Hybrid bröstförstoring - Bröstimplantat och fettransplantation

Vissa kvinnor upplever en störning i utvecklingen av sina bröst som leder till underutvecklade och / eller asymmetriska former på brösten. Andra har upplevt förlust av fett och hängande bröst efter graviditet och/eller viktminskning.

Detta kan upplevas som både kosmetiskt och intimt irriterande för vissa. Dessa grupper är vanliga kandidater för bröstförstoring med bröstimplantat och/eller fettinjektioner. En växande trend är att kombinera implantatinsättning i kombination med fett för den som vill ha volymökning i brösten med den naturliga känslan fett har.

Förfarandet är lämpligt för dem som inte har tillräckligt med fett att flytta / använda och för dem som vill figurforma till andra delar av kroppen. Det naturliga utseendet ses särskilt i klyftan och den perifera delen av bröstet, d.v.s. den övre delen, utsidan och under bröstet.

Sedan 2008 har Oslo Plastikkirurgi utfört bröstförstoring med egen fettvävnad, och vi har opererat över 250 kvinnor. Vi skapade detta erbjudande som ett alternativ till bröstförstoring med implantat. Oslo Plastikkirurgi har därför en lång uppföljningstid för dessa kirurgiska patienter, som har visat sig vara nöjda med sitt ingrepp, och att fettvolymen i brösten har varit stabil.

Se separat information om bröstförstoring med implantat. Och bröstförstoring med sitt eget fett och figurformning.

Förfarandet i sig sker så att en ficka bereds under bröstkörteln, en annan metod är under bröstmuskeln. Ett tredje och helst det bästa alternativet är att sätta implantatet under bröstmuskelns membran (proporalmuskeln), sedan skydda protesen med själva fascian (membranet runt muskeln) och samtidigt undvika att använda själva muskeln.

En silikonprotes läggs i fickan av en storlek och typ som valts före operationen. Ärret placeras antingen under bröstet (oftast), runt bröstvårtan eller vid armhålan. Man undviker krusning (rynkor) i huden om implantatet placeras under muskeln eller under fascian. Valet görs utifrån vad som passar patientens anatomi och ger det bästa estetiska resultatet.

Amningsförmågan förstörs normalt inte av operationen eller möjligheten till mammografiundersökning. Bröstförstoring ökar inte heller förekomsten av bröstcancer. (se mer under FAQ)
Oslo Plastic Surgery använder Mentors proteser Memorygel, som är bröstimplantat fyllda med Mentors patenterade sammanhängande gel som har en fast form, samtidigt som den liknar bröstvävnadens naturliga elasticitet. Detta finns i flera profiler, från måttlig till ultrahög profil. Mentor ger livstidsgaranti mot bristning.

Om våra proteser

Oslo Plastikkirurgi använder de välkända Mentor Memory Gel-proteserna. De finns med slät eller texturerad yta och med måttlig till ultrahög profil. Du bestämmer, i samråd med din kirurg, vilket implantat som passar dig.

Mentor Memory Gel bröstimplantat känns som naturlig bröstvävnad utan att kompromissa med tillförlitlighet eller säkerhet.

Mentor erbjuder också andra typer av proteser som består av saltlösning, eller en kombination med saltlösning och silikon. Protesens utsida innehåller silikon. När det gäller formen kan proteserna vara runda eller droppformade, den senare ger hos vissa kvinnor en mer naturlig form av bröstförstoring, men är något mindre lämplig för kvinnor som vill ha fullhet i bröstets övre pol.

Om fett för bröst

Genom bröstförstoring med egen fettvävnad bereds små tunnlar under bröstkörteln, alternativt i bröstmuskeln där fettet byggs i lager utan tryck. Fettet tas bort och behandlas på ett speciellt sätt innan det injiceras med en speciell kanyl i bröstområdet, så kallad Colemans teknik eller som vi nyligen har börjat med; en vibrationsteknik med MicroAire-maskinen som skapar mer utrymme för fettet i bröstet, och stimulerar läkning och bättre grepp om fettet och därmed bättre resultat. Mängden fett som behövs för proceduren beror på önskad volym i brösten. Med en vanlig fettinjektion erhålls små ärr på ca 1-2 mm.

