/eller videokonsultation. Vi skickar sedan ett hälsoinformationsformulär i förväg som ska fyllas i och returneras till oss före samrådet. Du skickar också några bilder till oss.

Om en operation skulle behövas kommer kirurgen att göra en grundlig bedömning dagen före den planerade operationen.

Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är osäker på om du ska vara förkyld eller liknande måste du kontakta oss. Operationen utförs inte när du har influensa och/eller feber eller hosta eller annan infektion. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub lösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.
I Norge är det inte tillåtet att före och efter visa bilder på silikon från kosmetiska ingrepp i marknadsföring eller på klinikens hemsida. Vi kan dock visa bra bilder från tidigare patienter när du kommer för en konsultation med kirurgen. Detta kan vara till stor hjälp när du diskuterar storlek, och det kan göra det lättare för dig att föreställa dig ett förväntat resultat.

Vi kan också erbjuda förstudier med ett 3D-bildsystem. Då tar vi bilder på din kropp och kan använda bildsimulering för att visa dig hur ett förväntat resultat kommer att se ut med olika storlekar och implantattyper.

Du har ett års garanti hos oss på alla ingrepp.

Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat görs detta kostnadsfritt inom ett år, förutsatt att det finns en medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential. Detta är vårt ettåriga garantiavtal.