BBL - Rumpförstoring med fett

Oslo Plastikkirurgi har hittills utfört flera hundra BBL-operationer och vi är mycket måna om patientsäkerheten – därför övervägs alla noga om de är bra kandidater för den här typen av operationer. Målet är att uppnå en god form och fyllighet 360 grader runt detta område med fin symmetri i förhållande till resten av kroppen.

Efterfrågan på fett transplantation till skinkorna (BBL) ökade kraftigt från 2014, då detta förfarande har blivit mer allmänt känt via media och också är mer allmänt accepterat, och tekniken har utvecklats i rätt riktning.

Klinikens överläkare bjuds ofta in som fakultetsföreläsare för att presentera klinikens teknik och vår metod för ökad patientsäkerhet. Oslo Plastikkirurgi har utvecklat 20 medicinska riktlinjer inom just detta område; Hur man höjer kompetens och resultat och höjer kvalitet och säkerhet på metod. Dr.Kalaaji var bland annat inbjuden till London 2018 under UKAAPS (UK Association of Aesthetic Plastic Surgeons) som gästföreläsare och expert på BBL-operationer och hur detta kan göras säkert och ansvarsfullt. LÄS MER HÄR: (se bilaga)

Vi har publicerat vår studie iden internationellt kända medicinska tidskriftenne Aesthetic Surgery Journal: Gluteal Augmentation With Fat: Retrospective Safety Study and Literature Review.  

LÄS MER HÄR: (se bilaga) https://doi.org/10.1093/asj/sjy153 (Amin Kalaaji, MD, PhD, Stine Dreyer, MS, Line Vadseth, MD, Ivana Maric, MD, Vanja Jönsson, Trond H Haukebøe, MD, Aesthetic Surgery Journal, Volume 39, Issue 3, March 2019, Pages 292–305)

Om proceduren

Vissa utvecklar asymmetrisk form och/eller volym på skinkorna. Det kan vara platt eller oproportionerligt i förhållande till figuren och det kan vara svårt att hitta kläder som passar eller sitter fint.

Andra utvecklar asymmetri på sidorna och sätet som kan vara estetiskt eller praktiskt taget fula. Om du har överflödigt fett i närliggande områden som midjan, buken eller utsidan / insidan av låren kan detta få det att se mer oproportionerligt ut i förhållande till skinkorna. Det är därför fördelaktigt att ta bort fett från ett eller flera områden där det är oönskat och sedan föra in det i skinkorna/ sittområdet. Man måste noga tänka på vilka områden man vill att fettet ska komma från. Fettet kan utvinnas från olika ställen på kroppen och i samråd med kirurgen bestämmer man vilka områden som är bäst lämpade för att hämta fett för skinkförstoring.

Fettransplantation till skinkorna (BBL) kan av många uppfattas som en win-win-situation då man även får fett bort från oönskade områden för att föras in i skinkorna.

Mängden fett som behövs för proceduren beror på önskad och uppnåelig volym i gumpen. Resultatet av denna typ av kirurgisk teknik beror på resorption av det injicerade fettet, d.v.s. i vilken utsträckning kroppen själv suger bort fettet. Vanligtvis införlivas fettet (växer) väl in i mottagningsområdet. Man kan förvänta sig att kroppen absorberar upp till 30-40% av mängden fett under de första månaderna, därför fyller du lite mer än vad du behöver (överkorrigera) för att kompensera för detta avfall. Det finns ingen garanti för att det hos vissa människor kommer att absorberas mer än 40%.

Att hantera fettet är avgörande för att det ska växa ordentligt. Flera motsägelsefulla tekniker finns för att behandla fettet som tas bort, så att endast rent fett injiceras. Fettet måste behandlas noggrant utan att skada fettcellerna. En centrifugeringsprocess där fettet separeras av en enkel maskin anses uppfylla dessa krav. Vi använder en låg grad av centrifugering för att separera fettet, men behåller den intima fettvätskan som förser fettcellerna med bland annat de naturliga tillväxtfaktorer och stamceller som ger bäst resultat för BBL-proceduren.

