.no

Introduktion av fettransplantation: makro-mikro- och nanofett

Välj behandling för att se mer information:

Oslo Plastikkirurgi har god och bred och internationellt erkänd erfarenhet av fetttransplantation – från topp till tå. Det finns en ansamling av tusentals procedurer som utförs på kliniken med olika indikationer som behandling av hårbotten, ögonlock / ansikte, bröst / skinkor, kalvar och fötter samt hud i allmänhet. Dessa har studerats noggrant och resulterat i många publikationer genom åren och samlas nu i en nyligen publicerad bok i 2 volymer med 242 medförfattare från hela världen, under chefredaktör vår seniorkonsult på kliniken dr.med. Amin Kalaaji. Vi är därför mycket stolta över vårt resultat och tacksamma för våra patienter och personal på kliniken som har bidragit till detta mästerverk. Se länk:

https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-77455-4

Fetttransplantation är ett ingrepp där du skördar fett från ett ställe på kroppen, bearbetar (bearbetar) det och transplanterar (injicerar) det på ett annat ställe där det saknas volym och / eller elasticitet. Fettet skördas via speciella kanyler, behandlas varsamt med Colemanteknik och dekanteringsmetod, det vill säga att låta fettet sjunka och separera fettcellerna från blod, olja och vätska från lokalbedövningen. Ibland använder vi vibrationsteknik för att ta bort fett med maskinen PAL-650 från MicroAire®.

Detta sker under lugnande medicin (sedering) och lokalbedövning, med anestesi och operationssköterska. Det antas att du har områden på kroppen med överflödigt fett och vill skörda från, som kan användas. Typiska bra områden är buken, insidan eller utsidan av låren, insidan av knä, rygg och höfter. Mängden och typen av fett som flyttas beror både på önskad volym i det område du vill korrigera och hur mycket du måste ta av. För det mesta handlar det om relativt måttliga mängder fett, det rör sig för stora mängder fett fettceller dör eftersom de måste ha god blodcirkulation och vävnad för att överleva.

Normalt är fettet väl integrerat (införlivat, växer) i mottagningsområdet, men det måste förväntas att kroppen absorberar cirka 30% av mängden fett under de första månaderna (något mindre i huvudregionen eftersom det har god cirkulation på mottagningsplatserna), därför fyller du lite mer än vad du behöver för att kompensera för detta.

Dessutom kommer man att vara något svullen under de första veckorna, vilket ger intrycket av mer volym. Mindre brister kan därför uppstå efter operationen, men detta kan korrigeras inom garantiperioden. Vid konsultationen bedöms dina önskemål och behov noggrant med avseende på helheten och förmågan att skörda fett. Om det finns en indikation för andra insatser övervägs om det ska göras samtidigt eller i ett separat fall.

Med en vanlig fettinjektion görs små insättningshål på ca 1-2 mm för att injicera fettet. Vi stänger såret med stygn som löser sig av sig själva, förutom transplantation i ansiktet där vi inte syr och stänger bara med tejp. Det är viktigt att inte utsätta dessa insättningssår för solen i minst 12 månader efter operationen för att undvika ärrbildning och pigmentförändringar. Täck med antingen tejp och eller hög faktor (Sun Block min SP30). Det finns 3 huvudtyper av fetttransplantation baserat på storleken på de fettpartiklar du skördar, och det område du flyttar till och dessutom indikation för proceduren på mottagningsplatser:

  • Makrofetttransplantation: 2,5 mm paketstorlek eller fettpartiklar storlek 2,5 mm eller större nål, (används inte i ansiktet). Används för stor volym fetttransplantation såsom genom bröstförstoring med fett, hybridbehandling med fett och implantat, och Konvertering ersätter implantat med fett, rumpförstoring med fett / BBL eller fett att lägga till. Fettet skördas med stora kanyler på 2,5-4 mm.

  • Millifat Paketstorlek: eller fettpartikelstorlek på 1,2- 2,4 mm (1,2-2,5 mm nål)

  • Mikrofetttransplantation: mindre än 1,2 mm (0,5-1,2 mm nål), fettpartikelvolymen är mindre än 1,2. Används för mindre volymer av fetttransplantation som till ansiktet, små defekter i kroppen, vaginakanalen och yttre blygdläppar, samt för ärrbehandling.

  • Nanofattransplantation: mindre än 800 mikron (nål på 27 eller 30 G). Nanofattransplantation tar behandlingen ett steg längre. Detta separerar stamcellerna och tillväxtfaktorerna från fettet, med celler som kan dela sig i nya stamceller, eller i detta fall nya hudceller. Nanofett är en relativt ny typ av behandling med regenerering som mål och inte att fylla volym. Fettcellerna har en partikelstorlek på 800 Mikron, och fettet skördas med små nålar på mindre än 1 mm och mindre. Fettet bearbetas sedan genom att passas mellan två sprutor för en emulgering av fettet, dvs separera påsen med fiberceller etc som man inte vill ha från stamcellsvätskan. Genom att behandla Nanofett förbättrar du hudkvaliteten, det kan hjälpa till att jämna ut fina linjer och små rynkor, fina linjer runt munnen och så kallade kråkfötter bredvid ögonen, samt tårgropstråg.