Resultatet av denna typ av kirurgisk teknik beror på resorption av det injicerade fettet, d.v.s. i vilken utsträckning kroppen själv suger bort fettet. Vanligtvis införlivas fettet (växer) bra i mottagningsområdet. Det förväntas att kroppen absorberar upp till 40% av mängden fett under de första månaderna, så du fyller lite mer än vad du behöver (överkorrigera) för att kompensera för detta avfall. Det finns inte heller någon garanti för att mer än 40% kommer att absorberas i någon.

Att hantera fettet är avgörande för att det ska växa ordentligt. Flera motsägelsefulla tekniker finns för att behandla fettet som tas bort, så att endast rent fett injiceras. Fettet måste behandlas noggrant utan större skador på fettcellerna. En centrifugeringsprocess där fettet separeras av en enkel maskin anses uppfylla dessa krav. Vi använder en låg grad av centrifugering för att separera fettet, men behåller fettvätskan som förser fettcellerna med bland annat de naturliga tillväxtfaktorer och stamceller som vi tycker ger bästa möjliga resultat.

Det är inte ovanligt att en ny injektion krävs, och för resorption på mer än 40 % erbjuds en ny fettinjektion inom garantiperioden. Detta förutsatt att det finns tillräckligt med fett för injektion för en viss volymökning eller i fall där asymmetri uppstår. Om fettvävnaden inte sugs bort från kroppen, så att dess volym inte blir tillfredsställande, förblir detta ett naturligt och långvarigt resultat.

Vi stänger såret med stygn som löser sig av sig själva. I mycket få fall sätts ett avlopp (rör) in som tar bort blod och vätska från sårområdet under bröstet. Dessa tas vanligtvis bort dagen efter bröstförstoringen. Bröstförstoring ger i princip ingen grund för sjukskrivning. Fysisk träning och hårt fysiskt arbete bör försenas i ca 4 veckor.

Först är ärren ofta röda, kliande och hårda, men med tiden bleknar de och mjuknar. Ärren är dock dolda av behåar eller baddräkter och kommer inte att synas i halsringningsklänningar. I sällsynta fall blir ärren breda och tydligt synliga eftersom detta beror på kvinnans egna ärvda egenskaper. Vi rekommenderar därför att du tejpar ärren i ett par månader efter en bröstförstoring.

Hämtning och boende

Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationens slut, eftersom du själv inte kan köra bil, ta kollektivtrafik eller taxi ensam. Du bör också ha någon med dig samma dag och den första natten.

Bor du långt från kliniken rekommenderar vi att du bor i Oslo, antingen med familj/vänner eller på hotell.

Hotell i närheten av Oslo Plastikkirurgi;

Frogner House Apartments, Bygdøy Allé 53.

Hemsida; https://frognerhouse.no (vi har avtal med Frogner House Apartments) informera om oss vid bokning av rum.

Hotel Gabels Hus i Gabelsgate 16.

Hemsida; https://nordicchoicehotels.no

Före operationen

Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är osäker på om du ska vara förkyld eller liknande måste du kontakta oss. Operationen utförs inte när du har influensa med feber, hosta eller annan infektion i kroppen. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub lösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.

Dagen före operationen och på operationsdagen, tvätta med Hibiscrub-lösning i duschen över hela kroppen. Detta är en desinfektionstvål som ska sköljas av med vatten och huden torkas med en ren handduk. Ta på dig rena kläder när du lämnar hemmet. Använd inte parfym och grädde. Alla smycken, piercing och nagellack/falska naglar måste tas bort senast dagen före operationen och returneras 7 till 10 dagar efter operationen.

För att få bästa möjliga resultat och för att undvika komplikationer rekommenderas att du har en normalvikt och inte ett alltför högt BMI. Om du röker, eller använder nikotin som snus eller elektroniska cigaretter, måste du sluta minst 2 veckor före operationen och 2 veckor efter operationen.

Du ska möta fastan för operationen. Det vill säga, du bör inte äta mat inklusive frukt eller dricka juice med massa eller mejeriprodukter 6 timmar före operationen. Du kan dricka vatten, juice, fruktlös juice eller kaffe/te utan mejeriprodukter eller tuggummi/godis/halstabletter upp till 4 timmar före operationen. Mediciner som du kan ta på operationsdagen kan sväljas med max 1 glas vatten. 100 ml upp till 1 timme före anestesistart.

