English Norwegian Swedish

Ansiktslyft / Halslyft

Vissa kvinnor och män får för tidigt ett äldre utseende eller önskar att se lite yngre ut. Med åren får man rynkor och hängande hud på kind och hals. Vissa får dubbelhaka. Man får ha i åtanke att rökning, stress, mycket solljus, kraftig övervikt, alkoholmissbruk och dålig kosthållning är några av faktorerna som inte bara ökar åldringen och ökar komplikationsrisken. Det minskar även möjligheten för att få ett bra kosmetiskt resultat. Det är därför viktigt att man på förhand lever hälsosamt för att ett ansiktslyft skall ge optimala resultat.

Vid konsultationen tar du upp dina önskemål kring ditt ansiktslyft/halslyft och det tas hänsyn till vad som är genomförbart och kosmetiskt korrekt. Operationer på ögonlock och halslyft görs samtidigt som ansiktslyft eller vid en separat operation.

I ett vanligt ansiktslyft går snittet bakom örat. Man frigör sedan hudlagret från underliggande struktur för att därefter ta bort den överflödiga huden. Till slut sys såret igen på ett försiktigt sätt för att få det så diskret som möjligt, allt för att du skall få bästa möjliga resultat av ditt ansiktslyft.

För att få ett optimalt resultat och för att undgå komplikationer, rekommenderar vi att du har en så normal vikt som möjligt. Röker du så bör du sluta minst 1 månad innan din operation och inte börja igen förrän två veckor efter ingreppet.

Vi syr igen såret med stygn som löser upp sig själva. Efter operationen kommer du i stort sett inte att ha någon sjukfrånvaro. Fysisk träning och hårt kroppsligt arbete bör du vänta ca 6 veckor med. Ärren är ofta röda, hårda och kliar i början, men med tiden bleknar och mjuknar de. Ärren döljs direkt bakom örat, men kan vara lite synliga på framsidan av örat. I sällsynta fall blir ärren breda och väl synliga, något som beror på individens förmåga att ta hand om såret. Vi rekommenderar därför att du tejpar ärren i några månader efter operationen. Du bör även använda dig av specialbandage i några veckor efter ditt ansiktslyft.

Bor du långt från kliniken, rekommenderar vi att du övernattar i, eller i närheten av Oslo. Oslo Plastikkirurgi har samarbetsavtal med både Hotel Gabelshus, Gabelsgate 16 och Rica Hotel Bygdöy Allé, Bygdöy Allé 53 - båda ligger i närheten av kliniken. Kontakta oss för närmare beskrivning när det gäller beställning av hotellrum.

Halslyft
Den här behandlingen är ofta en del av ansiktslyftet, men det händer att den genomförs fristående.

Vissa patienter som är nöjda med sina ansikten klagar alltjämt över att halsen ser hängig och påsig ut, något som ofta är genetiskt betingat och kan återfinnas hos såväl unga som gamla människor och vara en orsak till komplex.

Det finns tre anledningar till ett halslyft:

  • Fettvävnad (fettvalk under hakan)
  • Förlust av definiering i käklinjen
  • Kalkonhals

I det första fallet kan fettvävnaden behandlas med hjälp av fettsugning. Detta är generellt sett mest framgångsrikt hos unga patienter som har god elasticitet i huden, vilket leder till att dubbelhakan lättare försvinner och patienten därmed ser yngre ut. En sådan operation tar ungefär 2 timmar.

När käklinjen suddats ut hos äldre patienter krävs det att huden drags upp med hjälp av samma slags ingångssnitt som görs under ett ansiktslyft.

När "kalkonhalsen" infunnit sig kan man se två breda band längs halsen, därav uttrycket "kalkonhals". Eftersom Platysma-muskeln i halsen spänner sig medan man åldras lägger kirurgen ett snitt under hakan och separerar banden i muskeln så att huden kan dras åt och ligga platt mot halsen.

I vissa fall kan käklinjen bli skarpare genom att man lyfter submandibularis (spottkörtlarna), som likt alla andra delar av kroppen åldras, ett åldrande som i det här fallet kan leda till att sidorna på munnen får hamsterliknande drag. Du kan komma att behöva bära en ansiktsmask som håller ansiktet på plats en tid efter operationen. I vissa fall används dränage i upp till 3 dagar.

Att tänka på före operationen
För att nå ett optimalt resultat och undvika komplikationer bör du undvika stress, hålla dig undan solsken, äta hälsosamt, hålla en jämn vikt inom det normala BMI-omfånget, träna regelbundet och avstå alkohol 2 dagar före till 2 veckor efter operationen. Eftersom rökning kan påverka det slutgiltiga resultatet uppmanar vi dig att inte röka på 4 veckor före operationen och sedan avstå minst 2 veckor efter.

Tiden efter operationen 
Efter operationen bör du undvika tungt fysiskt arbete och ansträngande kroppsrörelser eller lyft i minst 4 veckor. Du kan återgå till vanliga vardagsrutiner redan dagen efter operationen.

Det slutgiltiga resultatet visar sig efter 3-6 månader. Det är ytterst ovanligt att en patient blir besviken på operationsresultatet.

Om du inte bor i närheten av kliniken rekommenderar vi att du tillbringar en natt på eller nära Oslo Plastikkirurgi så att vår vårdande personal kan finns nära till hands om du skulle bli orolig eller ha ytterligare frågor. Vi rekommenderar varmt två hotell i närheten av kliniken: 

Oslo Plastikkirurgi har avtal både med Hotel Gabelshus, Gabelsgate 16 og Frogner House Hotel Norum, Bygdøy Allé 53 - båda belägna i omedelbar närhet av kliniken.

Vänligen  kontakta oss för mer information om bokning av hotellrum.

Efter operationen::

Vi kallar dig till en uppföljningsundersökning på kliniken. Detta är viktigt då kirurgen måste få se hur det går för dig. Du rekommenderas att undvika att flyga de närmaste 48 timmarna efter operationen. Du kan uppleva illamående och trötthet timmarna efter operationen. Det är viktigt att du tar smärtstillande medicin och får tillräckligt med vätska.

Om du ställer dig upp snabbt kan du bli yr, så ta det bara lugnt och rör dig långsamt. Detta är helt normalt efter en operation och går vanligtvis över på några dagar.

De första dagarna efter operationen kan du känna dig stel. Efter 7 dagar får du avlägsna bandaget, men behåll plåstren på ärren i 2 veckor. Du kommer att få bära ett specialförband som håller fast ansiktet i 3 veckor efter operationen. Kirurgen går igenom detta med dig under konsultationen.

Uppföljningen sker på kliniken, alternativt per telefon eller videokontakt:
1 dag efter operationen, efter 1-2 veckor, efter 3-6 månader och slutligen efter 1 år då vår garantitid utlöper.

Blödningar och infektioner är ovanliga, men skulle de uppstå kan de behöva behandlas med en mindre operation och/eller antibiotika. I ovanliga fall uppstår problem med läkningen och mindre nervskador. Om korrektioner behöver göras genomförs de kostnadsfritt senast ett år efter operationen. Allergiska reaktioner under anestesi är extremt ovanliga.Disclaimer: Resultatet efter en plastikkirurgi är individuell och varierar från patient till patient. Bilderna på denna sida är endast exempel - och garanterar inte resultatet efter en behandling.
Publisert med Visto CMS