.no

Operation efter Amning? Dr Kalaajis SVAR I INTERVJU MED CLICK.NO

Klinikens överläkare intervjuades av klikk.no angående operation efter födsel och amning. Där uppmanas han bland annat när han ska sätta in silikon i brösten efter födseln.


Vänta minst i sex månader
«Det finns två speciella aspekter som avgör när du kan använda silikon i brösten efter att du födde. För det första är det viktigt att du återfår samma vikt som före graviditeten, så att bröstimplantaten anpassas till din permanenta kropp, såväl som att du måste avsluta amningen. ”Det informerar chefen för plastikkirurgi Amin Kalaaji, på Oslo plastikkirurgi.
Han rekommenderar att man väntar minst sex månader för att använda silikondockor efter att amningen har avslutats. Det absoluta minimikravet är tre månader. ”Innan tre månader har gått är mjölkkanalerna och mjölkkörtlarna fortfarande fyllda, vilket ger en felaktig fyllning i brösten. Om vi ​​arbetar för tidigt kan du hamna i fel proportioner, säger han.


Silikon medan barnet är litet
Om du vill ha silikon i brösten medan barnet är litet är det också viktigt att ge god hjälp första gången. Du bör vara försiktig med att lyfta de första 10-14 dagarna efter operationen, och det är också viktigt att undvika tryck och tryck mot brösten. Om du är ensam med ett litet barn större delen av dagen, är detta naturligtvis svårt. ”Hur lång tid du måste ta det beror på var silikoninsatserna ligger. I de flesta fall placeras de under musklerna, men det är också möjligt att placera dem under bröstkörteln, säger Kalaaji.


Han rekommenderar att du väntar minst 6 månader efter amningens slut så att mjölkkanalerna och mjölkkörtlarna är helt tömda och att du har återgått till normal vikt. Om bröstimplantat sätts in för tidigt efter amningens slut kan du riskera att få felaktiga brösttillskott. Han nämner också tre aktuella bröstkirurgier som kan göras efter förlossning / amning: endast infoga bröstimplantat, bröstlyft och bröstlyft med implantat.


Flera nuvarande verksamheter
Det finns totalt tre operationer som kan vara relevanta om du vill göra något med dina bröst, och hur tiden efter operationen i viss utsträckning kommer att bero på vad du och din läkare håller med om. ”Om brösten inte hänger väljer vi vanligtvis bara silikon. Detta lämnar inte så stora ärr. Men om du också vill göra något åt ​​att hänga, kan det också vara relevant med bröstlyft ensam eller i kombination med silikon, säger han. Bröstlyft lämnar ett större ärr under bröstet och runt bröstvårtorna, och bör därför endast beaktas om det behövs lyft.


Var försiktig
Eftersom ärret och operationen är större under bröstlyft, är perioden du måste vara försiktig efter operationen också längre. Och kom ihåg att det är smart att ta de råd du får från kirurgen på allvar. Om du är slarvig kan det påverka slutresultatet. «Mycket ansträngning kan leda till små blödningar och kapselbildning, och det kan också finnas skillnader mellan höger och vänster bröst på grund av svullnad eller på grund av att en av implantaten är felaktig,» säger Kalaaji.


Vill du bli gravid igen?
Om du planerar att få fler barn och vill amma igen, kan du ändå lägga silikon i dina bröst. Men han tycker att det kan vara okej att tänka igenom hur länge du kommer att vänta innan du blir gravid igen. «Om du planerar att få ett nytt barn inom ett eller två år tror jag inte att det är så fördelaktigt att få ett implantat nu,» säger han.


Risk för kapselbildning
Kalaaji betonar att risken för kapselbildning är mycket mindre med dagens tandproteser än de som användes på 80-90-talet, bara cirka fem procent. ”När vi lägger protesen under muskeln är risken ännu mindre eftersom det finns en fysisk vägg mellan protesen och körtlarna. Naturligtvis kan du vara otur med någon operation, men kapselbildning kan behandlas, säger plastikkirurgen.
Att införa en protes genom att komma in i bröstvårtan är dock inte fördelaktigt om du ännu inte har fått ett barn. ”Känslighet och kontinuitet kan påverkas när man klipper själva körtlarna och det påverkar också hur lätt det är att amma. Vi rekommenderar att du har snittet under bröstet eftersom man då är långt borta från själva körtlarna. Med dagens proteser är vår erfarenhet att amning inte påverkas av att en kvinna får silikon i hennes bröst, ”avslutar han.


Se hela intervjun på Clicks webbplats