English Norwegian Swedish

Näsplastik

Näsplastik är en operation som kräver en ordentlig utvärdering och en diskussion med fokus på patientens önskemål och anledningar till att han eller hon vill göra förändringar. Det är många faktorer som spelar in i beslutet, allt från näsans faktiska utseende till dess inverkan på patientens fysiska och psykiska hälsa i såväl privata som sociala sammanhang. 

Frånsett rent kosmetiska förändringar kan näsplastiken även användas som behandling av näsor med medicinska besvär, till exempel andningssvårigheter och skador. Vissa patienter har medfödda avvikelser i septum (skiljeväggen), något som kan leda till andningssvårigheter. Hos patienter med sådana diagnoser utvärderas eller behandlas problemet av en ÖNH-specialist före operationen.
Om näsan har en knöl, är extremt lång eller bred, eller om nästippen är sned, är näsplastik ett utmärkt val att överväga. Det är väldigt viktigt att patientens önskemål diskuteras öppet och ärligt och samtidigt är realistiska. Man kan inte "beställa" en helt perfekt, ny näsa. Lika lite kan en opererad näsa förändra ens mentala hälsa.

Det är viktigt att du har en klar bild av hur du vill att din näsa ska se ut och att du samtidigt inser att det finns begränsningar i behandlingen. Fysiskt och psykiskt mogna patienter som genomgår näsplastik i syfte att förbättra självbilden, brukar i allmänhet bli mycket nöjda med det beslut de kommer fram till tillsammans med kirurgen. 

Operationen genomförs antingen med öppen eller med sluten näsplastik. I en standardoperation hamnar ett ärr på vardera näsvingens insida, alternativt som ett litet ärr över columella, det vill säga den del som förbinder överläppen med nästippen. 

Om operationen rör enbart näsans mitt eller övre delar kan den bara göras inifrån näsan vilket innebär att samtliga stygn hamnar just inuti. Om brosket behöver sänkas måste du bära en skyddande skena i ungefär sju dagar. Skenan hjälper till att hålla näsan ordentligt på plats. 

Att tänka på före operationen

För att nå ett optimalt resultat och undvika komplikationer bör du undvika stress, hålla dig undan solsken, äta hälsosamt, hålla en jämn vikt inom det normala BMI-omfånget, träna regelbundet och avstå alkohol 2 dagar före till 2 veckor efter operationen. Eftersom rökning kan påverka det slutgiltiga resultatet uppmanar vi dig att inte röka på 1 vecka före operationen och sedan avstå minst 2 veckor efter.

Tiden efter operationen 
Efter operationen bör du undvika tungt fysiskt arbete och ansträngande kroppsrörelser eller lyft i minst 4 veckor. Du kan återgå till vanliga vardagsrutiner redan dagen efter operationen.

Det slutgiltiga resultatet visar sig efter 3-6 månader. Det är ytterst ovanligt att en patient blir besviken på operationsresultatet.

Nytt bandage efter näsplastik

Det har nyligen kommeit en produkt som kan ersätta gips efter näsoperationer. Det heter ITNS (Insulated Thermoplastic Nasal Splint) och är en svensk uppfinning av DSP Promeduc och Dr. Wieslander.

INTS är både lätt att forma och lägger sig smidigt på näsan. Det stöttar näsan bra, har ett fint utseende och är behagligt att applicera direkt på huden eller över tejp om huden skulle bli irriterad. Oslo Plastikkirurgi använder ITNS på näsplastikspatienter nu, hittills med bra respons från patienterna och full tillfredsställelse från vår sida.

Om du inte bor i närheten av kliniken rekommenderar vi att du tillbringar en natt på eller nära Oslo Plastikkirurgi så att vår vårdande personal kan finns nära till hands om du skulle bli orolig eller ha ytterligare frågor. Vi rekommenderar varmt två hotell i närheten av kliniken: 

Oslo Plastikkirurgi har avtal både med Hotel Gabelshus, Gabelsgate 16 og Frogner House Hotel Norum, Bygdøy Allé 53 - båda belägna i omedelbar närhet av kliniken.

Vänligen  kontakta oss för mer information om bokning av hotellrum.

Efter operationen::

Du rekommenderas att undvika att flyga de närmaste 48 timmarna efter operationen. Du kan uppleva illamående och trötthet timmarna efter operationen. Det är viktigt att du tar smärtstillande medicin och får tillräckligt med vätska. Om du ställer dig upp snabbt kan du bli yr, så ta det bara lugnt och rör dig långsamt. Detta är helt normalt efter en operation och går vanligtvis över på några dagar.

Nasal Splint, som har ersatt gips på näsan, behålls på i en vecka och tas bort därpå tillsammans med ev trådar vid kontroll i kliniken. Uppföljningen sker på kliniken, alternativt per telefon eller videokontakt en dag efter operationen, efter 1-2 veckor, efter 3-6 månader och slutligen efter 1 år då vår garantitid utlöper.

Blödningar och infektioner är ovanliga, men skulle de uppstå kan de behöva behandlas med en mindre operation och/eller antibiotika. Asymmetri och tjock ärrbildning kan förekomma. Om korrektioner behöver göras genomförs de kostnadsfritt senast ett år efter operationen. Allergiska reaktioner under anestesi är extremt ovanliga. Det är viktigt att vara medveten om att slutresultatet inte syns först efter 6-9 månader, det är tiden som behövs för hudpartierna att anpassa sig till det nya ben/broskformatet.

Om korrektion är nödvändig pga komplikationer eller icke tillfredställande resultat utförs detta kostnadsfritt inom ett års garanti-period, förutsatt att det finns medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential.Disclaimer: Resultatet efter en plastikkirurgi är individuell och varierar från patient till patient. Bilderna på denna sida är endast exempel - och garanterar inte resultatet efter en behandling.
Publisert med Visto CMS