Byte av bröstprotes/implantat

En del kvinnor som tidigare fått proteser/implantat insatta i brösten kanske efter ett tag vill något annat, som att antingen öka eller minska volymen, ändra form eller kombinera protes r med eget fett, det så kallade hybridproceduren. (se separat information här:

Bröstförstoring med eget fett
Hybrid bröstförstoring

Anledningen till detta kan vara bland flera, till exempel efter amning, viktförändring eller hängning i brösten där man då också utför ett bröstlyft. Asymmetri kan uppstå, felplacering av protesen kan förekomma eller ett hårt membran kan ha bildats runt protesen, så kallad kapselbildning/kapselkontraktur.

Graden av kapselbildning varierar från 1 till 4, och den mest kraftfulla typen (3 och 4) förekommer hos 5-8 % av kvinnorna som har proteser. Anledningen till detta har att göra med hur kroppen reagerar på silikon som en främmande kropp. Detta kan också vara både kosmetiskt och fysiskt besvärande som ömhet och smärta. Kapselbildning är inte farligt, men brösten kan bli hårda, ömma och i vissa fall orsaka smärta. Om bröstimplantaten ska avlägsnas med en kraftfull kapselkontraktur tar kirurgen ofta bort både implantaten och ärrvävnaden (kapseln) runt protesen. Vissa kan uppleva silikonläckage i form av knölar eller minskad volym som kan undersökas med ultraljud eller MR.

För mer info om vår expertis och publikationer om bröstimplantat, se 4 bilagor under behandling:

Bröstförstoring med implantat

Hur sker byte av protes?

Själva ingreppet tar ca 1-1 1/2 timme, under djup sedering. Beroendepå typ/grad av kapselen som bildas, det övervägs om man ska ta bort helae kapselnen eller bara delafraktionen av kapseln – vilken är lättare. Du brukar göra snittet där det gamla ärret finns, för att inte skapa nya ärr.

Efter avlägsnande av den gamla protesen kommer samma hålighet att användas för den nya protesen, eventuellt också påfyllning med patientens eget fett. I vissa fall där du bara tar bort protesen eller byter till en ny kan det räcka med att helt enkelt dela kapseln inifrån, så att du får mer utrymme för den nya protesen.

Under operationen görs grundlig homeostas för att stoppa blödningen, eftersom kapselavlägsnande kan orsaka liten blödning. B-yttrandeav protes kan enkelt kombineras med fetttransplantation med fett eller bröstlyft. Huruvida detta ska utföras samtidigt diskuteras i samråd med kirurgen under samrådet. Ett avlopp sätts ofta in i fickann, som vanligtvis tas bort 1-2 dagar efter operationen.

Hämtning och boende

Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationens slut, eftersom du inte kan köra, ta kollektivtrafik eller taxi ensam.  Du bör också ha någon med dig samma dag och den första natten.

Bor du långt från kliniken rekommenderar vi att du bor i Oslo, antingen med familj/vänner eller på hotell med en släkting.

Hotell i närheten av Oslo Plastikkirurgi;

Frogner House Lägenheter, Bygdøy Allé 53.

Hemsida; https://frognerhouse.no
(vi har avtal med Frogner House Apartments) informera om oss vid bokning av rum.

Hotel Gabels Hus i Gabelsgate 16.

Hemsida; www.nordicchoicehotels.no

Före operationen

Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är osäker på om du ska vara förkyld eller liknande måste du kontakta oss. Operationen utförs inte när du har influensa med feber, hosta eller annan infektion i kroppen. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub lösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.

Dagen före operationen och på operationsdagen, tvätta med Hibiscrub-lösning i duschen över hela kroppen. Detta är en desinfektionstvål som ska sköljas av med vatten och huden torkas med en ren handduk. Ta på dig rena kläder när du lämnar hemmet. Använd inte parfym och grädde. Alla smycken, piercing och nagellack måste tas bort senast dagen före operationen och returneras 7 till 10 dagar efter operationen.