  • Även om nanofetttransplantation inte bygger upp volym i ansiktet, har den regenerativa egenskaper och har fördelaktiga effekter på hudens kvalitet och utseende och lägger till stamceller som finns i nanofettet efter att det har utsöndrats från vävnaden och flytande fett. Regenerativ effekt på huden, dvs på hudens förnyelseprocess – ger bättre elasticitet, mindre pigmentering, tjockare läderhud och mindre rynkor.

  • Detta ger ett yngre utseende och bättre motståndskraftig hud. De vanligaste områdena för Nanofattransplantation och fetttransplantation är ansikte och kan kombineras med andra ansiktsingrepp, såsom ansiktslyftning, ögonlocksplast, pannlyft och ögonbrynslyft, läppar. Kan också användas för ärrbehandling, i hårbotten för håravfall, mörka ringar in under ögat och väggarna i slidan.

  • Andra typer av fetttransplantation är Microneedling och Nanocreams, den senare är relativt ny produkt.
Figur: visar så kallad dekantering av det totala fettet från givaren närvarande, under 10-15 minuter separeras fett från blod och annan vätska innan själva fettet används
Figur: visar beredning av nanofetter
Figur: visar beredning av Nanofett

Vid fetttransplantation bör man inte applicera tryck på fetttransplantationsområdet med användarkompressionskläder för donatorn närvarande under perioden efter proceduren där man fettsugning genom att skörda stora mängder, det finns små mängder under 30 ml då man i princip inte behöver det. Hur länge beror på omfattningen och du kommer att få detta på kliniken på operationsdagen.

Hämtning och boende

Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationens slut, eftersom du själv inte kan köra bil, ta kollektivtrafik eller taxi ensam. Du bör också ha någon med dig samma dag och den första natten.

Bor du långt från kliniken rekommenderar vi att du bor i Oslo, antingen med familj/vänner eller på hotell.

Hotell i närheten av Oslo Plastikkirurgi;

Frogner House Apartments, Bygdøy Allé 53.

Hemsida; https://frognerhouse.no (vi har avtal med Frogner House Apartments) informera om oss vid bokning av rum.

Hotel Gabels Hus i Gabelsgate 16.

Hemsida; https://nordicchoicehotels.no

Före operationen

Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är osäker på om du ska vara förkyld eller liknande måste du kontakta oss. Operationen utförs inte när du har influensa med feber, hosta eller annan infektion i kroppen. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub lösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.

Dagen före operationen och på operationsdagen, tvätta med Hibiscrub-lösning i duschen över hela kroppen. Detta är en desinfektionstvål som ska sköljas av med vatten och huden torkas med en ren handduk. Ta på dig rena kläder när du lämnar hemmet. Använd inte parfym och grädde. Alla smycken, piercing och nagellack/falska naglar måste tas bort senast dagen före operationen och returneras 7 till 10 dagar efter operationen.

För att få bästa möjliga resultat och för att undvika komplikationer rekommenderas att du har en normalvikt och inte ett alltför högt BMI. Om du röker, eller använder nikotin som snus eller elektroniska cigaretter, måste du sluta minst 2 veckor före operationen och 2 veckor efter operationen.

Du ska möta fastan för operationen. Det vill säga, du bör inte äta mat inklusive frukt eller dricka juice med massa eller mejeriprodukter 6 timmar före operationen. Du kan dricka vatten, juice, fruktlös juice eller kaffe/te utan mejeriprodukter eller tuggummi/godis/halstabletter upp till 4 timmar före operationen. Mediciner som du kan ta på operationsdagen kan sväljas med max 1 glas vatten. 100 ml upp till 1 timme före anestesistart.

Det är viktigt att du cirka 14 dagar innan operationen slutar ta mediciner som tunnar ut blodet, gärna efter samråd med din husläkare eller oss. För andra mediciner konferera med kliniken före operationen. Mycket vitlök och hälsokostberedningar bör inte heller konsumeras.

Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationens slut, eftersom du själv inte kan köra bil, ta kollektivtrafik eller taxi ensam.

På operationsdagen

Du kommer att tas emot av vår personal som kommer att slutföra dig för operationen innan kirurgen ser dig. Innan själva proceduren kommer kirurgen att gå igenom proceduren, utarbeta den planerade och svara på dina frågor du kan ha.

Anestesipersonal kommer också och hälsar på dig och svarar på dina frågor.

När operationen ska påbörjas hämtar operationssköterskan dig och städar operationsområdet medan narkospersonalen ger dig ett lugnande medel i armen så att du sover under operationen. Dessutom sätter kirurgen lokalbedövning i operationsområdet för en långvarig smärtstillande effekt i operationsområdet efter operationen, vilket dessutom minskar blödningen i området.