Det är inte ovanligt att en ny injektion krävs, och vid resorption på mer än 40 % erbjuds en ny fettinjektion kostnadsfritt inom garantiperioden, förutsatt att det finns tillräckligt med fett för injektion för en viss volymökning eller om asymmetri uppstår. Om fettvävnaden inte sugs bort från kroppen, så att dess volym inte blir tillfredsställande, förblir detta ett naturligt och långvarigt resultat. Med en vanlig fettinjektion får du små ärr på ca. 2 mm där nålarna sätts in.

Hämtning och boende

Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationens slut, eftersom du själv inte kan köra bil, ta kollektivtrafik eller taxi ensam. Du bör också ha någon med dig samma dag och den första natten.

Bor du långt från kliniken rekommenderar vi att du bor i Oslo, antingen med familj/vänner eller på hotell.

Hotell i närheten av Oslo Plastikkirurgi;

Frogner House Apartments, Bygdøy Allé 53.

Hemsida; https://frognerhouse.no

(vi har ett avtal med Frogner House Apartments) informera om oss vid bokning av rum.

Hotel Gabels Hus i Gabelsgate 16.

Hemsida; https://nordicchoicehotels.no

Före operationen

Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är osäker på om du ska vara förkyld eller liknande måste du kontakta oss. Operationen utförs inte när du har influensa med feber, hosta eller annan infektion i kroppen. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub lösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.

Dagen före operationen och på operationsdagen, tvätta med Hibiscrub-lösning i duschen över hela kroppen. Detta är en desinfektionstvål som ska sköljas av med vatten och huden torkas med en ren handduk. Ta på dig rena kläder när du lämnar hemmet. Använd inte parfym och grädde. Alla smycken, piercing och nagellack måste tas bort senast dagen före operationen och returneras 7 till 10 dagar efter operationen.

För att få bästa möjliga resultat och för att undvika komplikationer rekommenderas att du har en normalvikt och inte ett alltför högt BMI. Om du röker, eller använder nikotin som snus eller elektroniska cigaretter, måste du sluta minst 2 veckor före operationen och 2 veckor efter operationen.

Du ska möta fastan för operationen. Det vill säga, du bör inte äta mat inklusive frukt eller dricka juice med massa eller mejeriprodukter 6 timmar före operationen. Du kan dricka vatten, juice, fruktlös juice eller kaffe/te utan mejeriprodukter eller tuggummi/godis/halstabletter upp till 4 timmar före operationen. Mediciner som du kan ta på operationsdagen kan sväljas med max 1 glas vatten. 100 ml upp till 1 timme före anestesistart.

Det er viktig at du ca. 14 dager før operasjonen slutter med medisiner som virker blodfortynnende, gjerne etter samråd med fastlegen din eller oss. For andre medisiner konferer med klinikken før operasjonen. Mye hvitløk og helsekostpreparater skal heller ikke inntas.

Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationens slut, eftersom du själv inte kan köra bil, ta kollektivtrafik eller taxi ensam.

Vi rekommenderar att du köper en så kallad BBL-kudde innan operationen, eventuellt en badring.

På operationsdagen

Du kommer att tas emot av vår personal som kommer att slutföra dig för operationen innan kirurgen ser dig. Innan själva proceduren kommer kirurgen att gå igenom proceduren, utarbeta den planerade och svara på dina frågor du kan ha.

Anestesipersonal kommer också och hälsar på dig och svarar på dina frågor. – När operationen ska påbörjas hämtar operationssköterskan dig och städar operationsområdet medan narkospersonalen ger dig ett lugnande medel i armen så att du sover under operationen. Dessutom sätter kirurgen lokalbedövning i operationsområdet för en långvarig smärtstillande effekt i operationsområdet efter operationen, vilket dessutom minskar blödningen i området.

Efter operationen flyttas du till uppvakningsrummet där du har en egen säng. Du vilar sedan i 1-2 timmar och serveras mat och gott om dryck i form av bröd, yoghurt och juice (kom ihåg att informera om allergier). Smärtstillande medel kan ges vid behov. – Kirurgen kommer att träffa dig innan din hemresa/hotellvistelse och du kommer att klargöras av en narkosläkare innan du går hem med en vuxen följeslagare.