För att få bästa möjliga resultat och för att undvika komplikationer rekommenderas att du har en normalvikt och inte ett alltför högt BMI. Om du röker, eller använder nikotin som snus eller elektroniska cigaretter, måste du sluta minst 2 veckor före operationen och 2 veckor efter operationen.

Du ska möta fastan för operationen. Det vill säga, du bör inte äta mat inklusive frukt eller dricka juice med massa eller mejeriprodukter 6 timmar före operationen. Du kan dricka vatten, juice, fruktlös juice eller kaffe/te utan mejeriprodukter eller tuggummi/godis/halstabletter upp till 4 timmar före operationen. Läkemedel som du kan behöva ta på operationsdagen kan sväljas med 1 glas vatten max 100 ml upp till 1 timme innan anestesistart.

Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationens slut, eftersom du själv inte kan köra bil, ta kollektivtrafik eller taxi ensam.

Det är viktigt att du cirka 14 dagar innan operationen slutar ta mediciner som tunnar ut blodet, gärna efter samråd med din husläkare eller oss. För andra mediciner konferera med kliniken före operationen. Mycket vitlök och hälsokostberedningar bör inte heller konsumeras.

Om du ska ha bröstproteser, är över 40 år och det var länge sedan du var och undersökte dina bröst kan det vara lämpligt att göra en mammografiundersökning innan operationen.

På operationsdagen

Du kommer att tas emot av vår personal som kommer att slutföra dig för operationen innan kirurgen ser dig. Innan själva proceduren kommer kirurgen att gå igenom proceduren, utarbeta den planerade och svara på dina frågor du kan ha. Anestesipersonal kommer också och hälsar på dig och svarar på dina frågor.

När operationen är på väg att påbörjas hämtar operationssköterskan dig och tvättar operationsområdet medan narkospersonalen ger dig ett lugnande medel i armen så att du sover under operationen. Dessutom sätter kirurgen lokalbedövning i operationsområdet för en långvarig smärtstillande effekt i operationsområdet efter operationen, vilket dessutom minskar blödningen i området. Efter operationen flyttas du till uppvakningsrummet där du har egen säng.

Du vilar sedan i 1-2 timmar och serveras mat och rikligt med dryck i form av bröd, yoghurt och juice (kom ihåg att informera om allergier). Smärtstillande medel kan ges vid behov. Kirurgen kommer att träffa dig innan din hemresa/hotellvistelse och du kommer att klargöras av en narkospersonal innan du går hem med en vuxen följeslagare. PVK som är fäst vid handen tas bort innan du lämnar.

Bil eller taxi ska användas som transportmedel efter operationen, vi rekommenderar inte kollektivtrafik eller promenader. Du behöver också en följeslagare för att hämta dig.

Vid själva operationen

En silikonprotes sätts in i fickan via det gamla ärret, av den storlek och form som patienten och kirurgen har valt före operationen.  Valet görs utifrån vad som passar patientens anatomi och ger det bästa estetiska resultatet.

Amningsförmågan förstörs normalt inte av operationen eller möjligheten till mammografiundersökning. Bröstförstoring ökar inte heller förekomsten av bröstcancer. (se mer under FAQ)

Efter operationen

Alla patienter kommer för postoperativa kontroller dagen efter operationen. Vi rekommenderar inte att du reser med flyg de första 48 timmarna efter operationen. Under denna tid ska en kontrolltid ordnas på kliniken och du ska komma för en kontroll på kliniken dagen efter operationen.

De första timmarna efter operationen kan du känna dig lite trött, och ibland lite illamående. Det är viktigt att du tar smärtstillande medicin efter överenskommelse och efter behov, och se till att dricka mycket under den första dagen. Du kan känna dig yr, så det är en bra idé att ta dig tid när du står upp och se till att du lutar dig mot något. Under de första två dagarna bör du vara lugn och ligga så stilla som möjligt, med din torso upphöjd. De närmaste fem dagarna kan du flytta försiktigt.

