.no

Gynekomasti (Stora bröst hos män)

Hos vissa män utvecklas brösten något mer än önskat. Man måste utesluta hormonavbrott eller användning av anabola steroider, eftersom dessa kan orsaka stora bröst. Det finns dock vissa gynekomasti som är idiopatiska, dvs orsaken till att detta händer är okänd. Tillståndet kan vara mycket irriterande både socialt och intimt, och det finns anledning till behandling.

Behandlingen kan vara med fettborttagning om andelen fett är mer än körteln (se information om fettborttagning/bröst, och om bröstförminskning). Kirurgiskt avlägsnande av hela (eller delar av) bröstkörteln är dock nödvändigt om brösten är för stora och innehåller flera körtlar. Vid mycket stora bröst hos män kan bröstförminskning vara lämpligt på samma sätt som hos kvinnor. Det är viktigt att ha en grundlig bedömning vid ett samråd. Man måste komma ihåg att kirurgiskt avlägsnande lämnar ärr som kan placeras runt bröstvårtan eller under bröstet. Operationen kan också utföras under lokalbedövning och sedering.

För att få bästa möjliga resultat och för att undvika komplikationer rekommenderas att du har en så normal vikt som möjligt. Om du röker, sluta minst 1 vecka före operationen och var rökfri i 2 veckor efter operationen.

Vi stänger såret med stygn som löser sig på egen hand, eller tar bort stygnen här efter 10 dagar. I princip ger operationen ingen grund för sjukskrivning. Fysisk träning och hårt fysiskt arbete bör försenas i 2-3 veckor. Vi ger dig ett bandage (kropp) efter operationen som du kommer att använda natt och dag i 6 veckor som stramar väl över bröstområdet. Först är ärren ofta röda, kliande och hårda, men med tiden bleknar de och mjuknar. I sällsynta fall blir ärren breda och tydligt synliga eftersom det beror på mannens egna ärvda egenskaper.

Hämtning och boende

Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationens slut, eftersom du själv inte kan köra bil, ta kollektivtrafik eller taxi ensam. Du bör också ha någon med dig samma dag och den första natten.

Bor du långt från kliniken rekommenderar vi att du bor i Oslo, antingen med familj/vänner eller på hotell.

Hotell i närheten av Oslo Plastikkirurgi;

Frogner House Apartments, Bygdøy Allé 53.

Hemsida; https://frognerhouse.no (vi har avtal med Frogner House Apartments) informera om oss vid bokning av rum.

Hotel Gabels Hus i Gabelsgate 16.

Hemsida; www.nordicchoicehotels.no

Före operationen

Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är osäker på om du ska vara förkyld eller liknande måste du kontakta oss. Operationen utförs inte när du har influensa med feber eller hosta eller annan infektion. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och rengöringslösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.

Dagen före operationen och operationsdagen, duscha och tvätta kroppen och håret hemma med rengöringslösningen. Detta är en desinfektionstvål som ska sköljas av med vatten och huden torkas med en ren handduk. Ta på dig rena och bekväma kläder när du lämnar hemmet. Alla smycken, piercingar och nagellack inklusive t.ex. akrylnaglar måste tas bort senast dagen före operationen och kan sättas tillbaka 7 till 10 dagar efter operationen.

Man måste möta fastan för operation. Det innebär att du inte ska äta mat 6 timmar före operationen, men du kan dricka vatten och juice (inte mjölk eller juice), tuggummi/ halspasta upp till 4 timmar före operationen. Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationen, eftersom du inte kan köra eller ta en taxi själv.

Det är viktigt att du slutar cirka 14 dagar före operationen med läkemedel som tunnar ut blodet. För andra mediciner konferera med kliniken före operationen. Mycket vitlök och hälsokostberedningar får inte heller konsumeras.

På operationsdagen

Du kommer att tas emot av vår personal som kommer att slutföra dig för operationen innan kirurgen ser dig. Innan själva proceduren kommer kirurgen att gå igenom proceduren, utarbeta den planerade och svara på dina frågor du kan ha. Anestesipersonal kommer också och hälsar på dig och svarar på dina frågor.

När operationen ska påbörjas hämtar operationssköterskan dig och städar operationsområdet medan narkospersonalen ger dig ett lugnande medel i armen så att du sover under operationen. Dessutom sätter kirurgen lokalbedövning i operationsområdet för en långvarig smärtstillande effekt i operationsområdet efter operationen, vilket dessutom minskar blödningen i området.

Efter operationen flyttas du till uppvakningsrummet där du har en egen säng. Du vilar sedan i 1-2 timmar och serveras mat och gott om dryck i form av bröd, yoghurt och juice (kom ihåg att informera om allergier). Smärtstillande medel kan ges vid behov.

Kirurgen kommer att träffa dig innan din hemresa/hotellvistelse och du kommer att klargöras av en narkosläkare innan du går hem med en vuxen följeslagare. PVK som är fäst vid handen tas bort innan du lämnar. En bil eller taxi måste användas som transportmedel omedelbart efter operationen, vi rekommenderar inte kollektivtrafik eller promenader.

Efter operationen

Alla patienter kommer för postoperativ uppföljning dagen efter operationen. Vi rekommenderar inte att du reser med flyg de första 48 timmarna efter operationen. Under denna tid ska en kontrolltid ordnas på kliniken och du ska komma för en kontroll på kliniken dagen efter operationen.

