Vaginaplastik / Förminskning av introitus

Vissa kvinnor kommer att uppleva vid en ökad ålder eller efter förlossningen att vaginalingången breddas, vilket kan orsaka praktiska problem i intima situationer. Det finns möjligheter att strama upp slidan och den yttersta delen av slidan. Vissa kliniker erbjuder laserbehandling, men lite är känt om de långsiktiga biverkningarna. Kirurgi kan också använda en metod som stramar åt slemhinnan och muskeln själv för att uppnå en minskad storlek på vaginalöppningen och kanalen. Du måste först genomgå en grundlig bedömning för att se om vilka insatser som ger en säker förbättring för dig, eller en kombination av metoder.

Förfarandet innebär att man tar bort en del av slemhinnan, sedan syr ihop den och drar åt de underliggande musklerna. På så sätt uppnås en mindre total diameter och ingången upplevs som mindre utsträckt. Vi stänger såret med stygn som löser sig av sig själva.

Vid samrådet bedöms dina önskemål och behov noggrant med avseende på helheten. Om det finns en indikation för andra insatser övervägs om det ska ske samtidigt eller genom en separat operation.

Före operationen

Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är osäker på om du ska vara förkyld eller liknande måste du kontakta oss. Operationen utförs inte när du har influensa med feber, hosta eller annan infektion i kroppen. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub lösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.

Dagen före operationen och på operationsdagen, tvätta med Hibiscrub-lösning i duschen över hela kroppen. Detta är en desinfektionstvål som ska sköljas av med vatten och huden torkas med en ren handduk. Ta på dig rena kläder när du lämnar hemmet. Använd inte parfym och grädde. Alla smycken, piercing och nagellack/falska naglar måste tas bort senast dagen före operationen och returneras 7 till 10 dagar efter operationen.

För att få bästa möjliga resultat och för att undvika komplikationer rekommenderas att du har en normalvikt och inte ett alltför högt BMI. Om du röker, eller använder nikotin som snus eller elektroniska cigaretter, måste du sluta minst 2 veckor före operationen och 2 veckor efter operationen.

Du ska möta fastan för operationen. Det vill säga, du bör inte äta mat inklusive frukt eller dricka juice med massa eller mejeriprodukter 6 timmar före operationen. Du kan dricka vatten, juice, fruktlös juice eller kaffe/te utan mejeriprodukter eller tuggummi/godis/halstabletter upp till 4 timmar före operationen. Mediciner som du kan ta på operationsdagen kan sväljas med max 1 glas vatten. 100 ml upp till 1 timme före anestesistart.

Det är viktigt att du cirka 14 dagar innan operationen slutar ta mediciner som tunnar ut blodet, gärna efter samråd med din husläkare eller oss. För andra mediciner konferera med kliniken före operationen. Mycket vitlök och hälsokostberedningar bör inte heller konsumeras.

Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationens slut, eftersom du själv inte kan köra bil, ta kollektivtrafik eller taxi ensam.

På operationsdagen

Du kommer att tas emot av vår personal som kommer att slutföra dig för operationen innan kirurgen ser dig. Innan själva proceduren kommer kirurgen att gå igenom proceduren, utarbeta den planerade och svara på dina frågor du kan ha. Anestesipersonal kommer också och hälsar på dig och svarar på dina frågor.

När operationen ska påbörjas hämtar operationssköterskan dig och städar operationsområdet medan narkospersonalen ger dig ett lugnande medel i armen så att du sover under operationen. Dessutom sätter kirurgen lokalbedövning i operationsområdet för en långvarig smärtstillande effekt i operationsområdet efter operationen, vilket dessutom minskar blödningen i området.

Efter operationen flyttas du till uppvakningsrummet där du har en egen säng. Du vilar sedan i 1-2 timmar och serveras mat och gott om dryck i form av bröd, yoghurt och juice (kom ihåg att informera om allergier). Smärtstillande medel kan ges vid behov.

Kirurgen kommer att träffa dig innan din hemresa/hotellvistelse och du kommer att klargöras av en narkosläkare innan du går hem med en vuxen följeslagare. PVK som är fäst vid handen tas bort innan du lämnar.

En bil eller taxi måste användas som transportmedel omedelbart efter operationen, vi rekommenderar inte kollektivtrafik eller promenader.

Efter operationen

Alla patienter kommer för postoperativ uppföljning dagen efter operationen. Vi rekommenderar inte att du reser med flyg de första 48 timmarna efter operationen. Under denna tid ska en kontrolltid ordnas på kliniken och du ska komma för en kontroll på kliniken dagen efter operationen.