Om du har ett aktivt jobb är det en bra idé att stanna hemma. Efter operationen får du ett speciellt bandage som tas bort efter 3 dagar, tejpen hålls på i 2 veckor. Du bör bära en sport-bh i 6 veckor efter att bandaget har tagits bort. När du har tagit bort tejpen (efter 2 veckor) kan du duscha området och sätta på nytt tejp.

Det rekommenderas att du tejpar ärren med hudvänlig tejp i minst 2 månader. Hudvänlig operationstejp som Micropore eller Steri-Strips köps in på apoteket, alternativt silikontejp om man reagerar på vanlig operationstejp.

Vi stänger såret med stygn som löser sig av sig själva. Vi sätter vanligtvis inte in ett avlopp (rör), bara i mycket få fall sätts det in för att ta bort blod och vätska från sårområdet under bröstet. Dessa tas vanligtvis bort i kliniken 1-2 dagar efter operationen.

Slutresultatet kan endast bedömas efter 3-6 månader. Kontroller avtalas med kliniken; dagen efter operationen, efter 1-2 veckor och 3-6 månader , samt en sista kontroll efter ett år. Du måste ringa dig själv för att ordna kontrollerna, alternativt boka tid hos kliniken på operationsdagen.- Blödning och infektion är ovanligt och kräver i mycket få fall reoperation och/eller antibiotikabehandling. Anestesikomplikationer, såsom allergiska reaktioner mot bedövningsmedel, är extremt sällsynta.

Protesersättningar ger i princip ingen grund för sjukskrivning, men om du har fysiskt arbete rekommenderar vi att du tar hänsyn till detta de första dagarna efter operationen. 

Fysisk träning och hårt fysiskt arbete bör försenas i cirka 2 veckor.

Ärren är ofta röda, kliande och hårda i början, men med tiden kommer de både att blekna och mjukna. Ärren är dock dolda av behåar och kommer inte att synas i halsringningsklänningar. I sällsynta fall kan ärren bli breda och tydligt synliga, beroende på kvinnans egna ärvda hudegenskaper. Vi rekommenderar därför att du tejpar ärren i ett par månader efter en bröstförstoring. Gipsband köps på apotek.

Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat görs detta kostnadsfritt inom ett år, förutsatt att det finns en medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential. Detta är vår garantiperiod.  

Kontaktformulär

Om du vill veta mer eller har frågor, använd kontaktformuläret så svarar vi dig så fort vi kan!

//

Dr. Amin Kalaaji

Ansvarig läkare är Dr. Amin Kalaaji, överläkare MD, specialist i plastikkirurgi och klinikchef vid Oslo Plastisk Kirurgi, och chef för Norsk Forening for Estetisk Plastisk Kirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har många befattningar och håller föreläsningar och utbildningar runt om i världen. Detta gynnar alla våra patienter eftersom han alltid är uppdaterad om de senaste och mest avancerade behandlingarna och kirurgiska teknikerna.

Patientsäkerhet, hög kvalitet och individuell behandling väger alltid tyngst hos Oslo plastikkirurgi.

FAQ

Oslo Plastikkirurgi svarar här på vanliga frågor, och vi hoppas att detta ska ge dig bra information. Vi vill vara behjälpliga i processen inför en operation.

Har du fler frågor är det bara att skicka ett mejl till oss: info@osloplastikkirurgi.no eller ring oss på tel: 22 55 42 90.

När man har bröst med äldre proteser

När man har haft hård och smärtsam kapselbildning och negativ förändring av bröstformen. – Volymskillnad mellan bröst/bröstasymmetri

Genom att komma in i ärret från protesens införande. Den gamla protesen avlägsnas tillsammans med kapseln vid kapselkontraption. En ny eventuell silikonprotes sätts in av en storlek och typ som i samarbete med patienten har bestämts före operationen.

