Fettransplantation ansikte

Rynkor, djupa fåror, smala/tunna läppar, ojämnheter eller depression i ansikte och nacke kan vara oönskade drag hos vissa människor. Artificiellt tillverkade preparat rapporteras användas med begränsade och kortsiktiga resultat. Fettinjektion rekommenderas om du vill ha ett mer varaktigt resultat för behandling av stötar och fåror i ansikte och hals. Fettinjektion i ansiktet kan också användas som ett extra ingrepp för till exempel ansiktslyftningar.

Fettet tas från sin egen kropp genom speciella kanyler. Detta sker under lokalbedövning och lugnande läkemedel (sedering) och behandlas på ett speciellt sätt innan det injiceras med en speciell spruta (så kallad Colemans teknik) i önskat område.

Det antas att du har områden där du kan hämta fett för att flytta det till önskat område. Mängden fett beror på volymen i det område du vill korrigera.

För det mesta handlar det om relativt små mängder fett. Det är en fördel att ta fett från ett område som behöver korrigeras vid samma session, till exempel för att kombinera fettsugning av buken eller låren med korrigering av ansikte och läppar.

Normalt integreras (växer) fettet bra i mottagningsområdet, men man måste förvänta sig att kroppen absorberar (suger) cirka 30% av mängden fett under de första månaderna (något mindre i ansiktet), därför fyller du lite mer än vad du behöver (överkorrigera) för att kompensera detta (inte i ögonregionen). Mindre brister kan därför uppstå efter operationen som kan åtgärdas inom garantitiden.

Vid samrådet bedöms dina önskemål och behov noggrant med avseende på helheten och området där du ska ta fettet. Om det finns en indikation för andra insatser övervägs om det ska ske samtidigt eller genom en separat operation.

Vid en vanlig fettinjektion får du små ärr på ca 1-2 mm, där nålarna måste sättas in för att injicera fettet.

För att få ett optimalt resultat och för att undvika komplikationer rekommenderas att du har en så normal vikt som möjligt och uppfyller villkoren som nämns ovan så långt som möjligt. Om du röker måste du sluta minst 1 vecka före operationen och vara rökfri i 2 veckor efter operationen.

Vi stänger såret med stygn som löser sig av sig själva. I princip ger operationen ingen grund för sjukskrivning. Fysisk träning och hårt kroppsligt arbete bör vänta ca 4 veckor. Vi rekommenderar att du tejpar ärren i några månader efter operationen.

Före operationen

Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är osäker på om du ska vara förkyld eller liknande måste du kontakta oss. Operationen utförs inte när du har influensa med feber, hosta eller annan infektion i kroppen. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub lösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.

Dagen före operationen och på operationsdagen, tvätta med Hibiscrub-lösning i duschen över hela kroppen. Detta är en desinfektionstvål som ska sköljas av med vatten och huden torkas med en ren handduk. Ta på dig rena kläder när du lämnar hemmet. Använd inte parfym och grädde. Alla smycken, piercing och nagellack/falska naglar måste tas bort senast dagen före operationen och returneras 7 till 10 dagar efter operationen.

För att få bästa möjliga resultat och för att undvika komplikationer rekommenderas att du har en normalvikt och inte ett alltför högt BMI. Om du röker, eller använder nikotin som snus eller elektroniska cigaretter, måste du sluta minst 2 veckor före operationen och 2 veckor efter operationen.

Du ska möta fastan för operationen. Det vill säga, du bör inte äta mat inklusive frukt eller dricka juice med massa eller mejeriprodukter 6 timmar före operationen. Du kan dricka vatten, juice, fruktlös juice eller kaffe/te utan mejeriprodukter eller tuggummi/godis/halstabletter upp till 4 timmar före operationen. Mediciner som du kan ta på operationsdagen kan sväljas med max 1 glas vatten. 100 ml upp till 1 timme före anestesistart.

Det är viktigt att du cirka 14 dagar innan operationen slutar ta mediciner som tunnar ut blodet, gärna efter samråd med din husläkare eller oss. För andra mediciner konferera med kliniken före operationen. Mycket vitlök och hälsokostberedningar bör inte heller konsumeras.

Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationens slut, eftersom du själv inte kan köra bil, ta kollektivtrafik eller taxi ensam.

På operationsdagen

Du kommer att tas emot av vår personal som kommer att slutföra dig för operationen innan kirurgen ser dig. Innan själva proceduren kommer kirurgen att gå igenom proceduren, utarbeta den planerade och svara på dina frågor du kan ha. Anestesipersonal kommer också och hälsar på dig och svarar på dina frågor.

När operationen ska påbörjas hämtar operationssköterskan dig och städar operationsområdet medan narkospersonalen ger dig ett lugnande medel i armen så att du sover under operationen. Dessutom sätter kirurgen lokalbedövning i operationsområdet för en långvarig smärtstillande effekt i operationsområdet efter operationen, vilket dessutom minskar blödningen i området.

Efter operationen flyttas du till uppvakningsrummet där du har en egen säng. Du vilar sedan i 1-2 timmar och serveras mat och gott om dryck i form av bröd, yoghurt och juice (kom ihåg att informera om allergier). Smärtstillande medel kan ges vid behov.