De första timmarna efter operationen kan du känna dig lite trött, och ibland lite illamående. Det är viktigt att du tar smärtstillande medicin efter överenskommelse och efter behov, och se till att dricka mycket under den första dagen. Vissa människor kan bli lite yr, så det är en bra idé att ta några minuter att gå upp. De första två dagarna ska du vara lugn och ligga så stilla som möjligt. De närmaste fem dagarna kan du flytta försiktigt. Om du har ett aktivt jobb är det en bra idé att stanna hemma.

Slutresultatet kan endast bedömas efter 3-6 månader. Kontroller avtalas med kliniken; dagen efter operationen, efter 1-2 veckor och 3-6 månader, samt slutkontroll efter ett år. Du måste ringa dig själv för att ordna kontrollerna, alternativt boka tid hos kliniken på operationsdagen.

Blödning och infektion är ovanligt och kräver i mycket få fall reoperation och/eller antibiotikabehandling. Anestesikomplikationer, såsom allergiska reaktioner mot bedövningsmedel, är extremt sällsynta.

Fysisk träning och hårt fysiskt arbete bör försenas i cirka 4 veckor.

Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat görs detta kostnadsfritt inom ett år, förutsatt att det finns en medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential. Detta är vår garantiperiod.

Hämtning och boende

Du måste ordna i förväg med en person att hämta dig på kliniken cirka 1 timme efter operationens slut, eftersom du själv inte kan köra bil, ta kollektivtrafik eller taxi ensam. Du bör också ha någon med dig samma dag och den första natten.

Bor du långt från kliniken rekommenderar vi att du bor i Oslo, antingen med familj/vänner eller på hotell.

Hotell i närheten av Oslo Plastikkirurgi;

Frogner House Apartments, Bygdøy Allé 53.

Hemsida; https://frognerhouse.no (vi har avtal med Frogner House Apartments) informera om oss vid bokning av rum.

Hotel Gabels Hus i Gabelsgate 16.

Hemsida; https://nordicchoicehotels.no

Kontaktformulär

Om du vill veta mer eller har frågor, använd kontaktformuläret så svarar vi dig så fort vi kan!

//

Dr. Amin Kalaaji

Ansvarig läkare är Dr. Amin Kalaaji, överläkare MD, specialist i plastikkirurgi och klinikchef vid Oslo Plastisk Kirurgi, och chef för Norsk Forening for Estetisk Plastisk Kirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har många befattningar och håller föreläsningar och utbildningar runt om i världen. Detta gynnar alla våra patienter eftersom han alltid är uppdaterad om de senaste och mest avancerade behandlingarna och kirurgiska teknikerna.

Patientsäkerhet, hög kvalitet och individuell behandling väger alltid tyngst hos Oslo plastikkirurgi.

FAQ

Oslo Plastikkirurgi svarar här på vanliga frågor, och vi hoppas att detta ska ge dig bra information. Vi vill vara behjälpliga i processen inför en operation.

Har du fler frågor är det bara att skicka ett mejl till oss: info@osloplastikkirurgi.no eller ring oss på tel: 22 55 42 90.

De som upplever förlängd vaginal ingång efter förlossningar och/eller hög ålder och har mindre njutning av samlag och intimitet i allmänhet.

Alla patienter måste gå igenom en konsultation före operationen. Konsultationen kommer att utföras av vår erfarna plastikkirurg som kommer att ställa frågor om din medicinska status; tidigare eller nuvarande sjukdomar, tidigare operationer, användning av droger och liknande. Därefter utförs en undersökning, och kirurgen överväger en eventuell operation.

Om du är lämplig för operation får du information om själva operationen, försiktighetsåtgärder för tiden före och efter ingreppet, och du får svar på dina frågor.

För patienter med långa resor erbjuder vi konsultationer via telefon och/eller videokonsultation. Vi skickar sedan ett hälsoinformationsformulär i förväg som ska fyllas i och returneras till oss före samrådet. Du skickar också några bilder till oss.

Om en operation skulle behövas kommer kirurgen att göra en grundlig bedömning dagen före den planerade operationen.