Det är viktigt att du cirka 14 dagar innan operationen slutar ta mediciner som tunnar ut blodet, gärna efter samråd med din husläkare eller oss. För andra mediciner konferera med kliniken före operationen. Mycket vitlök och hälsokostberedningar bör inte heller konsumeras.

Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationens slut, eftersom du själv inte kan köra bil, ta kollektivtrafik eller taxi ensam.

På operationsdagen

Du kommer att tas emot av vår personal som kommer att slutföra dig för operationen innan kirurgen ser dig. Innan själva proceduren kommer kirurgen att gå igenom proceduren, utarbeta den planerade och svara på dina frågor du kan ha. Anestesipersonal kommer också och hälsar på dig och svarar på dina frågor.

När operationen ska påbörjas hämtar operationssköterskan dig och städar operationsområdet medan narkospersonalen ger dig ett lugnande medel i armen så att du sover under operationen. Dessutom sätter kirurgen lokalbedövning i operationsområdet för en långvarig smärtstillande effekt i operationsområdet efter operationen, vilket dessutom minskar blödningen i området.

Efter operationen flyttas du till uppvakningsrummet där du har en egen säng. Du vilar sedan i 1-2 timmar och serveras mat och gott om dryck i form av bröd, yoghurt och juice (kom ihåg att informera om allergier). Smärtstillande medel kan ges vid behov.

Kirurgen kommer att träffa dig innan din hemresa/hotellvistelse och du kommer att klargöras av en narkospersonal innan du går hem med en vuxen följeslagare. PVK som är fäst vid handen tas bort innan du lämnar.

En bil eller taxi måste användas som transportmedel omedelbart efter operationen, vi rekommenderar inte kollektivtrafik eller promenader.

Efter operationen

Alla patienter kommer för postoperativ uppföljning dagen efter operationen. Vi rekommenderar inte att du reser med flyg de första 48 timmarna efter operationen. Under denna tid ska en kontrolltid ordnas på kliniken och du ska komma för en kontroll på kliniken dagen efter operationen.

De första timmarna efter operationen kan du känna dig lite trött, och ibland lite illamående. Det är viktigt att du tar smärtstillande medicin efter överenskommelse och efter behov, och se till att dricka mycket under den första dagen. Vissa människor kan bli lite yr, så det är en bra idé att ta några minuter att gå upp. Under de första två dagarna bör du vara lugn och ligga så stilla som möjligt, med din torso upphöjd. De närmaste fem dagarna kan du flytta försiktigt.

Om du har ett aktivt jobb är det en bra idé att stanna hemma. Efter operationen får du ett speciellt bandage som tas bort efter 3 dagar, tejpen hålls på i 2 veckor. Du bör bära en sport-bh i 6 veckor efter att bandaget har tagits bort. När du har tagit bort tejpen (efter 2 veckor) kan du duscha området och sätta på nytt tejp. Det rekommenderas att du tejpar ärren med hudvänlig tejp i minst 2 månader. Operationstejp som Micropore eller Steri-Strip köps på apoteket alternativt silikontejp.

Vi stänger såret med stygn som löser sig av sig själva. Avlopp sätts ofta in i fickan för att ta bort blod och vätska från sårområdet under bröstet, vilket vanligtvis tas bort 1-2 dagar efter operationen.

Slutresultatet kan endast bedömas efter 3-6 månader. Kontroller avtalas med kliniken; dagen efter operationen, efter 1-2 veckor och 3-6 månader, samt slutkontroll efter ett år. Du måste ringa dig själv för att ordna kontrollerna, alternativt boka tid hos kliniken på operationsdagen.

Blödning och infektion är ovanligt och kräver i mycket få fall reoperation och/eller antibiotikabehandling. Anestesikomplikationer, såsom allergiska reaktioner mot bedövningsmedel, är extremt sällsynta.

Bröstförstoring ger i princip ingen grund för sjukskrivning, men om du har fysiskt arbete rekommenderar vi att du tar hänsyn till detta de första dagarna efter operationen.

Fysisk träning och hårt fysiskt arbete bör försenas i cirka 4 veckor.