Efter operationen flyttas du till uppvakningsrummet där du har en egen säng. Du vilar sedan i 1-2 timmar och serveras mat och gott om dryck i form av bröd, yoghurt och juice (kom ihåg att informera om allergier). Smärtstillande medel kan ges vid behov.

Kirurgen kommer att träffa dig innan din hemresa/hotellvistelse och du kommer att klargöras av en narkosläkare innan du går hem med en vuxen följeslagare. PVK som är fäst vid handen tas bort innan du lämnar. En bil eller taxi måste användas som transportmedel omedelbart efter operationen, vi rekommenderar inte kollektivtrafik eller promenader.

Efter operationen

Alla patienter kommer för postoperativ uppföljning dagen efter operationen. Vi rekommenderar inte att du reser med flyg de första 48 timmarna efter operationen. Under denna tid ska en kontrolltid ordnas på kliniken och du ska komma för en kontroll på kliniken dagen efter operationen.

De första timmarna efter operationen kan du känna dig lite trött, och ibland lite illamående. Det är viktigt att du tar smärtstillande medicin efter överenskommelse och efter behov, och se till att dricka mycket under den första dagen. Vissa kan bli lite yr, och det är därför lämpligt att ta några minuter när man står upp. Kontroller avtalas med kliniken; dagen efter operationen, efter 1-2 veckor och 3-6 månader, samt slutkontroll efter ett år. Du måste ringa dig själv för att ordna kontrollerna, alternativt boka tid hos kliniken på operationsdagen.

Blödning och infektion är ovanligt och kräver i mycket få fall reoperation och/eller antibiotikabehandling. Anestesikomplikationer, såsom allergiska reaktioner mot bedövningsmedel, är extremt sällsynta.

Fysisk träning och hårt fysiskt arbete bör försenas i cirka 4 veckor.

Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat görs detta kostnadsfritt inom ett år, förutsatt att det finns en medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential. Detta är vår garantiperiod

Kontaktformulär

Om du vill veta mer eller har frågor, använd kontaktformuläret så svarar vi dig så fort vi kan!

Dr. Amin Kalaaji

Ansvarig läkare är Dr. Amin Kalaaji, överläkare MD, specialist i plastikkirurgi och klinikchef vid Oslo Plastisk Kirurgi, och chef för Norsk Forening for Estetisk Plastisk Kirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har många befattningar och håller föreläsningar och utbildningar runt om i världen. Detta gynnar alla våra patienter eftersom han alltid är uppdaterad om de senaste och mest avancerade behandlingarna och kirurgiska teknikerna.

Patientsäkerhet, hög kvalitet och individuell behandling väger alltid tyngst hos Oslo plastikkirurgi.

FAQ

Oslo Plastikkirurgi svarar här på vanliga frågor, och vi hoppas att detta ska ge dig bra information. Vi vill vara behjälpliga i processen inför en operation.

Har du fler frågor är det bara att skicka ett mejl till oss: info@osloplastikkirurgi.no eller ring oss på tel: 22 55 42 90.

De som vill ha en permanent och naturlig «filler» i ansikte och kropp som på halsområdet och hårbotten, samt hudföryngrande hudbehandling som är permanent, samt genom bröstförstoring, intimkirurgi och skinkor/BBL.
Alla patienter måste gå igenom en konsultation före operationen. Konsultationen kommer att utföras av vår erfarna plastikkirurg som kommer att ställa frågor om din medicinska status; tidigare eller nuvarande sjukdomar, tidigare operationer, användning av droger och liknande. Därefter utförs en undersökning, och kirurgen överväger en eventuell operation. – Om du är lämplig för operation får du information om själva operationen, försiktighetsåtgärder för tiden före och efter ingreppet, och du får svar på dina frågor. -För patienter med långa resor erbjuder vi konsultationer via telefon och/eller videokonsultation. Vi skickar sedan ett hälsoinformationsformulär i förväg som ska fyllas i och returneras till oss före samrådet. Du skickar också några bilder till oss. – om en operation skulle behövas kommer kirurgen att göra en grundlig bedömning dagen före den planerade operationen.
Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är osäker på om du ska vara förkyld eller liknande måste du kontakta oss. Operationen utförs inte när du har influensa och/eller feber eller hosta eller annan infektion. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub lösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.
I Norge är det inte tillåtet att före och efter visa bilder på silikon från kosmetiska ingrepp i marknadsföring eller på klinikens hemsida. Vi kan dock visa bra bilder från tidigare patienter när du kommer för en konsultation med kirurgen.
Vi kan också erbjuda förstudier med ett 3D-bildsystem. Då tar vi bilder på din kropp och kan använda bildsimulering för att visa dig hur ett förväntat resultat kommer att se ut med olika storlekar och implantattyper.
Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat görs detta kostnadsfritt inom ett år, förutsatt att det finns en medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential. Detta är vårt ettåriga garantiavtal.