Borttagning av bröstprotes med eller utan kapsel (Explantation)

Efter införandet av bröstproteser kan vissa kvinnor uppleva asymmetri på grund av felaktig placering av protesen, eller att en hård hinna har bildats runt protesen, en så kallad kapselbildning/kapselkontraktur. Kapselbildning är inte farligt, men brösten kan bli hårda, ömma och orsaka smärta. Detta kan också vara både kosmetiskt och fysiskt besvärande och orsaka ömhet och smärta. Graden av kapselbildning varierar från 1 till 4, den starkaste formen (3 och 4) förekommer hos 5–8% av kvinnorna med proteser. Anledningen till detta har att göra med hur kroppen reagerar på silikon som ett främmande föremål. Vissa kan uppleva silikonläckage i form av knutar eller minskad volym som kan undersökas med ultraljud eller MRT.

Andra anledningar till att ta bort proteser kan vara att patienten känner att «proteserna har gjort sitt, eller så är jag klar med dem». Andra ökande anledningar till att ta bort implantat är ALCL (en sällsynt typ av non-Hodgkins lymfom) och silikonsjukdom – så kallad BII; bröstimplantatsjukdom, med symtom som huvudvärk, muskel- och ledvärk och autoimmuna sjukdomar. I detta fall kan proteserna tas bort med eller utan kapseln, beroende på kapselns tjocklek.

Läs mer här

Oavsett anledningen till att implantaten tas bort, om patienten önskar, kan brösten återställas till sin ursprungliga storlek genom att ersätta implantaten med patientens eget fett. Detta görs med fördel samtidigt, när huden redan har expanderat. Men detta kan också göras sekundärt efter avlägsnande av implantatet. Resultatet blir bättre genom att göra detta samtidigt.

Se vår artikel om denna behandling: Utdrag ur vår KK-intervju;

Själva proceduren utförs under djup sedering och tar ca. 1-1½ timme. Beroende på kapselns typ/kvalitet övervägs om man ska ta bort hela eller bara delar av kapseln. I vissa fall där endast protesen tas bort kan det räcka med att endast dela kapseln från insidan.

I regel görs snittet där det gamla ärret sitter, detta för att undvika att skapa nya ärr. Efter att den gamla protesen tagits bort kommer samma hålighet att användas för den nya protesen, eventuellt även fylld med patientens eget fett. Under operationen görs grundlig homeostas för att stoppa blödningen, eftersom kapselavlägsnande kan orsaka små blödningar.
Byte av protes kan enkelt kombineras med ett bröstlyft om även brösten hänger ner.

Hämtning och boende

Du måste i förväg komma överens med en person om att hämta dig på kliniken ca. 1 timme efter avslutad operation då du själv inte kan köra bil, åka kollektivt eller taxi ensam. Du måste också ha någon med dig samma dag och första natten.

Bor du långt från kliniken rekommenderar vi att du övernattar i Oslo, antingen med familj/vänner eller på hotell.

Hotell nära Oslo plastikkirurgi;

Frogner House Apartments, Bygdøy Allé 53.

Hemsida; https://frognerhouse.no

Hotell Gabels Hus i Gabelsgate 16.

Hemsida; www.nordicchoicehotels.no
(vi har avtal med Frogner House Apartments)

Före operationen

Du ska vara frisk på operationsdagen. Om du är tveksam om du ska vara förkyld eller liknande ska du kontakta oss. Operationen görs inte när du har influensa med feber, hosta eller annan infektion i kroppen. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub-lösning 40 mg/ml, som du kan köpa på apoteket.

Dagen före operationen och på operationsdagen, tvätta din kropp med Hibiscrub-lösning i duschen. Detta är en desinficerande tvål som ska sköljas av med vatten och huden torkas med en ren handduk. Bär rena kläder när du går hemifrån. Använd inte parfym och kräm. Alla smycken, piercingar och nagellack ska tas bort senast dagen före operationen och eventuellt läggas tillbaka 7 till 10 dagar efter operationen.

För att få bästa möjliga resultat och för att undvika komplikationer rekommenderas att du har en normalvikt, och inte ett överdrivet högt BMI. Om du röker, eller använder nikotin som snus eller elektroniska cigaretter måste du sluta minst 2 veckor före operationen och 2 veckor efter operationen.

Du måste närvara vid operationen fastande. Det betyder att du inte ska äta mat inklusive frukt eller dricka juice med fruktkött eller mejeriprodukter 6 timmar före operationen. Du kan dricka vatten, juice, juice utan fruktkött eller kaffe/te utan mejeriprodukter eller tuggummi/droppar/halstabletter upp till 4 timmar före operationen. Läkemedel som du kan behöva ta på operationsdagen kan sväljas med max 1 glas vatten. 100 ml upp till 1 timme före narkosstart.

