English Norwegian Swedish
HISTORIA

Plastikkirurgi är en teknik som har använts i flera tusen år och fick sin popularitet som ett eget specialområde, och sin nuvarande form, under det senaste århundrandet. Behovet för rekonstruktion, och därmed ett fint kosmetiskt utseende, ökade efter andra världkriget och efterfrågan blev större än vad den tidigare hade varit. Kosmetiska ingrepp har under de sista åren blivit mer populärt och accepterat, och inte minst ekonomiskt överkomligt för de flesta.

Läs mer

Klinikens överläkare Dr. Kalaaji i intervju med norska Aftenposten Vitenskap om rumpförstoringstrenden

Klinikens överläkare Dr. Kalaaji blev intervjuad av norska Aftenposten Vitenskap, nr 3 2017, angående trenden med rumpförstoring.

"Antalet patienter som kommer till oss för att få en snyggare rumpa har exploderat de sista åren", säger överläkare dr. med. och specialist i plastikkirurgi Amin Kalaaji vid Oslo Plastikkirurgi till den norska tidsskriften Aftenposten Vitenskap.

"Det är bara en mindre del som önskar sig en ballongrumpa ala Kardashian", berättar han. "Dessa vet som regel inte vad det handlar om och de är inte de rätta kandidaterna tlil en rumpförstoring. Ballongrumpa är ett mycket orealististk och inte särskilt fint resultat och det säger jag också till de när jeg avvisar dem". Dr. Kalaaji menar att det finns en stor missförståelse när det gäller det som visas i medierna. Bilder av bland andra Kim Kardashian och Nicki Minaj ger unga människor falska förväntningar. Några gånger är dessa bilder manipulerade och fullständigt orealistiska. Dr. Amin Kalaaji säger att det är viktig att vara tydlig med att folk från olika delar av världen har olika kroppsfasonger. Till exempel har latinamerikaner en annan kroppsbyggnad än skandinaver, asiater eller afrikaner. "Hos oss handlar det om figurforming av bak, höfter, mage, lår och moderat ökning av själva storleken på själva rumpan" säger han. "Baken måste stå i förhållande till resten av kroppen. En tendens som vi har sett de sista tre åren är att folk vill flytta fettet på kroppen från en del till en annan för att få bättre propotioner. Tidigare kom folk för att bli av med fett från kroppen, nu sätter de det tillbaka i sin egen kropp, något jag tycker är positivt." Han berättar att de också ofta gör operationer där folk har en medfödd asymmetri, helt saknade rumpor eller skador som de kan reparera. 

AVRÅDES STARKT
Rumpeförstoring är en delikat operation med hög risk för komplikationer om detta intw görs av kvalificerad personal, varnar den erfarne kirurgen. Han berättar att man i Norge tidigare har använt implantat, men att det har visat sig ge betydliga komplikationer som avstötning och infektioner i nästan 40% av fallen. "Implantat kan dessutom se väldigt främmande ut", säger han, "så vi har aldrig satt in något sådant och vi kommer heller aldrig att göra det." 
Men det värsta är de som använder flytande material att spruta in i rumpan. Detta görs i utlandet till och med av de som inte är plastikkirurger. 
Han avråder starkt från att injicera främmande material i rumpan och berättar att de har varit med vid tillfällen där det tidigare har blivit sprutat in silikon och att det nästan har varit omöjligt att avlägsna. "Då måste man göra en ordentlig operation och skära bort och det efterlämnar massor av ärr", säger han. 

ALDRIG SKETT I NORGE
"Men detta måste vi ockkså säga öppet, det har skett många dödsfall efter liknande operastioner med eget fett, också de som är utförda av kvalificerade läkare", säger dr. Kalaaji. 
Han berättar at fellestrekkene vid dessa är att man har injicerat fettet för djupt i muskeln så att det har följt med blodet och bildat en blodpropp, som allteftersom har fastnat i lungan. Detta har lyckligtvis aldrig skett i Norge, men t.ex i USA och London. Dödsfallen är nu under efterforskning. 
"Därför är vi här på vår klinik alltid väldigt försiktiga, och reducerar risken till ett minimum vid att använda speciella tekniker och hålla oss borta från riskområden och inte heller injicera så stora mängder fett", säger Amin Kalaaji. 

Läs hela artikeln här (PDF)Disclaimer: Resultatet efter en plastikkirurgi är individuell och varierar från patient till patient. Bilderna på denna sida är endast exempel - och garanterar inte resultatet efter en behandling.
Publisert med Visto CMS