Efter operationen

Alla patienter kommer för postoperativa kontroller dagen efter operationen. Vi rekommenderar inte att du reser med flyg de första 48 timmarna efter operationen. Under denna tid ska en kontrolltid ordnas på kliniken och du ska komma för en kontroll på kliniken dagen efter operationen.

De första timmarna efter operationen kan du känna dig lite trött, och ibland lite illamående. Det är viktigt att du tar smärtstillande medicin efter överenskommelse och efter behov, och se till att dricka mycket under den första dagen. Vissa människor kan bli lite yr, så det är en bra idé att ta några minuter att gå upp. Under de första två dagarna bör du vara lugn och ligga så stilla som möjligt, med din torso upphöjd. De närmaste fem dagarna kan du flytta försiktigt. Om du har ett aktivt jobb är det en bra idé att stanna hemma. Efter operationen får du kompressionskläder som du kommer att bära natt och dag i 4-6 veckor.

Efter en BBL-procedur bör du ha lugn och ligga så stilla som möjligt de första två dagarna. De närmaste fem dagarna kan du gå försiktigt på övervåningen. Du bör inte sätta press på transplantationsområdet eftersom du genom att sitta på det kan köpa en sittdyna (BBL-kudde) eller sittring (badning) för användning under korta perioder efter operationen om du vill ligga platt på ryggen. Använd gärna en benägen position eller sidoposition de första tio dagarna. Du bör använda en kropp som inte trycker på fettet. Det rekommenderas att du tejpar ärren med hudvänlig tejp i 2-3 månader.

Kompressionskläder tillhandahålls av oss på operationsdagen, som kommer att bäras både natt och dag i 4 veckor, du kan gå utan när det är för tvätt.

Man får räkna med att ca 30% av fångfettet försvinner inom 4 månader efter en BBL. Vi tar hänsyn till detta och transplanterar in lite mer fett för att ge ett tillfredsställande resultat. I vissa fall försvinner mer än 40% av fettet. Vi har därför en garanti där vi transplanterar nytt fett gratis inom 1 år om det finns en medicinsk indikation.

Slutresultatet kan endast bedömas efter 3-6 månader. Kontroller avtalas med kliniken; dagen efter operationen, efter 1-2 veckor och 3-6 månader, samt slutkontroll efter ett år. Du måste ringa dig själv för att ordna kontrollerna, alternativt boka tid hos kliniken på operationsdagen.

Blödning och infektion är ovanligt och kräver i mycket få fall reoperation och/eller antibiotikabehandling. Anestesikomplikationer, såsom allergiska reaktioner mot bedövningsmedel, är extremt sällsynta.

BBL ger i princip ingen grund för sjukskrivning, men om du har fysiskt arbete rekommenderar vi att du tar hänsyn till detta de första dagarna efter operationen.

Fysisk träning och hårt fysiskt arbete bör försenas i ca 4 veckor.

Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat görs detta kostnadsfritt inom ett år, förutsatt att det finns en medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential. Detta är vår garantiperiod.

Kontaktformulär

Om du vill veta mer eller har frågor, använd kontaktformuläret så svarar vi dig så fort vi kan!

//

Dr. Amin Kalaaji

Ansvarig läkare är Dr. Amin Kalaaji, överläkare MD, specialist i plastikkirurgi och klinikchef vid Oslo Plastisk Kirurgi, och chef för Norsk Forening for Estetisk Plastisk Kirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har många befattningar och håller föreläsningar och utbildningar runt om i världen. Detta gynnar alla våra patienter eftersom han alltid är uppdaterad om de senaste och mest avancerade behandlingarna och kirurgiska teknikerna.

Patientsäkerhet, hög kvalitet och individuell behandling väger alltid tyngst hos Oslo plastikkirurgi.

FAQ - Vanliga frågor

Oslo Plastikkirurgi svarar på vanliga frågor här, och vi hoppas att du får bra information. Vi vill vara behjälpliga i processen inför en operation. Om du har fler frågor är det bara att skriva eller ringa oss.