Kirurgen kommer att träffa dig innan din hemresa/hotellvistelse och du kommer att klargöras av en narkosläkare innan du går hem med en vuxen följeslagare. PVK som är fäst vid handen tas bort innan du lämnar. En bil eller taxi måste användas som transportmedel omedelbart efter operationen, vi rekommenderar inte kollektivtrafik eller promenader.

Efter operationen

Alla patienter kommer för postoperativ uppföljning dagen efter operationen. Vi rekommenderar inte att du reser med flyg de första 48 timmarna efter operationen. Under denna tid ska en kontrolltid ordnas på kliniken och du ska komma för en kontroll på kliniken dagen efter operationen.

De första timmarna efter operationen kan du känna dig lite trött, och ibland lite illamående. Det är viktigt att du tar smärtstillande medicin efter överenskommelse och efter behov, och se till att dricka mycket under den första dagen. Vissa människor kan bli lite yr, så det är en bra idé att ta några minuter att gå upp. De första två dagarna ska du vara lugn och ligga så stilla som möjligt. De närmaste fem dagarna kan du flytta försiktigt. Om du har ett aktivt jobb är det en bra idé att stanna hemma.

Slutresultatet kan endast bedömas efter 3-6 månader. Kontroller avtalas med kliniken dagen efter operationen, efter 1-2 veckor och 3-6 månader, samt slutkontroll efter ett år. Du måste ringa dig själv för att ordna kontrollerna, alternativt boka tid hos kliniken på operationsdagen.

Blödning och infektion är ovanligt och kräver i mycket få fall reoperation och/eller antibiotikabehandling. Anestesikomplikationer, såsom allergiska reaktioner mot bedövningsmedel, är extremt sällsynta.

Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat görs detta kostnadsfritt inom ett år, förutsatt att det finns en medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential. Detta är vår garantiperiod.

Hämtning och boende

Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationens slut, eftersom du själv inte kan köra bil, ta kollektivtrafik eller taxi ensam. Du bör också ha någon med dig samma dag och den första natten.

Bor du långt från kliniken rekommenderar vi att du bor i Oslo, antingen med familj/vänner eller på hotell.

Hotell i närheten av Oslo Plastikkirurgi;

Frogner House Lägenheter, Bygdøy Allé 53.

Hemsida; https://frognerhouse.no (vi har avtal med Frogner House Apartments) informera om oss vid bokning av rum.

Hotel Gabels Hus i Gabelsgate 16.

Hemsida; www.nordicchoicehotels.no

Kontaktformulär

Om du vill veta mer eller har frågor, använd kontaktformuläret så svarar vi dig så fort vi kan!

//

Dr. Amin Kalaaji

Ansvarig läkare är Dr. Amin Kalaaji, överläkare MD, specialist i plastikkirurgi och klinikchef vid Oslo Plastisk Kirurgi, och chef för Norsk Forening for Estetisk Plastisk Kirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har många befattningar och håller föreläsningar och utbildningar runt om i världen. Detta gynnar alla våra patienter eftersom han alltid är uppdaterad om de senaste och mest avancerade behandlingarna och kirurgiska teknikerna.

Patientsäkerhet, hög kvalitet och individuell behandling väger alltid tyngst hos Oslo plastikkirurgi.

FAQ

Oslo Plastikkirurgi svarar här på vanliga frågor, och vi hoppas att detta ska ge dig bra information. Vi vill vara behjälpliga i processen inför en operation.

Har du fler frågor är det bara att skicka ett mejl till oss: info@osloplastikkirurgi.no eller ring oss på tel: 22 55 42 90.

De som vill ha ett permanent och naturligt ‘filler’ i ansikte och hals.

Alla patienter måste genomgå en konsultation före operationen. Konsultationen genomförs av vår erfarna plastikkirurg som ställer frågor till dig om din medicinska status; tidigare eller pågående sjukdomar, tidigare operationer, användning av läkemedel och liknande. Därefter görs en undersökning och kirurgen överväger en eventuell operation.

Om du är lämplig för en operation får du information om själva operationen, försiktighetsåtgärder för tiden före och efter operationen och du får svar på dina frågor.

För patienter med lång resa erbjuder vi konsultation via telefon- och/eller videokonsultation. Vi skickar då i förväg ett hälsoupplysningsformulär som ska fyllas i och returneras till oss innan konsultationen. Du skickar även några bilder till oss.

Om en operation skulle bli aktuell kommer kirurgen att göra en grundlig bedömning dagen innan den planerade operationen.

Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är tveksam om du ska vara förkyld eller liknande ska du kontakta oss. Operationen görs inte när du har influensa och/eller feber eller hosta eller annan infektion. Innan operationen får du ett recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub-lösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.

I Norge är det inte tillåtet att visa före- och efterbilder på silikon från kosmetiska ingrepp i marknadsföring eller på klinikens hemsida. Däremot kan vi visa fina bilder från tidigare patienter när du kommer på konsultation hos kirurgen.

Vi kan även erbjuda en förundersökning med ett 3D-bildsystem. Sedan tar vi bilder på din kropp och kan med hjälp av bildsimulering visa dig hur det förväntade resultatet ser ut.

Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller ett otillfredsställande resultat görs detta kostnadsfritt inom ett år under förutsättning att det finns medicinsk indikation och tydlig förbättringspotential. Detta är vårt ettåriga garantiavtal.