.no

Implanterat bröstlyft

Ett bröstlyft bör lyfta och strama upp brösten, som kan ha förändrats till följd av amning och/eller viktförändring eller endast med normalt åldrande.  De som bara har hängande bröst behöver ofta bara ett bröstlyft utan förminskning eller möjligen kombinerat med insättning av proteser.  

B-skakningsstorlek och kvinnans önskan är viktiga faktorer för att avgöra om kombinationen är aktuell. Ved tvil gjøres først brystløft, og deretter innleggelse av protese. Bröstlyft utförs på liknande sätt som bröstförminskning, men är normalt mindre omfattande. Man tar vanligtvis bara bort den ytliga huden, flyttar bröstvårtan och bildar körtelvävnaden. Ärren går runt bröstvårtan eller runt bröstvårtan och ner vertikalt, alltså ärren mindre än vid bröstförminskning.

Ibland finns det ett behov av att sätta in implantatet (protesen) under samma operation när det inte finns tillräckligt med volym i det hängande bröstet.  

Amnings förmågan förstörs normalt inte av de tekniker vi använder. Känslan i bröstvårtan kan ibland gå förlorad eller minska, men den kommer ofta tillbaka. Vi stänger vanligtvis såret med stygn som löser sig på egen hand. Det kan vara nödvändigt att sätta in ett avlopp (rör) som tar bort blod och vätska från sårområdet under huden. Dessa tas vanligtvis bort efter 1–2 dagar vid första kontrollen. Operationen ger ingen grund för sjukskrivning.

Om våra proteser

Oslo Plastic Surgery använder världens ledande tillverkare av proteser från Mentor, som erbjuder både runda och droppformade (anatomiskt formade) implantat i olika storlekar. Du väljer i samråd med din kirurg vilket implantat som passar dig. Implantaten är fyllda med en unik patenterad silikongel; MemoryGel.

MemoryGel är en sammanhängande gelatinliknande substans som fungerar som ett fast ämne och inte är flytande. MemoryGel känns som naturlig bröstvävnad och ger bästa möjliga estetiska resultat. Detta finns i flera profiler, från måttlig till ultrahög profil. Protesens utsida innehåller silikon. När det gäller formen kan proteserna vara runda eller droppformade, den senare ger hos vissa kvinnor en mer naturlig form av bröstförstoring, men är något mindre lämplig för kvinnor som vill ha fullhet i bröstets övre pol. Vi använder endast godkända implantat med låg risk för bristning och andra komplikationer.

Mentor har livstidsgaranti mot bristning, läs mer om «MENTORlöfte – Garanti i en klass för sig» här; https://mentorimplants.no/wp-content/uploads/2021/09/mentorlofte-pasientbrosjyre-2017.pdf

Hämtning och boende

Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationens slut, eftersom du inte kan köra, ta kollektivtrafik eller taxi ensam.  Du bör också ha någon med dig samma dag och den första natten.

Bor du långt från kliniken rekommenderar vi att du bor i Oslo, antingen med familj/vänner eller på hotell.

Hotell i närheten av Oslo Plastikkirurgi;

Frogner House Apartments, Bygdøy Allé 53.

Hemsida; https://frognerhouse.no
(vi har avtal med Frogner House Apartments) informera om oss, vid bokning av rum.

Hotel Gabels Hus i Gabelsgate 16.

Hemsida; www.nordicchoicehotels.no

Före operationen

Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är osäker på om du ska vara förkyld eller liknande måste du kontakta oss. Operationen utförs inte när du har influensa med feber, hosta eller annan infektion i kroppen. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub lösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.

Dagen före operationen och på operationsdagen, tvätta med Hibiscrub-lösning i duschen över hela kroppen. Detta är en desinfektionstvål som ska sköljas av med vatten och huden torkas med en ren handduk. Ta på dig rena kläder när du lämnar hemmet. Använd inte parfym och grädde. Alla smycken, piercing och nagellack/falska naglar måste tas bort senast dagen före operationen och returneras 7 till 10 dagar efter operationen.

För att få bästa möjliga resultat och för att undvika komplikationer rekommenderas att du har din normala vikt och inte ett alltför högt BMI. Om du röker, eller utövar nikotin som snus eller elektroniska cigaretter, måste du sluta minst 2 veckor före operationen och 2 veckor efter operationen.

Du ska möta fastan för operationen. Det innebär att du inte ska äta mat inklusive frukt, juice med massa och mjölkprodukter 6 timmar före operationen, och du ska inte dricka vatten, juice, mjölk, juice utan massa eller kaffe, tuggummi / droppar / halstabletter upp till 4 timmar före operationen.  Orala läkemedel som du kan ta på operationsdagen kan sväljas med 1 glas vatten upp till 100 ml upp till 1 timme före anestesi/ närvaro.

Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationens slut, eftersom du själv inte kan köra bil, ta kollektivtrafik eller taxi ensam.

Det är viktigt att du cirka 14 dagar innan operationen slutar ta mediciner som tunnar ut blodet, gärna efter samråd med din husläkare eller oss. För andra mediciner konferera med kliniken före operationen. Mycket vitlök och hälsokostberedningar bör inte heller konsumeras.

Om du ska ha bröstproteser, är över 40 år och det var länge sedan du var och undersökte dina bröst kan det vara lämpligt att göra en mammografiundersökning innan operationen.

På operationsdagen

Du kommer att tas emot av vår personal som slutför dig för operationen innan kirurgen ser till dig. Anestesipersonal kommer också och hälsar på dig och svarar på dina frågor. När operationen är på väg att påbörjas hämtar operationssköterskan dig och tvättar operationsområdet medan narkospersonalen ger dig ett lugnande medel i armen så att du sover under operationen. Dessutom sätter kirurgen lokalbedövning i operationsområdet för en långvarig smärtstillande effekt i operationsområdet efter operationen, vilket dessutom minskar blödningen i området.

Efter operationen flyttas du till uppvakningsrummet där du har en egen säng. Du vilar sedan i 1–2 timmar och serveras mat och gott om dryck i form av bröd, yoghurt och juice (kom ihåg att informera om allergier). Smärtstillande medel kan ges vid behov.

Kirurgen kommer att träffa dig innan din hemresa/hotellvistelse och du kommer att klargöras av en narkosläkare innan du går hem med en vuxen följeslagare. PVK som är fäst vid handen tas bort innan du lämnar. En bil eller taxi måste användas som transportmedel omedelbart efter operationen, vi rekommenderar inte kollektivtrafik eller promenader.

Efter operationen

Alla patienter kommer för postoperativ uppföljning dagen efter operationen. Vi rekommenderar inte att du reser med flyg de första 48 timmarna efter operationen. Under denna tid ska en kontrolltid ordnas på kliniken och du ska komma för en kontroll på kliniken dagen efter operationen.

De första timmarna efter operationen kan du känna dig lite trött, och ibland lite illamående. Det är viktigt att du tar smärtstillande medicin efter överenskommelse och efter behov, och se till att dricka mycket under den första dagen. Vissa människor kan bli lite yr, så det är en bra idé att ta några minuter att gå upp. Under de första två dagarna bör du vara lugn och ligga så stilla som möjligt, med din torso upphöjd. De närmaste fem dagarna kan du flytta försiktigt.

Om du har ett aktivt jobb är det en bra idé att stanna hemma. Efter operationen får du ett speciellt bandage som tas bort efter 3 dagar, tejpen hålls på i 2 veckor. Du bör bära en sport-bh i 6 veckor efter att bandaget har tagits bort. När du har tagit bort tejpen (efter 2 veckor) kan du duscha området och sätta på nytt tejp. Det rekommenderas att du tejpar ärren med hudvänlig tejp i minst 2 månader. Operationstejp som Micropore eller Steri-Strip köps på apoteket alternativt silikontejp.

Vi stänger såret med stygn som löser sig av sig själva. Vi sätter vanligtvis inte in ett avlopp (rör), bara i mycket få fall sätts det in för att ta bort blod och vätska från sårområdet under bröstet. Dessa tas vanligtvis bort i kliniken 1–2 dagar efter operationen.

Slutresultatet kan endast bedömas efter 3–6 månader. Kontroller avtalas med kliniken; dagen efter operationen, efter 1–2 veckor och 3–6 månader, samt slutkontroll efter ett år. Du måste ringa dig själv för att ordna kontrollerna, alternativt boka tid hos kliniken på operationsdagen.

Blödning och infektion är ovanligt och kräver i mycket få fall en reoperation och/eller antibiotikabehandling. Anestesikomplikationer, såsom allergiska reaktioner mot bedövningsmedel, är extremt sällsynta.

Bröstförstoring ger i princip ingen grund för sjukskrivning, men om du har fysiskt arbete rekommenderar vi att du tar hänsyn till detta de första dagarna efter operationen. Fysisk träning och hårt fysiskt arbete bör försenas i ca 4 veckor.

Ärren är ofta röda, kliande och hårda i början, men med tiden kommer de både att blekna och mjukna. Ärren är dock dolda av behåar och kommer inte att synas i halsringningsklänningar. I sällsynta fall kan ärren bli breda och tydligt synliga, beroende på kvinnans egna ärvda hudegenskaper. Vi rekommenderar därför att du tejpar ärren i ett par månader efter en bröstförstoring. Gipsband köps på apotek.

Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat görs detta kostnadsfritt inom ett år, förutsatt att det finns en medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential. Detta är vår garantiperiod.

Kontaktformulär

Om du vill veta mer eller har frågor, använd kontaktformuläret så svarar vi dig så fort vi kan!

Dr. Amin Kalaaji

Ansvarig läkare är Dr. Amin Kalaaji, överläkare MD, specialist i plastikkirurgi och klinikchef vid Oslo Plastisk Kirurgi, och chef för Norsk Forening for Estetisk Plastisk Kirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har många befattningar och håller föreläsningar och utbildningar runt om i världen. Detta gynnar alla våra patienter eftersom han alltid är uppdaterad om de senaste och mest avancerade behandlingarna och kirurgiska teknikerna.

Patientsäkerhet, hög kvalitet och individuell behandling väger alltid tyngst hos Oslo plastikkirurgi.

FAQ

Oslo Plastikkirurgi svarar här på vanliga frågor, och vi hoppas att detta ska ge dig bra information. Vi vill vara behjälpliga i processen inför en operation.

Har du fler frågor är det bara att skicka ett mejl till oss: info@osloplastikkirurgi.no eller ring oss på tel: 22 55 42 90.

När du vill ha större bröst och byta form.

När man har tappat volym i brösten- Efter volymskillnad på brösten/bröstasymmetri.

Vid operationen förbereds en ficka under bröstkörteln, alternativt under bröstmuskeln. En silikonprotes sätts in av en storlek och typ som i samarbete med patienten har bestämts före operationen. Ärret går antingen under bröstet (vanligast), runt bröstvårtan eller genom armhålan.

Alla patienter måste gå igenom en konsultation före operationen. Konsultationen kommer att utföras av vår erfarna plastikkirurg som kommer att ställa frågor om din medicinska status; tidigare eller nuvarande sjukdomar, tidigare operationer, användning av droger och liknande. Därefter utförs en undersökning, och kirurgen överväger en eventuell operation.

Om du är lämplig för operation får du information om själva operationen, försiktighetsåtgärder för tiden före och efter ingreppet, och du får svar på dina frågor.

För patienter med långa resor erbjuder vi konsultationer via telefon och/eller videokonsultation. Vi skickar sedan ett hälsoinformationsformulär i förväg som ska fyllas i och returneras till oss före samrådet. Du skickar också några bilder till oss.

Om en operation skulle behövas kommer kirurgen att göra en grundlig bedömning dagen före den planerade operationen.

Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är osäker på om du ska vara förkyld eller liknande måste du kontakta oss. Operationen utförs inte när du har influensa och/eller feber eller hosta eller annan infektion. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub lösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.
I Norge är det inte tillåtet att före och efter visa bilder på silikon från kosmetiska ingrepp i marknadsföring eller på klinikens hemsida. Vi kan dock visa bra bilder från tidigare patienter när du kommer för en konsultation med kirurgen. Detta kan vara till stor hjälp när du diskuterar implantatets storlek, och det kan göra det lättare för dig att föreställa dig ett förväntat resultat.
Normalt kan du träna försiktigt efter 3 veckor, men du bör använda armarna försiktigt de första tre dagarna efter ingreppet. Det är att inte lyfta armarna högt eller bära tungt. – Du kan börja arbeta lugnt två till tre dagar efter ingreppet så länge du inte har hårt fysiskt arbete. Bröstkirurgi är normalt inte sjukskriven, men vi utfärdar ett intyg om läkarundersökning och behandling på begäran.
Vi kan också erbjuda förstudier med ett 3D-bildsystem. Då tar vi bilder på din kropp och kan använda bildsimulering för att visa dig hur ett förväntat resultat kommer att se ut med olika storlekar och implantattyper.
Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat görs detta kostnadsfritt inom ett år, förutsatt att det finns en medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential. Detta är vårt ettåriga garantiavtal.

Oslo Plastikkirurgi använder de välkända Mentor Memory Gel-proteserna. De finns med slät eller texturerad yta och med måttlig till ultrahög profil. Du bestämmer, i samråd med din kirurg, vilket implantat som passar dig.

Du kan få implantaten med olika geltyper. Mentors implantat finns från storlek 100cc till 800cc. Mentorer är CE- och FDA-godkända implantat. Implantaten har livstidsgaranti vid läckage (dvs. de ersätter själva implantatet), och de ger också ett komplement till operationen vid läckage inom 10 år.