Kriterierna för att ta en BBL är brist på form och / eller volym på skinkorna, som kan vara plana eller oproportionerliga i förhållande till figuren eller är asymmetriska i form. För att ta en BBL måste du ha fett på andra ställen på kroppen att ta fettet från.

Proteser används inte för skinkförstoring i Norge eftersom ingreppet är kontroversiellt, och möjliga komplikationer är många, och den långsiktiga tillfredsställelsen är sämre än vid insättning av fett.
Resultatet av den här typen av kirurgisk teknik beror på resorptionen av det injicerade fettet, det vill säga i vilken utsträckning kroppen själv avvisar fettet. Vanligtvis införlivas fettet (växer) väl in i mottagningsområdet. Man kan förvänta sig att kroppen absorberar upp till 30-40% av mängden fett under de första månaderna, därför fyller du lite mer än vad du behöver (överkorrigera) för att kompensera för detta avfall. Det finns inte heller någon garanti för att mer än 40% kommer att absorberas i någon. Målet med proceduren är att uppnå en god fullhet med fin symmetri i förhållande till resten av kroppen.

De första timmarna efter operationen kan du känna dig lite trött, och ibland lite illamående. Det är viktigt att du tar smärtstillande medicin efter överenskommelse och ser till att dricka mycket under den första dagen. Vissa människor kan bli lite yr, så det är en bra idé att ta några minuter att gå upp. Du bör ta det lugnt de första dagarna efter proceduren, med undantag för att komma till en kontroll nästa dag.

Du kommer att känna lite obehag och tryck när nytt fett injiceras i skinkorna. Det är individuellt hur länge obehaget kvarstår, men 1-2 dagar är vanligt. BBL upplevs inte som smärtsamt, mer sprudlande och ömt. Du kommer att vara svullen i 2-3 veckor, vissa får blåmärken som också försvinner relativt snabbt. Du bör bära kompressionskläder från direkt efter operationen som du får på kliniken i 4-6 veckor. Vi rekommenderar att du köper kompressionskläder för att kunna byta.

De första 4 veckorna, både natt och dag, då bara under dagen. För de områden från vilka fett har skördats kan du efter 5-6 dagar ta bort kroppen och vid behov duscha de områden som fettsugnings, sätta på ny tejp och sedan sätta på kroppen igen. Kroppen måste användas dag och natt under de första fyra veckorna, och sedan under dagen i 6 veckor.
Du bör inte sätta press på transplantationsområdet som att sitta på skinkorna eller sova på ryggen de första 4 veckorna om du inte kliar BBL-kudden, eventuellt ett bad. Du kan sitta utan att spänna skinkorna, men bara de övre låren. Du bör använda en kropp som är lös över skinkorna och inte trycker på det injicerade fettet.

BBL ger ingen grund för sjukskrivning, du behöver inte vara sängliggande och kan återuppta arbetet efter några dagar.

Vi har ett års garanti för driften och om det upp till ett år efter ingreppet finns en medicinsk indikation vid otillfredsställande resultat kan en ny operation/korrigering förväntas kostnadsfritt.
Priset på Brazilian Butt Lift eller rumpförstärkning med eget fett är från 52000 NOK, men varierar från person till person. Det beror på hur många ställen fettet behöver samlas in från och hur mycket som ska sättas in.

Vedlegg:

Les gjerne våre egne publikasjon om brystimplantat på både norsk og på engelsk.

1 – Gluteal Augmentation With Fat: Retrospective Safety Study and Literature Review.
Amin Kalaaji, MD, PhD, Stine Dreyer, MS, Line Vadseth, MD, Ivana Maric, MD, Vanja Jönsson, Trond H Haukebøe, MD,
Aesthetic Surgery Journal, Volume 39, Issue 3, March 2019, Pages 292–305, https://doi.org/10.1093/asj/sjy153

2 – Summary_BBLjoined BAABS 2018-19

3 – Youtube intervju med ASJ, ASAPS 2018

4 – TV Intervjue NRK

5 – Tv2