English Norwegian Swedish

Hyperhidros

Hyperhidros är den medicinska termen för överdriven svettning, ett symtom många patienter upplever som generande, speciellt i varmt väder. Svettningar i armhålorna, handflatorna och fötterna orsakar ofta stress och obehag. Utspridd svettning är ofta idiopatiskt men kan resa misstankar om cancer, infektioner och endokrina sjukdomar. Diagnosen är given men samtidigt kan underliggande orsaker hittas. 

På apoteken finns andra behandlingar för symtomen som rekommenderas att prova innan du börjar fundera på en operation.

Om dessa däremot inte fungerar och svettningarna har negativ effekt på ditt självförtroende, bör följande behandlingar övervägas:

  • Medicinsk injektion: Blockerar nervimpulsen till svettkörtlarna så att de producerar mindre svett. Behandlingen räcker i 9-12 månader och måste sedan genomgås igen. Detta är den föredragna behandlingsmetoden när det gäller händer och pannan eftersom den inte lämnar några ärr. Den kan även utföras i armhålan. Behandlingen sker som öppenvård och kräver varken narkos eller bedövning.
  • Operation: Avlägsnande av en del av huden kan vara ett bra alternativ. Men det innebär att ärr bildas. Denna operationsmetod används för armhålan. Vi tar bort 2/3 av det hårbeklädda området, vilket innebär att svettningen minskar. Behandlingen ger i stort sett ett permanent resultat.
  • Fettsugning: Kan vara ett bra alternativ som är i stort sett permanent och inte lämnar några ärr. 
    En noggrann utvärdering görs hos kirurgen under konsultationen så att ni tillsammans ska kunna komma fram till det bästa alternativet för dig.

För operation och fettsugning gäller följande information

För att nå ett optimalt resultat och undvika komplikationer bör du undvika stress, hålla dig undan solsken, äta hälsosamt, hålla en jämn vikt inom det normala BMI-omfånget, träna regelbundet och avstå alkohol 2 dagar före till 2 veckor efter operationen. Eftersom rökning kan påverka det slutgiltiga resultatet uppmanar vi dig att inte röka på 1 vecka före operationen och sedan avstå minst 2 veckor efter.

Tiden efter operationen 
Efter operationen bör du undvika tungt fysiskt arbete och ansträngande kroppsrörelser eller lyft i minst 4 veckor. Du kan återgå till vanliga vardagsrutiner redan dagen efter operationen.

Det slutgiltiga resultatet visar sig efter 3-6 månader. Det är ytterst ovanligt att en patient blir besviken på operationsresultatet.

Om du inte bor i närheten av kliniken rekommenderar vi att du tillbringar en natt på eller nära Oslo Plastikkirurgi så att vår vårdande personal kan finns nära till hands om du skulle bli orolig eller ha ytterligare frågor. Vi rekommenderar varmt två hotell i närheten av kliniken: 

Oslo Plastikkirurgi har avtal både med Hotel Gabelshus, Gabelsgate 16 og Frogner House Hotel Norum, Bygdøy Allé 53 - båda belägna i omedelbar närhet av kliniken.

Vänligen  kontakta oss för mer information om bokning av hotellrum.

Efter operationen::

Vi kallar dig till en uppföljningsundersökning på kliniken. Detta är viktigt då kirurgen måste få se hur det går för dig.

Du rekommenderas att undvika att flyga de närmaste 48 timmarna efter operationen. Du kan uppleva illamående och trötthet timmarna efter operationen. Det är viktigt att du tar smärtstillande medicin och får tillräckligt med vätska.

Om du ställer dig upp snabbt kan du bli yr, så ta det bara lugnt och rör dig långsamt. Detta är helt normalt efter en operation och går vanligtvis över på några dagar.

Uppföljningen sker på kliniken, alternativt per telefon eller videokontakt:
1 dag efter operationen, efter 1-2 veckor, efter 3-6 månader och slutligen efter 1 år då vår garantitid utlöper.
Blödningar och infektioner är ovanliga, men skulle de uppstå kan de behöva behandlas med en mindre operation och/eller antibiotika. Om korrektioner behöver göras genomförs de kostnadsfritt senast ett år efter operationen. Allergiska reaktioner under anestesi är extremt ovanliga.Disclaimer: Resultatet efter en plastikkirurgi är individuell och varierar från patient till patient. Bilderna på denna sida är endast exempel - och garanterar inte resultatet efter en behandling.
Publisert med Visto CMS