Hyperhidros (ökad svettning)

Hyperhidros är ökad svettning i begränsade hudområden t.ex. handflator, huvud/panna eller armhålor. Andra behandlingar bör prövas utan effekt, såsom uttorkning av preparat. Olika metoder kan vara medicinsk injektion, kirurgi eller fettsugning.

Svettkörtlar (Hyperhidros)

Medicinsk injektion: Blockerar nervimpulsentill svettkörtlarna så att de producerar mindre svett. Behandlingen varar i 9-12 månader och måste sedan ses över igen. Detta är en bra behandlingsmetod för händer och panna eftersom det inte lämnar några ärr. Det kan också utföras i armhålan. Behandlingen behöver ingen anestesi.

Kirurgi: Att ta bort en del av huden kan vara ett bra alternativ, men detta lämnar ärr, men det är axillans områden där denna metod används. Du tar bort ca 2/3 delar av allt hårområde och därmed minskar svettningen. Effekten av operationen är i princip permanent.

Fettsugning: Kan vara ett bra alternativ eftersom detta inte lämnar ärr och i princip inte behöver upprepas.
För att få ett optimalt resultat och för att undvika komplikationer rekommenderas att du har en så normal vikt som möjligt. Om du röker måste du sluta röka minst 1 vecka före operationen och fortsätta utan att röka i 2 veckor efter operationen.

Före operationen

Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är osäker på om du ska vara förkyld eller liknande måste du kontakta oss. Operationen utförs inte när du har influensa med feber eller hosta eller annan infektion. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och rengöringslösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.

Dagen före operationen och operationsdagen ska du duscha hemma med en rengöringslösning. Detta är en desinfektionstvål som ska sköljas av med vatten och huden torkas med en ren handduk. Ta på dig rena kläder när du lämnar hemmet. Alla smycken, piercingar och nagellack måste tas bort senast dagen före operationen och returneras 7 till 10 dagar efter operationen.

Du måste möta fasta till operationen. Det innebär att du inte ska äta mat 6 timmar före operationen, men du kan dricka vatten och juice (inte mjölk eller juice), tuggummi/ halspasta upp till 4 timmar före operationen. Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationen, eftersom du inte kan köra eller ta en taxi själv.

Det är viktigt att du slutar cirka 14 dagar före operationen med läkemedel som tunnar ut blodet. För andra mediciner konferera med kliniken före operationen. Mycket vitlök och hälsokostberedningar får inte heller konsumeras.

Boende

Om du bor långt från kliniken rekommenderar vi att du bor i eller nära Oslo.

Oslo Plastikkirurgi har avtal med Hotel Gabelshus, Gabelsgate 16 och Frogner House Hotel Norum, tidigare Rica Hotel Bygdøy Allé, Bygdøy Allé 53 – båda belägna i omedelbar närhet av kliniken.

Efter operationen

Vi rekommenderar att du inte reser med flyg under de första 48 timmarna efter operationen, under denna tid bör ett kontrollmöte ordnas i kliniken. Under de första timmarna efter operationen kan du känna dig lite trött, ibland något illamående.

Det är viktigt att du tar smärtstillande medicin efter överenskommelse och ser till att dricka mycket under den första dagen. Vissa människor kan bli lite yr, så det är en bra idé att ta några minuter att gå upp. De första två dagarna ska du ha fred. Ytligt bandage avlägsnas 3 dagar efter operationen. Tejpen hålls i upp till en vecka sedan kan du duscha, sätta på ny tejp och använda pannbandaget igen. Blödning och infektion är ovanligt och kräver i mycket få fall reoperation och/eller antibiotikabehandling. Anestesikomplikationer, såsom en allergisk reaktion på anestetika, är extremt sällsynta. Kontroll avtalas med kliniken nästa dag, efter 1-2 veckor, 3-6 månader, samt slutlig kontroll efter ett år. Du måste ringa dig själv för att ordna kontrollerna, alternativt ordna med Oslo Plastikkirurgi på operationsdagen för ett pannlyft.

Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat görs detta kostnadsfritt inom en ettårig garantiperiod, förutsatt att det finns medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential.

Kontaktformulär

Om du vill veta mer eller har frågor, använd kontaktformuläret så svarar vi dig så fort vi kan!

//

Dr. Amin Kalaaji

Ansvarig läkare är Dr. Amin Kalaaji, överläkare MD, specialist i plastikkirurgi och klinikchef vid Oslo Plastisk Kirurgi, och chef för Norsk Forening for Estetisk Plastisk Kirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har många befattningar och håller föreläsningar och utbildningar runt om i världen. Detta gynnar alla våra patienter eftersom han alltid är uppdaterad om de senaste och mest avancerade behandlingarna och kirurgiska teknikerna.

Patientsäkerhet, hög kvalitet och individuell behandling väger alltid tyngst hos Oslo plastikkirurgi.