De första timmarna efter operationen kan du känna dig lite trött, och ibland lite illamående. Det är viktigt att du tar smärtstillande medicin efter överenskommelse och efter behov, och se till att dricka mycket under den första dagen. Vissa människor kan bli lite yr, så det är en bra idé att ta några minuter att gå upp. Under de första två dagarna bör du vara lugn och ligga så stilla som möjligt, med din torso upphöjd. De närmaste fem dagarna kan du flytta försiktigt. Om du har ett aktivt jobb är det en bra idé att stanna hemma.

Efter operationen får du ett speciellt bandage som tas bort efter 3 dagar, tejpen hålls på i 2 veckor. Vi stänger såret med stygn som löser sig av sig själva. Du bör bära en sport-bh i 6 veckor efter att bandaget har tagits bort. När du har tagit bort tejpen (efter 2 veckor) kan du duscha området och sätta på nytt tejp. Det rekommenderas att du tejpar ärren med hudvänlig tejp i minst 2 månader. Operationstejp som Micropore eller Steri-Strip köps på apoteket alternativt silikontejp.

Slutresultatet kan endast bedömas efter 3-6 månader. Kontroller avtalas med kliniken; dagen efter operationen, efter 1-2 veckor och 3-6 månader, samt slutkontroll efter ett år. Du måste ringa dig själv för att ordna kontrollerna, alternativt boka tid hos kliniken på operationsdagen.

Blödning och infektion är ovanligt och kräver i mycket få fall reoperation och/eller antibiotikabehandling. Anestesikomplikationer, såsom allergiska reaktioner mot bedövningsmedel, är extremt sällsynta.

Bröstlyft ger i princip ingen grund för sjukskrivning, men om du har fysiskt arbete rekommenderar vi att du tar hänsyn till detta de första dagarna efter operationen.

Fysisk träning och hårt fysiskt arbete bör försenas i cirka 4 veckor.

Ärren är ofta röda, kliande och hårda i början, men med tiden kommer de både att blekna och mjukna. Ärren är dock dolda av behåar och kommer inte att synas i halsringningsklänningar. I sällsynta fall kan ärren bli breda och tydligt synliga, beroende på kvinnans egna ärvda hudegenskaper. Vi rekommenderar därför att du tejpar ärren i ett par månader efter en bröstförstoring. Gipsband köps på apotek.

Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat görs detta kostnadsfritt inom ett år, förutsatt att det finns en medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential. Detta är vår garantiperiod.

Kontaktformulär

Om du vill veta mer eller har frågor, använd kontaktformuläret så svarar vi dig så fort vi kan!

Dr. Amin Kalaaji

Ansvarig läkare är Dr. Amin Kalaaji, överläkare MD, specialist i plastikkirurgi och klinikchef vid Oslo Plastisk Kirurgi, och chef för Norsk Forening for Estetisk Plastisk Kirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har många befattningar och håller föreläsningar och utbildningar runt om i världen. Detta gynnar alla våra patienter eftersom han alltid är uppdaterad om de senaste och mest avancerade behandlingarna och kirurgiska teknikerna.

Patientsäkerhet, hög kvalitet och individuell behandling väger alltid tyngst hos Oslo plastikkirurgi.

FAQ

Oslo Plastikkirurgi svarar här på vanliga frågor, och vi hoppas att detta ska ge dig bra information. Vi vill vara behjälpliga i processen inför en operation.

Har du fler frågor är det bara att skicka ett mejl till oss: info@osloplastikkirurgi.no eller ring oss på tel: 22 55 42 90.

Män med onormalt stor brösttillväxt

Vem tycker att detta är irriterande både i en privat, social eller intim situation

Som har utvecklat hanbröst i större eller mindre utsträckning efter pubertetens slut

Alla patienter måste gå igenom en konsultation före operationen. Konsultationen kommer att utföras av vår erfarna plastikkirurg som kommer att ställa frågor om din medicinska status; tidigare eller nuvarande sjukdomar, tidigare operationer, användning av droger och liknande. Därefter utförs en undersökning, och kirurgen överväger en eventuell operation. – Om du är lämplig för operation får du information om själva operationen, försiktighetsåtgärder för tiden före och efter ingreppet, och du får svar på dina frågor. -För patienter med långa resor erbjuder vi konsultationer via telefon och/eller videokonsultation. Vi skickar sedan ett hälsoinformationsformulär i förväg som ska fyllas i och returneras till oss före samrådet. Du skickar också några bilder till oss. – om en operation skulle behövas kommer kirurgen att göra en grundlig bedömning dagen före den planerade operationen.
Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är osäker på om du ska vara förkyld eller liknande måste du kontakta oss. Operationen utförs inte när du har influensa och/eller feber eller hosta eller annan infektion. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub lösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.
I Norge är det inte tillåtet att före och efter visa bilder på silikon från kosmetiska ingrepp i marknadsföring eller på klinikens hemsida. Vi kan dock visa bra bilder från tidigare patienter när du kommer för en konsultation med kirurgen. Detta kan vara till stor hjälp när du diskuterar implantatets storlek, och det kan göra det lättare för dig att föreställa dig ett förväntat resultat.
Vi kan också erbjuda förstudier med ett 3D-bildsystem. Då tar vi bilder på din kropp och kan med hjälp av bildsimulering visa dig ett eventuellt förväntat resultat.
Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat görs detta kostnadsfritt inom ett år, förutsatt att det finns en medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential. Detta är vårt ettåriga garantiavtal.