.no

TV2-INTERVJU

”Mina könsorgan var väldigt långa, mörka och stretchiga. De såg otäck ut. Jag blev generad av dem. «

Citatet kommer från en kvinna i en animerad dokumentär, Centrefold, som handlar om intim kirurgi. I filmen berättar tre kvinnor hur en operation för att minska deras inre könsorgan påverkade dem.

Se filmen här

Ökande efterfrågan
Enligt BBC genomfördes mer än 2 000 vaginala plastikkirurgier i England förra året, vilket motsvarar en femfaldig ökning under de senaste fem åren. Experter tror att de mörka siffrorna är höga. Även i Norge verkar antalet öka.
Dr. A. Kalaaji är en plastikkirurg vid Oslo plastikkirurgi, där de har upplevt en kraftig ökning av efterfrågan på intim kirurgi.
«Det kommer varje vecka kvinnor till kliniken som ber om kirurgi i det yttre könsdelområdet», sa Dr. Kalaaji till tv2.no, vilket bekräftar trenden.
Plastkirurgen behöver bara titta tillbaka ett år innan det var mycket mer tid mellan förfrågningarna.

Fokusera på utseendet
Siv Gamnes är sexolog och chef för Sex and Society, landets största centrum för sexuell och reproduktiv hälsa. På frågan om unga kvinnor är upptagna med sitt utseende nerifrån svarar hon utan att tveka.
– Åh ja! Utan tvekan!
Gamnes har arbetat som sexolog i 20 år och anser helt klart att detta är en växande trend. Inledningsvis är det tänkt att unga kvinnor (upp till 25 år) borde komma till centrumets gynekologer med åkommor och symtom, men enligt Gamnes kommer många bara att kontrollera om de ser normala ner.
– Vissa vill bli hänvisade till en plastikkirurg för att förbättra könsdelarnas utseende, säger hon, utan att kunna kvantifiera hur många som faktiskt gör det.
Kala könsorgan
Gamnes tror att detta handlar om kroppens fokus i vårt samhälle.
– Kriterierna för vad som är en vacker kropp är tydligt definierade. De flesta ungdomar anser att det inkluderar muskulösa pojkar med sexpack och ryckflickor med stora bröst. När det gäller kroppshår i nedre våningen verkar det mer onormalt att ha det än att ta bort det, berättar Gamnes till tv2.no.
Och då är könsdelarna nakna, med alla rynkor och förspänningar som det medför.

Porr sätter standarden
– Många tror att standarden är att de inre könsorganen ska döljas av de yttre och att könet måste vara hårlöst, stängt och se snyggt och snyggt ut. Det är inte så! Det är mycket vanligt att de inre könsorganen ligger utanför det yttre och att det ena inre eller yttre könsorganet är större än det andra, säger sexologen, som tror att porr tyvärr har hjälpt till att sätta standarden för hur vi tycker vi ska se ut.
Denna modell döljer något som många tycker är motbjudande
Möt tjejer under 18 år
Vid Oslo plastikkirurgi är den typiska patienten som genomgår intim operation en vuxen kvinna som har en partner och ett barn. Oftast är det något de har tänkt på länge, men inte visste att det här är något som kan göras tidigare.
Men det finns också andra grupper som kommer till samrådet.
– Jag träffar flickor under 18 år som kommer med sina föräldrar och vill ha operation, säger Dr. A. Kalaaji och tillägger att de blir avvisade.

Många avvisas
Plastikkirurgen säger att många som begär intim operation avvisas. Detta gäller ofta kvinnor som vill ha en «designer-vagina» eller som har för höga förväntningar på resultatet. Dr Kalaaji måste se en avvikelse innan kvinnorna lägger sig på operationsbordet.
– Vad är en skillnad?
– Hos vissa kvinnor är de stora könsorganen för stora, för små eller asymmetriska. Det kan finnas asymmetri mellan sidorna av de små könsorganen, eller de kan vara för stora, vilket kan orsaka obehag under samlag eller skapa hygienproblem. En del människor upplever att klitoris eller asymmetri hänger i vecken som omger klitoris. Allt detta kan vara besvärande och kosmetiskt, och många lider av detta.
Men det kan vara svårt för de flesta kvinnor att veta vad som är «normalt». En av kvinnorna i filmen säger:
”Jag vet inte vad som är normalt eller vad som är den perfekta formen. Men utifrån vad jag har sett i tidskrifter är den perfekta vagina liten. De inre könsorganen sticker inte ut från det yttre, säger en av kvinnorna i filmen. «
– Vagina viktig för självförtroende
Enligt NHS finns det inga riktlinjer för storleken och formen på ett normalt kvinnligt könsorganområde.
Dr. Kalaaji betonar att det inte finns någon «perfekt vagina» och att det i princip är vad kvinnan tycker om det. Ändå är det ingen tvekan om att många vill ha en sådan operation av kosmetiska skäl.
– Det handlar om harmoni. Varför är det bara ansikten och bröst att oroa sig för? Intimitetsområdet kan också vara viktigt för en kvinnas självkänsla och självkänsla och vara något som hennes partner är bekymrad över, säger Dr. Kalaaji.
– Hatar dem fortfarande
Men kommer det att finnas harmoni efter att operationen är klar? Inte alla kvinnor i filmen var lika nöjda efter proceduren. En av dem säger:
«Det var en sak i mitt liv som gjorde mig deprimerad. Jag såg fram emot operationen. Jag trodde att det borde vara slutet på alla mina problem. Jag trodde att det skulle se fantastiskt ut – som en liten designervagina. ”
Det gick inte precis som kvinnan hade tänkt. Även om hennes könsorgan har blivit betydligt mindre, är hon fortfarande inte nöjd:«Jag hatar dem fortfarande. Det ser ut som en stor,fet grisnäs som kikar genom ett par gardiner. «

Läs hela saken (tv2.no)