English Norwegian Swedish
HISTORIA

Plastikkirurgi är en teknik som har använts i flera tusen år och fick sin popularitet som ett eget specialområde, och sin nuvarande form, under det senaste århundrandet. Behovet för rekonstruktion, och därmed ett fint kosmetiskt utseende, ökade efter andra världkriget och efterfrågan blev större än vad den tidigare hade varit. Kosmetiska ingrepp har under de sista åren blivit mer populärt och accepterat, och inte minst ekonomiskt överkomligt för de flesta.

Läs mer

Operation efter amming? Klinikens överläkare ger svar i intervju med Klikk.no

Klinikens överläkare blev intervjuad av klikk.no:s föräldrasida angående operation efter förlossning och amning. Där blir han bland annat frågad om när man kan lägga in silikon i brösten efter en förlossning.

Vänta åtminstone sex månader

"Det är speciellt två aspekter som avgör när du kan operera silikon i brösten efter en förlossning. För det första är det viktigt att du kommit tillbaka till samma vikt som innan graviditeten, så att bröstimplantaten anpassas till din permanenta kropp, i tillägg till att du bör vara färdig med att amma." Det informerar överläkare och specialist i plastikkirurgi, Amin Kalaaji, vid Oslo Plastikkirurgi.

Han rekommenderar att vänta minst sex månader efter att amningen är avslutad med att operera silikonbröst. Det absoluta minimikravet är tre månader. "Innan tre månader gått är mjölkgångarna och mjölkkörtlarna fortfarande fyllda, och detta ger en falsk fyllnad till brösten. Om vi opererar för tidigt, kan du sluta upp med fel proportioner", säger han.

Silikon medan bebisen är liten

Om du vill ha silikon i brösten medan din bebis är liten, är det också viktigt att se till att bra hjälp den första tiden. Du bör vara försiktig med lyft de första 10-14 dagarna efter operationen, och det är också viktigt att undvika press och tryck mot brösten. Är du ensam med en liten bebis största delen av dagen, är det naturligtvis svårt. "Hur länge du måste ta det lugnt beror till viss del på hur silikoninläggen placeras. I dom flesta fall läggs de in under musklerna, men det är också möjligt att lägga dom under bröstkörteln", säger Kalaaji.

Han rekommenderar att man väntar i minst 6 månader efter avslutad amning, så att mjölkgångar och mjölkkörtlar är helt tömda och att man har gått tillbaka till normalvikten. Sätter man in bröstimplantat för tidigt efter avslutad amning, kan man riskera att få fel proportioner på brösten. Han nämner också tre aktuella bröstoperationen som kan göras efter förlossning/amning: enbart insättning av bröstimplantat, bröstlyft samt bröstlyft med implantat.

Flere aktuelle operasjoner

Det är totalt tre operationer som kan vara aktuella om du önskar att göra något med dina bröst, och hur tiden efter operationen blir beror delvis på vad du och läkaren kommer överens om. "Om brösten inte hänger, väljer vi helst enbart silikon. Detta efterlämnar inte ett särskilt stort ärr. Om du i tillägg önskar att göra något åt att brösten hänger, kan det emellertid också vara aktuellt med bröstlyft för sig eller i kombination med silikon", säger han. Bröstlyft efterlämnar ett större ärr under bröstet och runt bröstvårtorna, och bör därför enbart övervägas om det finns behov av lyft.

Var försiktig

Eftersom ärret och operationen är större vid bröstlyft, är också perioden som du bör vara försiktig under efter operationen längre. Och kom ihåg att det är klokt att ta råden du får av kirurger på allvar. Om du är oförsiktig kan det påverka slutresultatet. "Mycket ansträngning kan resultera i små blödningar och kapselbildning, och det kan också uppstå olikheter mellan höger och vänster bröst på grund av häveler eller att ett av implantaten blivit felplacerat", säger Kalaaji.

Vil du bli gravid igen?

Om du planerar att få flera barn, och önskar att amma igen, kan du enligt Kalaaji utan problem sätta silikon i brösten. Han menar emellertid att det kan vara bra att tänka igenom hur länge du vill vänta innan du blir gravid igen. "Om du planerar att få ett nytt barn inom loppet av ett eller två år, tycker jag inte det är så gynnsamt att sätta in implantat nu", säger han.

Risk för kapselbildning

Kalaaji understryker att risken för kapselbildning är mycket mindre med dagens proteser än de som användes under 80 - och 90-talet, enbart runt fem procent. "När vi lägger protesen under muskeln är risken ännu mindre, för det blir en fysisk vägg mellan protesen och körtlarna. Du kan självklart ha otur med alla operationer, men om kapselbildning uppstår kan det behandlas", säger plastikkirurgen.

Att lägga in protest genom att gå in vid bröstvårtan är däremot inte gynnsamt om du inte har fått barn än. "Känsla och kontinuitet kan påverkas när man skär i själva körteln, och det påverkar därmed också hur lät det blir att amma. Vi rekommenderar att ha snittet under bröstet eftersom man då är långt från själva körteln. Med daggens proteser är var erfarenhet att amningen inte påverkas av att en kvinna har fått silikon i bröstet", avslutar han.

Se hela intervjun på Klikk:s hemsidaDisclaimer: Resultatet efter en plastikkirurgi är individuell och varierar från patient till patient. Bilderna på denna sida är endast exempel - och garanterar inte resultatet efter en behandling.
Publisert med Visto CMS