Ärren är ofta röda, kliande och hårda i början, men med tiden kommer de både att blekna och mjukna. Ärren är dock dolda av behåar och kommer inte att synas i halsringningsklänningar. I sällsynta fall kan ärren bli breda och tydligt synliga, beroende på kvinnans egna ärvda hudegenskaper. Vi rekommenderar därför att du tejpar ärren i ett par månader efter en bröstförstoring. Gipsband köps på apotek.

Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat görs detta kostnadsfritt inom ett år, förutsatt att det finns en medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential. Detta är vår garantiperiod.

Kontaktformulär

Om du vill veta mer eller har frågor, använd kontaktformuläret så svarar vi dig så fort vi kan!

//

Dr. Amin Kalaaji

Ansvarig läkare är Dr. Amin Kalaaji, överläkare MD, specialist i plastikkirurgi och klinikchef vid Oslo Plastisk Kirurgi, och chef för Norsk Forening for Estetisk Plastisk Kirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har många befattningar och håller föreläsningar och utbildningar runt om i världen. Detta gynnar alla våra patienter eftersom han alltid är uppdaterad om de senaste och mest avancerade behandlingarna och kirurgiska teknikerna.

Patientsäkerhet, hög kvalitet och individuell behandling väger alltid tyngst hos Oslo plastikkirurgi.

FAQ

Oslo Plastikkirurgi svarar här på vanliga frågor, och vi hoppas att detta ska ge dig bra information. Vi vill vara behjälpliga i processen inför en operation.

Har du fler frågor är det bara att skicka ett mejl till oss: info@osloplastikkirurgi.no eller ring oss på tel: 22 55 42 90.

När du vill ha större bröst och/eller byta form.

När du vill ha mer naturliga bröst i konsistens och form.

När man har underutvecklade eller rörformiga bröst.

Volymskillnad mellan bröst/bröstasymmetri.

Vid operationen förbereds en ficka under bröstkörteln, alternativt under bröstmuskeln. En silikonprotes sätts in av en storlek och typ som i samarbete med patienten har bestämts före operationen. Ärret går antingen under bröstet (vanligast), runt bröstvårtan eller genom armhålan.

Alla patienter måste gå igenom en konsultation före operationen. Konsultationen kommer att utföras av vår erfarna plastikkirurg som kommer att ställa frågor om din medicinska status; tidigare eller nuvarande sjukdomar, tidigare operationer, användning av droger och liknande. Därefter utförs en undersökning, och kirurgen överväger en eventuell operation.

Om du är lämplig för operation får du information om själva operationen, försiktighetsåtgärder för tiden före och efter ingreppet, och du får svar på dina frågor.

För patienter med långa resor erbjuder vi konsultationer via telefon och/eller videokonsultation. Vi skickar sedan ett hälsoinformationsformulär i förväg som ska fyllas i och returneras till oss före samrådet. Du skickar också några bilder till oss.

Om en operation skulle behövas kommer kirurgen att göra en grundlig bedömning dagen före den planerade operationen.

Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är osäker på om du ska vara förkyld eller liknande måste du kontakta oss. Operationen utförs inte när du har influensa och/eller feber eller hosta eller annan infektion. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub lösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.

Vi kan också erbjuda förstudier med ett 3D-bildsystem. Då tar vi bilder på din kropp och kan använda bildsimulering för att visa dig hur ett förväntat resultat kommer att se ut med olika storlekar och implantattyper.
Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat görs detta kostnadsfritt inom ett år, förutsatt att det finns en medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential. Detta är vårt ettåriga garantiavtal.

Oslo Plastikkirurgi använder de välkända Mentor Memory Gel-proteserna. De finns med slät eller texturerad yta och med måttlig till ultrahög profil. Du bestämmer, i samråd med din kirurg, vilket implantat som passar dig.

Du kan få implantaten med olika geltyper. Mentors implantat finns från storlek 100cc till 800cc. Mentorer är CE- och FDA-godkända implantat. Implantaten har livstidsgaranti vid läckage (dvs. de ersätter själva implantatet), och de ger också ett komplement till operationen vid läckage inom 10 år.

Bilagor:

1 – IPRAS Journal, Issue 8, 2012

2 – Kirurgen tidsskrift 2016, (25. Januar 2016)