.no

LÄS VÅRT INTERVJU MED NRK.NO OM INTIMkirurgi.

Förvärvar en vackrare buk


De tycker inte om samlag och tycker att buken är dålig. Flera kvinnor betalar gärna stora summor för att uppnå vaginal perfektion.
Två kvinnor är redan redo att falla under kniven när erbjudandet om labiaplastik öppnas i Agder på nyåret.


«Många kvinnor lider av dödfödslar efter förlossningen eller på grund av att könsorganen är för stora,» säger Christian Hoyer-Sørensen, specialist på moderskap och kvinnors sjukdomar.
Hoyer-Sørensen startar nu med gynekologiska operationer i Teres Sørlandsparken. Prislappen är 20 000 kronor.


Minskat sexliv
De två kvinnorna som är redo att opereras på nyåret är 25 och 35 år gamla.

– En kvinna tycker att hennes könsorgan är för stora och undviker trånga byxor och bikini på sommaren. Den andra kvinnan har nyligen genomgått en födelse och känner att hennes sexliv har förändrats, säger Hoyer-Sørensen.
Båda kvinnorna sa nej till att ha intervjuats av NRK. Hoyer-Sorensen förklarar att de plågor de har är typiska för patienter som han får. De flesta kvinnor pratar om problemen i samband med förlossningen.


– Under förlossningen kan tårar uppträda i botten eller ett klipp har placerats för att få barnet ut. Detta kan plåga kvinnan efter att ha fött, säger Hoyer-Sørensen.
Klagomålen kan vara en mer öppen vaginaöppning, mindre friktion och nöje i samband med sexuell aktivitet eller att det kommer ofrivillig luft från slidan.

– Frivillig luft från slidan kan uppstå i olika situationer, till exempel vid samlag, bad eller umgås. Det här kan vara väldigt irriterande, säger han.


Kvinnor ser mer av varandra
Intimitetsbarberingen med mindre eller inget könshår på kroppen framhävs också som en anledning till att fler kvinnor kommer att ändra sitt utseende nere.
När man duschar och byter träning, upplever många kvinnor att deras kroppar skiljer sig från andra. Många gillar inte vad de ser.


– Det är en stor skillnad i storleken på de kvinnliga läpparna från kvinna till kvinna. Utan könshår ser vi mer av hur vi ser ut, och många säger att de plötsligt blir mer bekymrade över buken när de ser mer, förklarar Barbara Hansteen Dahl, specialist i plastikkirurgi och konsult vid Volvat Medical Center i Oslo.
Hansteen Dahl är den första norska kvinnliga överlägsen inom plastikkirurgi. Hon anser att kvinnor bör undvika fördomar och få beröm för sitt val.


– Handlar det om att kvinnor är mer förgäves?


– Det kan handla lite om det, men också om det faktum att kvinnor inte går med på att bara leva med åkommor eller reducerat sexuellt liv. De har medel och drar nytta av erbjudandena nu, säger hon.
Plastikkirurg Hilde Bugge på Aleris Helse AS har inte upplevt att sexläppkirurgi är en växande trend.


– Det är väldigt få kvinnor som besöker Aleris med detta problem och det ökar inte antalet kvinnor som vill operera sina könsorgan. Detta är en operation som Aleris utför några årligen och sedan på grundval av ett medicinskt problem, säger hon.


Skam och skam
– Vi har patienter i olika åldrar, de flesta har pojkvänner och barn, men är så blyga över hur de ser ner nedan att de inte vågar dyka upp för sin partner, säger Dr Amin Kalaaji, chef för plastikkirurg vid Oslo.


Vi har kvinnor som kommer hit över 50 och som har drömt om att fixa buken i många år innan ett erbjudande fanns tillgängligt.

DR. AMIN KALAAI, OSLO PLASTIC CHURGERY
Kliniken behandlar kvinnor som bland annat vill använda sina yttre och inre könsdelar, samt klitoris och vaginaöppning.
Kliniken upplever en betydande ökning av antalet operationer.


– Sedan 2011 har vi gått från en operation i månaden till en operation varje vecka nu i år, bekräftar klinikens överläkare, Kalaaji.


– Varför är detta populärt?


– Vi har kvinnor som kommer hit över 50 och som har drömt om att fixa buken i många år innan ett erbjudande fanns tillgängligt. För dem handlar det om att förbättra livskvaliteten, betonar överlägsen.

– Är behovet av att förändra naturen bara en annan sak som någon gör för att vara perfekt?

– Kvinnorna vi arbetar har intima, fysiska, kosmetiska och / eller psykiska obehag. Vi är mycket försiktiga med att driva någon som vill ha en designupplevelse som de har sett på bilder. Dessa kvinnor kan behöva fokusera mer på sitt inre än att ligga under kniven, säger Kalaaji på Oslo plastikkirurgi.


Nytt erbjudande på Agder
Enligt specialist Hoyer-Sørensen på Teres i Kristiansand vågar inte flera kvinnor berätta för sin läkare om problemen de har nedan. Det blir för intimt.


– Förstår du att vissa människor tror att vi kan vara som vi är, till och med nedanför?


– För femtio år sedan var kvinnors buk en icke-fråga, och det är fortfarande mycket tabu. Nu har kvinnor mer kunskap om sina egna kroppar och medel för att ändra vad de vill. Jag tycker att det är positivt, säger han.
I Kristiansand har Teres Sørlandsparken sett att marknaden för gynekologiska operationer växer. Den 8 januari är specialist Hoyer-Sørensen redo på operationssalen.


– Jag förväntar mig att de flesta kvinnor som vill göra korrigeringar efter födseln, säger han.


– Betyder det att sjukhusen gör ett dåligt jobb med att riva och klippa under förlossningen?


– Nej, det finns inte många fall i fråga. De flesta är nöjda, betonar han.
Det finns cirka 3500 födslar per år på Sørlandet sjukhus (Flekkefjord, Kristiansand och Arendal).
Hoyer-Sørensen var tidigare anställd som gynekolog på Sørlandet sjukhus och har utbildat många av personalen i hur man klipper och sy kvinnorna i samband med en födelse.


– Om saker går fel under förlossningen är det bra att få möjlighet att förbättra resultatet, avslutar han.


Perfekt exteriör men inre kaos?


– Är detta strävan efter perfektion ett tecken på inre kaos?


– Nej, det tror jag inte. Men om man gör korrigeringar av sitt utseende till ett livsinnehåll, bör det vara en röd varningstriangel för både den aktuella och varje behandling.
Detta avslutar Barbara Hansteen Dahl, specialist i plastikkirurgi och konsult vid Volvat Medical Center i Oslo.


Läs mer (NRK.no)

Läs mer (NRK.no)