Det är viktigt att du ca. 14 dagar innan operationen avslutas med blodförtunnande medicin, gärna efter samråd med din husläkare eller oss. För andra mediciner, kontakta kliniken före operationen. Mycket vitlök och hälsokostpreparat bör inte heller konsumeras.

Du måste i förväg komma överens med en person om att hämta dig på kliniken ca. 1 timme efter avslutad operation då du själv inte kan köra bil, åka kollektivt eller taxi ensam.

Om du ska sätta in bröstproteser, är över 40 och det var länge sedan du fick dina bröst undersökta kan det vara lämpligt att göra en mammografiundersökning innan operationen.

På operationsdagen

Du kommer att tas emot av vår personal som förbereder dig för operationen innan kirurgen träffar dig. Innan själva operationen kommer kirurgen att gå igenom operationen, göra upp planen och svara på eventuella frågor du kan ha. Anestesipersonal kommer också och hälsar på dig och svarar på dina frågor.

När operationen ska börja hämtar operationssköterskan dig och tvättar operationsområdet medan anestesipersonalen ger dig lugnande medel i armen så att du sover under operationen. Dessutom lägger kirurgen lokalbedövning på operationsområdet för en långvarig smärtlindrande effekt i operationsområdet efter operationen, vilket också minskar blödningar i området.

Efter operationen flyttas du till uppvakningsrummet där du får en egen säng. Du vilar sedan 1-2 timmar och serveras mat och mycket dryck i form av bröd, yoghurt och juice (kom ihåg att informera om allergier). Vid behov ges smärtstillande medel. Kirurgen kommer att träffa dig innan du återvänder hem/hotellvistelsen och du blir frikänd av anestesipersonal innan du reser hem med en vuxen följeslagare. PVC som fästs på handen tas bort innan du går.

Bil eller taxi ska användas som transportmedel direkt efter operation, vi rekommenderar inte kollektivtrafik eller promenader.

Efter operationen

Alla patienter kommer för en postoperativ kontroll dagen efter operationen. Vi rekommenderar inte att du reser med flyg under de första 48 timmarna efter operationen. Under denna tid ska en kontrolltid bokas på kliniken och du ska komma på kontroll på kliniken dagen efter operationen.

De första timmarna efter operationen kan man känna sig lite trött, och ibland lite illamående. Det är viktigt att du tar smärtstillande medel enligt ordination och efter behov, och ser till att du dricker mycket vatten under de första 24 timmarna. Vissa personer kan känna sig lite yr, och det är därför lämpligt att ta några minuter när man reser sig.

De första två dagarna måste du vila och ligga så stilla som möjligt, med överkroppen upphöjd. Under de kommande fem dagarna kan du röra dig försiktigt. Om du har ett aktivt jobb är det en bra idé att stanna hemma. Efter operationen får du ett speciellt bandage som tas bort efter 3 dagar, tejpen hålls på i 2 veckor. Du måste ha en sport-bh i 6 veckor efter att bandaget tagits bort. Efter att tejpen tagits bort (efter 2 veckor) kan du duscha området och applicera ny tejp. Det rekommenderas att du tejpar ärren med hudvänlig tejp i minst 2 månader. Kirurgisk tejp som Micropore eller Steri-Strip finns att köpa på apoteket, alternativt silikontejp.

Vi stänger till såret med stygn som löser sig av sig själva. Vi brukar inte föra in en drän (slang), bara i väldigt få fall sätts det in för att ta bort blod och vätska från sårområdet under bröstet. Dessa tas vanligtvis bort på kliniken 1–2 dagar efter operationen.

Slutresultatet kan bedömas först efter 3–6 månader. Uppföljningskontroller avtalas med kliniken; dagen efter operation, efter 1–2 veckor och 3–6 månader, samt en sista kontroll efter ett år. Du måste själv ringa för att ordna med kontrollerna alternativt boka tid med kliniken på operationsdagen.

Blödning och infektion är ovanligt och kräver i väldigt få fall en reoperation och/eller antibiotikabehandling. Anestesikomplikationer, som till exempel allergisk reaktion på anestetika är extremt sällsynt.

Bröstförstoring ger i princip ingen grund för sjukskrivning, men om du har ett fysiskt arbete rekommenderar vi att du tar hänsyn till detta de första dagarna efter operationen.

Fysisk träning och hårt fysiskt arbete bör utföras i ca. Två veckor.

I början är ärren ofta röda, kliande och hårda, men med tiden kommer de både att blekna och mjukna. Ärren döljs dock av behåar, och kommer inte att synas i lågt skurna klänningar. I sällsynta fall kan ärren bli breda och tydligt synliga, detta beror på kvinnans egna ärftliga hudegenskaper. Vi rekommenderar därför att du tejpar ärren i ett par månader efter en bröstförstoring. Gipstejp finns att köpa på apotek.

Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat sker detta kostnadsfritt inom ett år under förutsättning att det finns medicinsk indikation och tydlig förbättringspotential. Detta är vår garantiperiod.

Kontaktformulär

Om du vill veta mer eller har frågor, använd kontaktformuläret så svarar vi dig så fort vi kan!

//

Dr. Amin Kalaaji

Ansvarig läkare är Dr. Amin Kalaaji, överläkare MD, specialist i plastikkirurgi och klinikchef vid Oslo Plastisk Kirurgi, och chef för Norsk Forening for Estetisk Plastisk Kirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har många befattningar och håller föreläsningar och utbildningar runt om i världen. Detta gynnar alla våra patienter eftersom han alltid är uppdaterad om de senaste och mest avancerade behandlingarna och kirurgiska teknikerna.

Patientsäkerhet, hög kvalitet och individuell behandling väger alltid tyngst hos Oslo plastikkirurgi.

FAQ

Oslo Plastikkirurgi svarar här på vanliga frågor, och vi hoppas att detta ska ge dig bra information. Vi vill vara behjälpliga i processen inför en operation.

Har du fler frågor är det bara att skicka ett mejl till oss: info@osloplastikkirurgi.no eller ring oss på tel: 22 55 42 90.

När du har bröst med äldre proteser.

När man har haft hård och smärtsam kapselbildning och en negativ förändring av bröstets form.

När man känner att «proteserna har gjort sitt, eller så är jag klar med dem».

Genom att gå in i ärret från införandet av protesen. Den gamla protesen tas bort tillsammans med kapseln vid kapselkontraktion.
Ja, du kan enkelt kombinera byte av bröstimplantat med till exempel bröstförstoring och eller fetttransplantation. Detta avtalas med kirurgen innan operationen.
De första 6 veckorna ska du bara ha en sport-bh, de första 3 veckorna både natt och dag, tillsammans med en bröstrem. Undvik spelbehåar under de första 6 månaderna
Du kan duscha kroppen efter operationen, men undvik bandaget som ska sitta i 3 dagar, vi rekommenderar att du väntar till efter detta. Efter 2 veckor bör du duscha bröstområdet och sätta på ny operationstejp Micropore eller Steri-Strips som finns att köpa på apoteket.

Normalt kan du träna försiktigt efter 2 veckor, och du bör använda armarna försiktigt under samma tid. Det vill säga, höj inte armarna högt eller bär tunga saker.

Du kan i lugn och ro börja arbeta två till tre dagar efter operationen, så länge du inte har hårt fysiskt arbete. Sjukskrivning utfärdas normalt inte för bröstoperationer, men vi utfärdar ett intyg om läkarundersökning och behandling på begäran.

Alla patienter måste genomgå en konsultation före operationen. Konsultationen genomförs av vår erfarna plastikkirurg som ställer frågor till dig om din medicinska status; tidigare eller pågående sjukdomar, tidigare operationer, användning av läkemedel och liknande. Därefter görs en undersökning och kirurgen överväger en eventuell operation.

Om du är lämplig för en operation får du information om själva operationen, försiktighetsåtgärder för tiden före och efter operationen och du får svar på dina frågor.

För patienter med lång resa erbjuder vi konsultation via telefon- och/eller videokonsultation. Vi skickar då i förväg ett hälsoupplysningsformulär som ska fyllas i och returneras till oss innan konsultationen. Du skickar även några bilder till oss.

Skulle en operation bli aktuell kommer kirurgen att göra en noggrann bedömning dagen innan den planerade operationen.

Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är tveksam om du ska vara förkyld eller liknande ska du kontakta oss. Operationen görs inte när du har influensa och/eller feber eller hosta eller annan infektion. Innan operationen får du ett recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub-lösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.
I Norge är det inte tillåtet att visa före- och efterbilder på silikon från kosmetiska ingrepp i marknadsföring eller på klinikens hemsida. Däremot kan vi visa fina bilder från tidigare patienter när du kommer på konsultation hos kirurgen. Detta kan vara till stor hjälp när vi diskuterar implantatets storlek, och det kan göra det lättare för dig att föreställa dig ett förväntat resultat.
Vi kan även erbjuda en förundersökning med ett 3D-bildsystem. Sedan tar vi bilder på din kropp och kan med hjälp av bildsimulering visa dig hur ett förväntat resultat kommer att se ut med olika storlekar och typer av implantat.
Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller ett otillfredsställande resultat görs detta kostnadsfritt inom ett år under förutsättning att det finns medicinsk indikation och tydlig förbättringspotential. Detta är vårt ettåriga garantiavtal.