English Norwegian Swedish

Fettransplantation - ansikte

Rynkor, djupa fåror, för tunna läppar, ojämnheter eller veck i ansikte och halsområdet kan vara generande. Konstgjorda preparat som används ger endast kortvarigt resultat.

Injektion rekommenderas om man vill ha ett mer långvarigt resultat för behandling av veck och fåror i ansikte och hals. Fettinjektion till ansikte kan också användas som tilläggsprocedur vid t.ex. ansiktslyft.

Fettet tas från den egna kroppen genom speciella kanyler. Detta utförs under lokalbedövning och lugnande mediciner(sedation), och behandlas på ett speciellt sätt innan det injiceras med en speciell spruta(så kallad Colemans teknik) i det önskade området.

Det förutsätter att man har områden som man kan hämta fett från för att flytta det till önskat område. Mängden fett är beroende av volymen i det område man vill korrigera.

I stort sett handlar det om relativt små mängder fett. Det är en fördel att ta fett från ett område som är i behov av korrigering vid samma tillfälle, t.ex. att kombinera fettsugning av mage eller lår med korrigering av ansikte och läppar.

Vanligtvis integreras (gror) fettet bra i det mottagande området, men man måste räkna med att kroppen absorberas (suger) ca 30% av fettmängden de första månaderna(något mindre i ansiktet), därför fyller man med lite mer än vad man behöver(överkorrigerar) för att kompensera detta(inte i området kring ögat). Mindre ojämnheter kan därför uppstå efter operation som kan korrigeras inom garantitiden.

Vid konsultationen värderas dina önskemål och behov noga med hänsyn till helheten och området man ska ta fett från. Om du i samband med operation ska utföra andra ingrepp, kommer ni överens om det ska göras samtidigt eller vid en separat operation.

I en standardfettinjektion får man små ärr på ca 1-2 mm, där kanylerna måste in för att injicera fettet.

För att få ett optimalt resultat och för att undvika komplikationer, rekommenderas att du har så normal vikt som möjligt. Röker du, bör du undvika det minst en vecka innan operation och vara fortsatt rökfri i minst två veckor efter operationen.

Vi sluter såret med stygn som löses upp av sig själva. Operationen ger i regel ingen orsak till sjukskrivning. Fysisk träning och hårt kroppsligt arbete bör väntas med i ca 4 veckor.

Innan operationen

Du måste vara frisk på operationsdagen. Tvivlar du på om du skulle vara förkyld eller liknande, måste du ta kontakt med oss. Operationen utförs inte om man har influensa med feber eller hosta eller annan infektion. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och rens-lösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.

Dagen innan operationen och operationsdagen duschar du hemma med rens-lösningen. Det är en desinfekterande tvål som ska sköljas av med vatten, och huden torkas med en ren handduk. Ta på dig rena kläder när du åker hemifrån. Smycken, piercingar och nagellack måste tas bort senast dagen innan operationen och kan sättas tillbaka 7 till 10 dagar efter operationen.

Du måste komma fastande till operationen, det vill säga att du inte får äta mat 6 timmar innan operationen, men du kan dricka vatten och saft (inte mjölk eller juice), tugga tuggummi/halstablett till och med 4 timmar innan operationen. Du måste på förhand avtala med en person om att hämta dig på kliniken ca 1 timma efter operationen, eftersom du inte bör köra bil eller ta taxi själv.

Det är viktigt att du ca 14 dagar innan operationen slutar ta mediciner som verkar blodförtunnande. För andra mediciner ska du rådfråga kliniken innan operationen. Mycket vitlök och hälsopreparat bör inte heller intas.

Om du inte bor i närheten av kliniken rekommenderar vi att du tillbringar en natt på eller nära Oslo Plastickirurgi så att vår vårdande personal kan finns nära till hands om du skulle bli orolig eller ha ytterligare frågor. Vi rekommenderar varmt två hotell i närheten av kliniken:

Oslo Plastickirurgi har avtal både med Hotel Gabelshus, Gabelsgate 16 och Rica Hotel Bygdöy Allé, Bygdöy Allé 53 - båda belägna i omedelbar närhet av kliniken.

Vänligen kontakta oss för mer information om bokning av hotellrum.

Om du inte bor i närheten av kliniken rekommenderar vi att du tillbringar en natt på eller nära Oslo Plastikkirurgi så att vår vårdande personal kan finns nära till hands om du skulle bli orolig eller ha ytterligare frågor. Vi rekommenderar varmt två hotell i närheten av kliniken: 

Oslo Plastikkirurgi har avtal både med Hotel Gabelshus, Gabelsgate 16 og Frogner House Hotel Norum, Bygdøy Allé 53 - båda belägna i omedelbar närhet av kliniken.

Vänligen  kontakta oss för mer information om bokning av hotellrum.

Efter operationen::

Du rekommenderas att undvika att flyga de närmaste 48 timmarna efter operationen. Du kan uppleva illamående och trötthet timmarna efter operationen. Det är viktigt att du tar smärtstillande medicin och får tillräckligt med vätska. Om du ställer dig upp snabbt kan du bli yr, så ta det bara lugnt och rör dig långsamt. Detta är helt normalt efter en operation och går vanligtvis över på några dagar. Under de följande två dygnen efter operationen ska du ta det lugnt. Kontroll avtalas med kliniken vid avresa. Bandage byts efter individuella avtal du får vid konsultationen och operationens tidspunkt.

Blödningar och infektioner är ovanliga, men skulle de uppstå kan de behöva behandlas med en mindre operation och/eller antibiotika. Allergiska reaktioner under anestesi är extremt ovanliga.

Det är viktigt att vara medveten om att slutresultatet inte syns först efter 6-9 månader, det är tiden som behövs för hudpartierna att anpassa sig till den nya formen. Om korrektion är nödvändig pga komplikationer eller icke tillfredställande resultat utförs detta kostnadsfritt inom ett års garanti-period, förutsatt att det finns medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential.Disclaimer: Resultatet efter en plastikkirurgi är individuell och varierar från patient till patient. Bilderna på denna sida är endast exempel - och garanterar inte resultatet efter en behandling.
Publisert med Visto CMS