Du måste vara frisk på operationsdagen. Om du är osäker på om du ska vara förkyld eller liknande måste du kontakta oss. Operationen utförs inte när du har influensa och/eller feber eller hosta eller annan infektion. Innan operationen får du recept på antibiotika, eventuellt smärtstillande och Hibiscrub lösning 40 mg/ml som du kan köpa på apoteket.
I Norge är det inte tillåtet att före och efter visa bilder på silikon från kosmetiska ingrepp i marknadsföring eller på klinikens hemsida. Vi kan dock visa bra bilder från tidigare patienter när du kommer för en konsultation med kirurgen. Detta kan vara till stor hjälp när du diskuterar implantatets storlek, och det kan göra det lättare för dig att föreställa dig ett förväntat resultat.
Vi kan också erbjuda förstudier med ett 3D-bildsystem. Då tar vi bilder på din kropp och kan använda bildsimulering för att visa dig hur ett förväntat resultat kommer att se ut med olika storlekar och implantattyper.
Om korrigering är nödvändig på grund av komplikationer eller otillfredsställande resultat görs detta kostnadsfritt inom ett år, förutsatt att det finns en medicinsk indikation och en tydlig förbättringspotential. Detta är vårt ettåriga garantiavtal.
Operationen ger ingen grund för sjukskrivning, men vi kan utfärda ett läkarintyg för den tid du är på kliniken.
Patienter som genomgår operation får sedering för att falla i lätt sömn under operationen, där patienten vill andas på egen hand. Förutom lokalbedövning där proceduren äger rum. Då kommer du inte att uppleva smärta under operationen.
Ett ingrepp orsakar mild smärta under en liten tidsperiod. Många beskriver smärtan som lätt ömhet. Du kommer att få smärtstillande medel som du tar med dig hem, och du kommer att ha en hanterbar kurs efter operationen.
Det kommer inte att lämna synliga ärr i slidan under ett sådant ingrepp, men små intagssår på 2 mm där fettet skördas från. Dessa är stängda med självupplösande stygn.
Många patienter tar ungefär en vecka ledigt från jobbet. Detta för att det är lite ömt, och för att det finns bandage/bindor som ska bytas. Dessutom är det viktigt att ta det lugnt för att undvika blödningar eller andra komplikationer. Man kan normalt börja använda tamponger, träna och ha samlag efter cirka sex veckor.
Du får en noggrann beskrivning av sårvård och hygienåtgärder efter operationen, samt ett recept på antibiotika i förväg och noggrann rengöring med handdusch undviker komplikationer efter ingreppet.
Det kan kännas ömt efter operationen, och du kan därför tycka att det är smärtsamt att sitta på hårda ytor de första dagarna.
Det kan kännas ömt efter operationen, och du kan därför tycka att det är obehagligt att röra dig mycket. Många föredrar att ta det lugnt direkt efter en operation.
Operationen tar ca 1 timme, beroende på vad som opereras. Om du ska ha fler procedurer tar det längre tid.
Efter ingreppet får du stanna i vårt postoperativa rum tills du vaknar. Här kommer du att kunna ligga ner tills du känner dig tillräckligt bra för att gå hem. Du kommer att serveras lite att äta och dricka. De flesta ligger här runt en timme.
Normalt tar det ungefär sex veckor innan du kan ha samlag igen.
Risken för intim kirurgi, som med alla andra operationer, är blödning, blåmärken och infektion förutom minskad känslighet hos ärret. Vissa har också rapporterat smärta/obehag i ärret under en tid efter ingreppet. Du kommer att få information om förfarandet, risker och förväntat resultat under samrådet.

1. Första 48h är det mycket viktigt att hålla området torrt och rent. Duscha inte, och när du kissar kan du använda en mjuk trasa/bomull för att trycka mycket lätt uppåt 2-3 ggr. Kom ihåg att torka framifrån och bak så att bakterier från ändtarmen inte kommer mot suturerna. Kom ihåg att inte bära tajta byxor eller trosor och «lufta» ditt underliv så mycket du kan de första veckorna.

2. I vissa fall kommer din kirurg att meddela dig om du behöver använda Jelonet och Q-tips för att smörja och ta bort eventuell smegma som bildas i vecken för att hålla området rent.

3. Dag 3 kan du börja tvätta dig 1ggr per dag. Då är det viktigt att inte lämna duschen direkt mot underlivet, utan att man låter vattnet rinna ner från pubis/nedre delen av magen. Använd inte tvål utan bara ljummet vatten. Du kan använda Hibiscrub om du vill. Var inte rädd för att röra mellan vecken och tvätta bra, men gör det med en lätt hand och försök att inte ta bort suturer/sår med fingrarna.