Silikonsjukdom: bröstimplantatsjukdom och ALCL: en sällsynt typ av non-hodgkin lymfom: en sällsynt typ av non-hodgkin lymfom

Vissa bröstopererade kvinnor upplever symtom/biverkningar från sina proteser, detta kallas Brast Implant Illness eller silikonsjuka. Från och med nu är detta inte en officiell diagnos, men kan kallas en autoimmun / inflammatorisk sjukdom som ett resultat av olika ämnen. De som rapporterar BII rapporterar ofta ett antal olika symtom som bröstsmärta, frossa, kronisk smärta, huvudvärk och oförklarlig trötthet.

I sådana fall kan proteserna tas bort med eller utan hela kapseln (beror på tjockleken) och samtidigt ersätta dessa med fett från din egen kropp. Vissa människor vill ta ut sina proteser eftersom de känner att «proteserna har gjort sitt, eller att de är klara med dem». Andra orsaker till implantatborttagning är ALCL, en sällsynt typ av non-Hodgkin lymfom.

ALCL är ett mycket sällsynt tillstånd som är förknippat med implantat. Det finns för närvarande för lite tillförlitlig information om orsaken och sambandet mellan de olika typerna av implantat.

Se info om: Borttagning av bröstprotes – EXPLANT
Se info om: Bröstprotes Conversion (protes till fett)
Se info om: Vårt inlägg i Aftenposten om ALCL

Utdrag ur vår KK-intervju

https://www.kk.no/helse/janelica-fjernet-silikonbrystene/72751045

Minnen av reumatism och bindvävssjukdomar

– Amin Kalaaji, chef för norska föreningen för estetisk plastikkirurgi och överläkare vid Oslo plastikkirurgi, har upplevt att kvinnor vill ta bort bröstimplantat eftersom de tror att de har bröstimplantatsjukdom.

» Det utmanande är att patienter rapporterar så många olika diffusa symtom, allt från slöhet och huvudvärk till infektioner, håravfall och glömska. En del av de här symtomen påminner om reumatism och bindvävssjukdomar, säger han.

– Dilemmat för läkarna är att vi inte kan förneka att det här är fakta, även om vi inte ser att det har en direkt koppling till implantaten. Om kvinnan är övertygad om att symtomen beror på implantaten har hon rätt att få dem borttagna, men vi kan inte ge någon garanti för att det kommer att hjälpa.

– Implant-to-fat (konvertering) är ett bra alternativ för komplicerade bröstimplantatfall, med goda långsiktiga resultat och utmärkt patientnöjdhet. Här avlägsnas implantatet och fett sätts in för att fylla i det utrymme som återstår efter uttaget. Detta ger en naturlig fyllighet och känsla, och är en växande trend bland de som inte vill ha sina implantat, men ändå inte vill gå hela vägen tillbaka till storleken före proteserna.

Kontaktformulär

Om du vill veta mer eller har frågor, använd kontaktformuläret så svarar vi dig så fort vi kan!

//

Dr. Amin Kalaaji

Ansvarig läkare är Dr. Amin Kalaaji, överläkare MD, specialist i plastikkirurgi och klinikchef vid Oslo Plastisk Kirurgi, och chef för Norsk Forening for Estetisk Plastisk Kirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har många befattningar och håller föreläsningar och utbildningar runt om i världen. Detta gynnar alla våra patienter eftersom han alltid är uppdaterad om de senaste och mest avancerade behandlingarna och kirurgiska teknikerna.

Patientsäkerhet, hög kvalitet och individuell behandling väger alltid tyngst hos Oslo plastikkirurgi.