Ja, man kan enkelt kombinera utbyte av bröstimplantat med t.ex. en bröstförstoring. Och eller fetttransplantation. Detta avtalas med kirurgen före operationen.

De första 6 veckorna ska du bara ha sport-bh, 3 första veckorna både natt och dag, tillsammans med ett bröstband. Undvik behåar de första 6 månaderna
Du kan duscha kroppen efter operationen, men undvik bandaget som sitter på i 3 dagar, vi rekommenderar att du väntar till efter detta. Efter 2 veckor ska du duscha bröstområdet och sätta på en ny kirurgisk tejp Micropore eller Steri-Strips som köps på apoteket
Normalt kan du träna försiktigt efter 2 veckor, och du bör använda armarna försiktigt under samma tid. Det är att inte lyfta armarna högt eller bära tungt. – Du kan börja arbeta lugnt två till tre dagar efter ingreppet så länge du inte har hårt fysiskt arbete. Bröstkirurgi är normalt inte sjukskriven, men vi utfärdar ett intyg om läkarundersökning och behandling på begäran.

Alla patienter måste gå igenom en konsultation före operationen. Konsultationen kommer att utföras av vår erfarna plastikkirurg som kommer att ställa frågor om din medicinska status; tidigare eller nuvarande sjukdomar, tidigare operationer, användning av droger och liknande. Därefter utförs en undersökning, och kirurgen överväger en eventuell operation.

Om du är lämplig för operation får du information om själva operationen, försiktighetsåtgärder för tiden före och efter ingreppet, och du får svar på dina frågor. -För patienter med långa resor erbjuder vi konsultationer via telefon och/eller videokonsultation. Vi skickar sedan ett hälsoinformationsformulär i förväg som ska fyllas i och returneras till oss före samrådet. Du skickar också några bilder till oss. – skulle en operation bli nödvändig kommer kirurgen att göra en grundlig bedömning dagen före den planerade operationen.

Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är osäker på om du ska vara förkyld eller liknande måste du kontakta oss. Operationen utförs inte när du har influensa och/eller feber eller hosta eller annan infektion i kroppen. Du kommer att tas emot av vår personal som tar emot dig och tillsammans slutför dig för operationen innan kirurgen ser till dig före ingreppet och utarbetar det planerade ingreppet, samt svarar på dina frågor. Anestesipersonal kommer också och hälsar på dig och svarar på dina frågor. Efter operationen serveras du mat och gott om dryck i form av bröd, yoghurt och juice (hör av dig om du vill ha en annan kost/har allergier).
I Norge är det inte tillåtet att före och efter visa bilder på silikon från kosmetiska ingrepp i marknadsföring eller på klinikens hemsida. Vi kan dock visa bra bilder från tidigare patienter när du kommer för en konsultation med kirurgen. Detta kan vara till stor hjälp när du diskuterar implantatets storlek, och det kan göra det lättare för dig att föreställa dig ett förväntat resultat.
Vi kan också erbjuda förstudier med ett 3D-bildsystem. Då tar vi bilder på din kropp och kan använda bildsimulering för att visa dig hur ett förväntat resultat kommer att se ut med olika storlekar och implantattyper.
Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat görs detta kostnadsfritt inom ett år, förutsatt att det finns en medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential. Detta är vårt ettåriga garantiavtal.

Oslo Plastikkirurgi använder de välkända Mentor Memory Gel-proteserna. De finns med slät eller texturerad yta och med måttlig till ultrahög profil. Du bestämmer, i samråd med din kirurg, vilket implantat som passar dig.

Du kan få implantaten med olika geltyper. Mentorer är CE- och FDA-godkända implantat. Implantaten har livstidsgaranti vid läckage (dvs. de ersätter själva implantatet), och de ger också ett komplement till operationen vid läckage inom 10 år.